The Malaysia Post

Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Penerbangan Awam akan Berundur pada 31 Dis

Chester Voo Berundur sebagai Ketua Pegawai Eksekutif CAAM

Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) Datuk Kapten Chester Voo akan melepaskan jawatannya berkuat kuasa 31 Disember ini.

Pengerusi CAAM Tan Sri Mohd Khairul Adib Abdul Rahman mendedahkan bahawa Voo mahu memendekkan tempoh perkhidmatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada Oktober, tetapi diminta menangguhkannya untuk peralihan yang lebih lancar.

“Penangguhan ini adalah untuk membolehkan CAAM menjalankan proses peralihan yang lancar dan mempunyai penyerahan yang berkesan kepada pengganti akhirnya untuk jawatan ini,” kata Khairul dalam satu kenyataan akhbar semalam.

“Bagi memastikan kesinambungan yang positif, YBhg Datuk Kapten Chester bersetuju dan bersama-sama pengurusan kanan CAAM, telah menyediakan pelan strategik 2023 yang lengkap untuk CAAM laksanakan pada masa hadapan,” tambahnya.

Khairul berkata Voo telah memberikan kepimpinan yang berharga kepada pengurusan CAAM sejak beliau menyertai pada Jun 2020.

“Di bawah kepimpinannya, CAAM telah membuat pencapaian ketara yang dicerminkan dalam kedudukan semasa CAAM sebagai pengawal selia keselamatan dan keselamatan penerbangan yang berkesan dan penyedia perkhidmatan navigasi udara untuk Malaysia,” katanya.

Baca Lagi | Bekas pegawai bank Joanna Yu Tawar Masak ‘sup’ ketika Jho Low Sakit

Baca Lagi | Penjelasan: Apakah yang dilakukan oleh Suruhanjaya Undang-undang dan Mengapa?

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan

Pengawal selia keselamatan penerbangan Malaysia memperoleh semula penarafan Kategori 1 daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) AS selepas penurunan taraf selama tiga tahun, membolehkan syarikat penerbangan Malaysia melancarkan dan menambah penerbangan ke AS.

FAA telah menurunkan penarafan keupayaan pengawasan Malaysia kepada Kategori 2 pada 2019 selepas CAAM gagal memenuhi piawaian keselamatan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

Penurunan taraf kepada Kategori 2 adalah yang pertama bagi pengawal selia keselamatan penerbangan Malaysia sejak ia diberikan penarafan Kategori 1 pada tahun 2003 — meletakkannya bersama negara seperti Thailand, Bangladesh, Mexico, Curaçao, Costa Rica dan Ghana.

Pengerusi CAAM hari ini berkata ia positif dengan transformasi yang telah dilalui oleh organisasi itu dalam tempoh dua setengah tahun lalu.

Usaha itu bermula di bawah pengawasan Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Foke daripada pentadbiran Pakatan Harapan yang pertama.

Loke kini kembali menyelia Kementerian Pengangkutan di bawah kerajaan perpaduan baharu yang diketuai oleh gabungan itu.

“CAAM berada di landasan yang betul dalam menjalankan peranan utama kami untuk menyelia dan mempromosikan keselamatan dalam industri penerbangan negara dan menyediakan perkhidmatan navigasi udara bertaraf dunia.

“Pihak Berkuasa akan terus mengekalkan momentum yang kukuh, berikutan pelbagai pencapaian CAAM telah dicapai di bawah kepimpinan YBhg. Datuk Kapten Chester,” kata Khairul.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Penjelasan: Apakah yang dilakukan oleh Suruhanjaya Undang-undang dan Mengapa?

Read Next

Bursa Malaysia Berundur pada Kenaikan Kadar Faedah AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.