The Malaysia Post

Najib menggunakan RM42m secara jujur kata peguamnya

Datuk Seri Najib Razak tidak secara tidak jujur menyalahgunakan RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd kerana dia tidak mengetahui sumber dana itu dan penggunaannya seterusnya tidak membuktikan unsur ketidakjujuran di bawah pecah amanah jenayah (CBT), Mahkamah Rayuan mendengar hari ini.

Peguam Najib, Harvinderjit Singh mengatakan ini semasa mengemukakan dalam perbicaraan rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penjara bekas perdana menteri itu kerana penyalahgunaan dana SRC International sebanyak RM42 juta.

Harvinderjit sebelumnya menyebut bagaimana hakim perbicaraan dalam putusan prima facie menyimpulkan bahawa unsur ‘ketidakjujuran’ dibentuk dengan merujuk kepada beberapa kejadian yang dilakukan oleh Najib selepas pemindahan wang RM42 juta ke dalam akaun banknya sebagai asas untuk menyimpulkan bahawa Najib mempunyai ‘ mengetahui bahawa dana tersebut dikreditkan ke dalam akaunnya berasal dari SRC International.

“Hakim perbicaraan dalam menyamakan ‘pengetahuan’ pasca pemindahan dengan ‘ketidakjujuran’ menjadi salah.

“Unsur rea ‘ketidakjujuran’ untuk CBT adalah berdasarkan ‘niat’ dan bukan ‘pengetahuan’,” katanya.

Dia kemudian mendakwa bahawa hakim perbicaraan hanya membuat kesimpulan berdasarkan keadaan sekitar di mana RM42 juta itu ditransaksikan melalui dua perantara – Gandingan Mentari Sdn Bhd dan Ihsan Perdana Sdn Bhd – sebagai bentuk mekanisme ‘pelapisan’, di mana penglibatan Najib berdasarkan mengenai urus niaga yang dilakukan oleh bekas ketua eksekutif SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil dan keterlibatan Datuk Azlin Alias sebagaimana yang disaksikan oleh saksi pendakwaan ke-49 (PW49).

Baca Lagi | Mahkamah Tinggi mempunyai ‘keinginan’ untuk membuat Najib dipertanggungjawabkan

Harvinderjit mengemukakan bahawa dana dari SRC International telah dipindahkan ke dalam akaun Najib dengan cara yang tidak ditentukan, oleh itu penggunaan selanjutnya bukanlah tindakan penyelewengan kerana kesalahan itu hanya relevan di mana penggunaan dana tersebut adalah tindakan mengeluarkan dana dari pemiliknya.

“Bukti itu tidak dapat disimpulkan secara konklusif dan tidak dapat disangkal bahawa Nik Faisal (sebagai salah satu penandatangan mandat SRC) menandatangani surat pindahan (dana RM42 juta).

“Di pihak Azlin Alias, keterangan PW49 sangat dipertanyakan karena bukti (dari komunikasi Blackberry Messenger) menunjukkan dia bertindak untuk Jho Low.

“Bukti itu sendiri tidak menunjukkan ketidakjujuran (di pihak Najib). Tidak ada tindakan yang berkaitan dengan tertuduh.

“Kesimpulan berdasarkan tingkah laku pihak ketiga tidak ada alasan untuk membuat kesimpulan bahawa tertuduh mempunyai pengetahuan sebelum wang itu ditinggalkan oleh SRC International,” katanya.

Azlin adalah bekas setiausaha swasta Najib yang meninggal dalam nahas helikopter pada April 2015 sementara PW49 adalah bekas ketua eksekutif Yayasan Rakyat 1Malaysia (YR1M) Ung Su Ling.

Harvinderjit mengatakan bahawa hakikat bahawa Najib tidak memiliki pengetahuan mengenai urus niaga RM42 juta ke dalam akaunnya dapat disimpulkan lebih lanjut dan disokong melalui cara di mana akaun bank Najib dikendalikan dengan usaha-usaha pengurangan yang dilakukan untuk memastikan cek yang dikeluarkan tidak dihina untuk mengelakkan pertanyaan di akaun yang akan dibuat.

Ini, katanya, terbukti melalui penglibatan ahli perniagaan buruan Low Taek Jho atau Jho Low yang secara khusus mengarahkan agar penyata bank Najib tidak disampaikan kepadanya tetapi sebaliknya disimpan oleh pengurus hubungan AmBank ketika itu Joanna Yu Ging Ping, juga pendakwaan ke-54 saksi. Najib selalu percaya wang dalam akaun bank adalah sisa ‘derma Arab’

Read Previous

Mahkamah Tinggi mempunyai ‘keinginan’ untuk membuat Najib dipertanggungjawabkan

Read Next

Netflix dan Amazon dikritik di India kerana kandungan kontroversi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.