The Malaysia Post

Siti Nur Alia berkata tunduk kompetitif untuk pasukan berbasikal Sepanyol mungkin pada Mac

Siti Nur Alia Mansor

Credits: malaymail

Pelumba jalan raya Terengganu, Siti Nur Alia Mansor akan memulakan perlumbaan pertamanya dalam perlumbaan bersama pasukan Sepanyol pada Mac.

Siti Nur Alia, yang mencipta sejarah menjadi pelumba wanita negara dan Asean pertama yang dipilih menyertai pasukan berbasikal terkenal dunia, Canyon-SRAM Racing Team di Sepanyol berkata dia akan diperkenalkan sebagai pelumba baharu pada hari Sabtu.

“Alia dengar perlumbaan pertama pada Mac… Pasukan akan menilai prestasi saya selama tujuh bulan bersama tujuh peserta lain.

“Hanya seorang pelumba akan diserap ke dalam skuad elit mereka untuk mencapai keputusan cemerlang dalam tempoh tujuh bulan,” katanya kepada pemberita.

Beliau bercakap kepada pemberita sebelum berlepas ke Sepanyol di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini malam tadi.

Pelumba basikal berusia 21 tahun itu mengakui kontrak setahun yang ditawarkan oleh pasukan yang menduduki tempat kelima dunia, adalah kejayaan terbesarnya untuk meningkatkan prestasinya dan membuka jalan kepada impiannya untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Biarpun lebih sinonim bersaing dalam kategori trek kerana pernah menjalani latihan bersama jaguh berbasikal trek negara, Datuk Mohd Azizulhasni Awang di Melbourne pada 2017, Alia berkata akan tetap menyertai latihan dalam kategori itu pada hujung minggu di Sepanyol.

Sementara itu, Siti Nur Alia berkata dia akan pulang ke Malaysia pada April atau Mei untuk menyertai Sukan Malaysia (Sukma) di Kuala Lumpur yang dijadualkan pada Jun.

Justeru, dia berharap untuk mencapai kejayaan lebih besar dalam Sukma kali ini selepas meraih perak dan gangsa dalam acara lari pecut dan 500 meter ujian masa pada edisi 2018 di Perak.

Baca Lagi | Siti Nur Alia berkata tunduk kompetitif untuk pasukan berbasikal Sepanyol mungkin pada Mac

Pembukaan buat Siti Nur Alia bermula apabila menerima panggilan daripada bekas jurulatih Terengganu Cycling Team (TSG), Adam Szabo yang kini sedang melatih pasukan di Sepanyol pada Jun tahun lalu, menyatakan minat untuk menonjolkan pelumba berbakat itu.

Read Previous

Liga-M: Piala FA kembali, masa sepak mula berubah

Read Next

KPN berkata meningkatkan usaha untuk memburu pihak yang menawarkan Covid palsu sijil vaksinasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here