The Malaysia Post

Bekas pegawai bank Joanna Yu Tawar Masak ‘sup’ ketika Jho Low Sakit

Perbicaraan 1MDB Najib

Bekas jurubank AmBank Joanna Yu hari ini mengesahkan dia telah menawarkan untuk memasak sup untuk pelanggan ketika itu Low Taek Jho — kini buruan yang dikehendaki di Malaysia berhubung peranannya dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) — ketika dia sakit.

Yu, bagaimanapun, berkata dia akan membantu sesiapa sahaja dan mesra dengan pelanggan bank itu, dan menafikan bahawa hubungan kerjanya dengan Low telah menyebabkan dia kehilangan objektiviti berhubung nota jangka sederhana Islam (IMTN) atau bon Islam yang dikeluarkan oleh RM5 bilion. 1MDB’s predecessor Terengganu Investment Authority (TIA) Berhad.

Yu berkata demikian semasa memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-41 dalam perbicaraan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, di mana beliau menghadapi 25 pertuduhan berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB yang dikatakan telah memasuki akaun bank peribadinya di AmBank.

Hari ini, peguam bela utama Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sekali lagi membidas Yu mengenai hubungan kerjanya dengan Low sebelum ini.

Shafee mencadangkan bahawa Low telah menjadi lebih daripada pelanggan dan telah menjadi “kawan rapat”, tetapi Yu menjelaskan bahawa jurubank akan melayan pelanggan dengan cara sedemikian: “Dia adalah seorang kawan, kebanyakan pelanggan korporat di bank, kami memanggil mereka kawan. , kami tidak memanggil mereka musuh, kami berurusan dengan mereka dengan cara yang mesra.”

Bekas pegawai bank Joanna Yu Ditawarkan Masak ‘Sup’ Ketika Jho Low Sakit, Nafi Hilang Objektiviti

Shafee kemudian mencadangkan bahawa lawatan Yu ke Low di apartmennya di Kia Peng sebelum ini adalah di luar “panggilan tugasnya” kerana dia boleh bertemu dengannya di pejabat AmBanknya.

Yu menegaskan bahawa lawatannya ke apartmen itu bukan atas jemputan, tetapi disebabkan oleh Low sentiasa mengelak mesyuarat berkaitan pinjaman tertunggak yang syarikatnya Majestic Masterpiece Sdn Bhd telah meminjam daripada AmBank.

“Banyak kali, pinjaman yang dia ada dengan Majestic Masterpiece, ada bayaran tertunggak, apabila kami meminta bayaran, dia tidak pernah berada di bandar, dan dia tidak mahu berjumpa. Jadi saya mengambil peluang untuk bertanya kepada Vern jika Jho ada di bandar, boleh saya pergi dan memberitahu dia untuk membuat pembayaran. Selalunya dia tidak mahu berjumpa,” katanya, merujuk kepada Tan Vern Tact sebagai Vern.

Terdahulu, beliau berkata bahawa pembayaran balik pinjaman Majestic Masterpiece telah dijadualkan semula berulang kali dan beliau terpaksa memberitahu Low untuk membayar pinjaman itu tetapi menyatakan bahawa Low tidak akan datang berjumpa dengan bankir AmBank secara rela berhubung perkara ini.

Shafee kemudian bertanya: “Ada masa Jho Low sakit, anda memasak untuknya.”

Yu kemudian menjawab: “Saya tidak memasak, tetapi saya berkata, ‘jika anda mahu, saya boleh’. Dicadangkan saya akan membuat sup untuk awak. Jika ada yang sakit, kami akan tawarkan.”

Shafee kemudian menyindir bahawa tiada bank pernah menawarkan untuk memasak sup untuknya walaupun dia adalah pelanggan yang baik dan sering sakit, dengan Yu kemudian mengulas: “Mungkin itu naluri seorang ibu.”

Shafee terus menyindir bahawa dia juga tinggal berhadapan dengan sebuah bank, sebelum bertanya: “Adakah anda fikir sesuai untuk anda sebagai seorang jurubank yang tidak memihak kepada pelanggan untuk menawarkan untuk membuat sup untuknya apabila dia sakit? Ini semua dalam pertukaran dalam mesej BBM.” Shafee merujuk kepada mesej teks BlackBerry Messenger (BBM).

Tetapi Yu berkata “tidak ada niat apa-apa”, dengan Shafee kemudian mengulangi soalannya: “Persoalannya, adakah ia sesuai?”. Yu kemudian berkata: “Saya akan membantu sesiapa sahaja.”

Pada ketika ini, hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah mencelah untuk bertanya apakah objektif soalan Shafee.

Shafee menjelaskan: “Objektif ini adalah sesuatu perkara ini dibenarkan berlaku kerana tidak ada penilaian objektif – IMTN adalah satu, terdapat banyak yang kami akan datangi – anda membenarkan diri anda begitu dekat dengannya sehingga anda kehilangan objektiviti. ”

Baca Lagi | PM Anwar Mengucapkan Selamat Hari Keputeraan Sultan Selangor

Baca Lagi | Maldives Tiba dengan Misi Berbeza Menentang Harimau Malaya

Yu kemudian menafikan kehilangan objektiviti.

Perbicaraan 1MDB Najib akan disambung esok, dengan Shafee dijangka akan menyoal balas Yu.

Minggu lalu, Shafee turut memberitahu Yu tentang hubungannya dengan Low dan mencadangkan agar apartmen Low dijadikan pejabat Low.

Yu pada minggu lepas mengesahkan bahawa Low mempunyai tabiat memanggil pegawai bank ke apartmennya dan bukannya pergi ke bank, dan berkata pertemuannya di pangsapuri Low adalah sebahagian daripada tugasnya sebagai pengurus perhubungan di AmBank dan sentiasa ada individu lain yang hadir. pada mesyuarat tersebut.

‘Tangan ghaib’

Antara lain, Yu hari ini mengesahkan Najib tidak menghadiri mana-mana mesyuarat antara AmBank dan TIA pendahulu 1MDB berhubung penerbitan bon Islam RM5 bilion oleh TIA pada 2009, menunjukkan beliau tidak pasti sama ada Najib berada dalam TIA atau pernah menjadi sebahagian daripada sebarang bon mesyuarat yang tidak melibatkan AmBank.

Bagi bon RM5 bilion yang diterbitkan oleh TIA pada Mei 2009, syarikat itu hanya menerima lebih daripada RM4.3 bilion daripada bon itu, kerana dianggarkan kerugian antara RM500 juta hingga RM600 juta dalam potensi keuntungan akibat tindakan membalikkan bon oleh Country Group Securities PCL yang berpangkalan di Thailand dan Aktis Capital Singapore Pte Ltd yang berpangkalan di Singapura.

Kertas kewangan The Edge sebelum ini melaporkan Country Group dan Aktis Capital masing-masing telah membeli RM3.8 bilion dan RM700 juta bon Islam jaminan kerajaan TIA RM5 bilion pada Mei 2009 pada diskaun RM87.92 dan bukannya nilai muka RM100, sebelum ini. membalikkannya atau menjualnya semula pada harga antara RM100 hingga RM105 untuk mendapatkan keuntungan dianggarkan kira-kira RM600 juta.

Yu hari ini mengesahkan dia tidak sedar pada masa itu bahawa kedua-dua Country Group dan Aktis Capital kedua-duanya disambungkan kepada Low, dan berkata dia kini menyedari hubungan ini “mengikut laporan baru-baru ini”. Dia bersetuju bahawa Low mendapat manfaat daripada pembalik bon kerana kedua-dua syarikat ini adalah miliknya.

Shafee mencadangkan penjualan sebahagian bon RM5 bilion kepada dua syarikat itu dilakukan untuk memanfaatkan Low, bekas pegawai 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan Casey Tang, dan AmBank dan Yu sendiri.

AmBank telah Dibayar Yuran

Tetapi Yu tidak bersetuju: “Itu tidak benar, saya tidak pernah mendapat manfaat dan saya tidak fikir bank itu mendapat manfaat apa-apa, selain melakukan senaman untuk pelanggan, mengatur latihan.” AmBank telah dibayar fi untuk peranannya dalam membantu TIA menerbitkan bon Islam bernilai RM5 bilion.

Walaupun Shafee mencadangkan bahawa Low dan individu dalam AmBank telah berjaya menganjurkan skim di mana individu akan mendapat manfaat sambil menyebabkan kerugian kepada pelanggan bank TIA, Yu menjawab: “Saya secara jujur tidak tahu sama ada ia melibatkan individu dalam bank.”

Shafee mempersoalkan sama ada ia adalah “kebetulan” bahawa kedua-dua syarikat yang membeli sebahagian daripada bon RM5 bilion TIA kebetulan disambungkan kepada Low, tetapi Yu menegaskan bahawa atasannya di bank itu sebenarnya telah bertemu dengan kedua-dua syarikat ini pada 2009 dan mereka akan tidak mengetahui sambungan kepada Low.

Ketika Shafee terus mendesaknya sama ada ia adalah “kebetulan” untuk kedua-dua entiti Berkaitan Rendah terbabit dalam pembelian bon sebagai pelanggan sekunder, Yu menjawab: “Mengetahuinya sekarang, maka saya percaya mesti ada tangan ghaib pada ketika itu. masa.”

Shafee memotong pertengahan ayatnya dan berkata: “Tangan ghaib – pada asasnya adalah perkataan yang sopan untuk mengatakan terdapat konspirator dalam cara ikatan itu dikendalikan.”

Yu menjawab: “Saya percaya kerana apabila anda menyebut mereka semua adalah syarikat Jho.”

Read Previous

Maldives Tiba dengan Misi Berbeza Menentang Harimau Malaya

Read Next

Pengguna iPhone di Malaysia Akhirnya Boleh Sambung ke 5G Selepas Kemas Kini iOS 16.2

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.