The Malaysia Post

Liga-M: Piala FA kembali, masa sepak mula berubah

Liga Malaysia (Liga-M) musim ini akan menyaksikan kembalinya Piala FA, yang telah dibatalkan sejak dua musim lalu akibat pandemik Covid-19.

Pemenang Piala FA tahun ini akan mendapat tempat dalam Piala AFC (Konfederasi Bola Sepak Asia) tahun depan.

Pertandingan Piala FA tahun ini akan menggunakan format kalah mati dari awal hingga akhir. Sebelum ini, suku akhir dan separuh akhir dimainkan secara home-and-away.

Perisai Amal pembukaan musim, juga dikenali sebagai Trofi Sultan Haji Ahmad Shah, tidak lagi dikira sebagai perlawanan pertama Liga Super.

Perisai Amal tahun ini akan dipertandingkan oleh juara bertahan Liga Super Johor Darul Ta’zim (JDT) dan juara Piala FA 2021 Kuala Lumpur City FC di Stadium Sultan Ibrahim pada 26 Feb.

Berdasarkan jadual Liga Bola Sepak Malaysia (MFL), perlawanan akhir Piala FA ditetapkan pada 6 Ogos manakala perlawanan akhir Piala Malaysia, yang juga menandakan berakhirnya Liga-M, pada 19 November.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL Stuart Ramalingam berkata pusingan pertama Liga Super akan bermula 4 Mac-16 Julai dan pusingan kedua dari 19 Julai-17 September.

Liga Perdana pula akan berlangsung dari 5 Mac-28 Mei dan 25 Jun-3 September, katanya.

Beliau berkata MFL juga telah menukar masa sepak mula untuk Liga Super, dengan perlawanan di Sabah dan Sarawak ditetapkan masing-masing pada 7.30 malam dan 8.15 malam manakala di Semenanjung akan bermula pada 8.15 malam dan 9 malam.

Pada bulan puasa Ramadan, perlawanan akan bermula pada 9.15 malam di Sabah dan Sarawak dan 10 malam di Semenanjung.

“Kalendar Liga-M ditetapkan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk kalendar Fifa dan AFC serta tempoh kuarantin yang pasukan — JDT dalam Liga Juara-Juara Asia (ACL); Kedah Darul Aman (KDA) FC dan KL City dalam Piala AFC; dan pasukan kebangsaan dalam perlawanan antarabangsa — perlu menjalaninya. Kami telah memperuntukkan 28 hari hanya untuk tempoh kuarantin.

“Diharapkan perubahan dalam masa sepak mula akan membantu pasukan meningkatkan pendapatan melalui penyiaran, kehadiran peminat di stadium dan aktiviti sampingan lain, termasuk acara pra-perlawanan,” katanya semasa taklimat maya mengenai Liga Malaysia 2022 (M- Liga) kalendar, hari ini.

Baca Lagi | Liga-M: Piala FA kembali, masa sepak mula berubah

Beliau menegaskan bahawa perlawanan liga akan terus diadakan walaupun semasa hari perlawanan ACL dan Piala AFC.

Stuart berkata prosedur operasi standard untuk Liga-M musim ini hanya akan diumumkan sebaik sahaja ia diluluskan oleh kerajaan, dengan perbincangan masih diteruskan.

Read Previous

Umno akan mengadakan perhimpunan agung 2021 pada Mac

Read Next

Siti Nur Alia berkata tunduk kompetitif untuk pasukan berbasikal Sepanyol mungkin pada Mac

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.