The Malaysia Post

Netflix dan Amazon dikritik di India kerana kandungan kontroversi

Walaupun kontroversi mengenai filem thriller politik Amazon Prime Video “Tandav” meletus di India, siri web terbaru yang diserang adalah “Bombay Begums” Netflix, sebuah drama yang menceritakan kehidupan lima wanita yang tinggal di Mumbai.

Pada 16 Mac, Suruhanjaya Nasional untuk Perlindungan Hak Kanak-kanak mengarahkan Netflix untuk segera membuang adegan “tidak menyenangkan” tertentu yang melibatkan kanak-kanak di bawah umur di “Bombay Begums,” yang dilancarkan pada 8 Mac dan segera menjadi popular di platform streaming.

Badan hak asasi kanak-kanak tertinggi di negara ini bertindak setelah menerima aduan dari dua pengguna Twitter mengenai rancangan itu, “di mana kanak-kanak itu didapati terlibat dalam aktiviti menghisap dadah dan mengambil gambar dan gambar diri yang tidak senonoh di dalam kelas.”

Ini muncul di tengah-tengah perbalahan besar dalam adegan dalam “Tandav,” kata Hindi yang bermaksud “kemarahan”, yang diduga menghina umat Hindu dengan menggambarkan dewa-dewa agama dengan cara yang menghina.

Beberapa pemimpin Parti Bharatiya Janata yang berkuasa adalah antara mereka yang mengkritik siri ini, yang dibintangi oleh penyanyi Bollywood A seperti Saif Ali Khan dan Dimple Kapadia. Satu aduan diajukan kepada pihak polis terhadap pembuat siri ini setelah melancarkan platform streaming pada 15 Januari. Di tengah kemarahan itu, penerbit rancangan tersebut dan Amazon Prime mengeluarkan permintaan maaf dan terpaksa menghapus atau menyunting adegan.

Baca Lagi | Mahkamah Tinggi mempunyai ‘keinginan’ untuk membuat Najib dipertanggungjawabkan

Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya kontroversi yang melibatkan platform streaming langsung OTT (over-the-top) di India yang sensitif budaya, sebuah negara dengan jumlah lebih dari 1.3 bilion di mana umat Hindu merangkumi 80% penduduk dan umat Islam sekitar 15%.

Kes lain yang baru-baru ini melibatkan drama jenayah Amazon Prime “Mirzapur,” yang menimbulkan kontroversi kerana didakwa menggambarkan sebuah bandar di India utara dalam keadaan buruk, dan siri Netflix “Seorang Anak yang Sesuai” – berdasarkan novel laris pengarang Vikram Seth dengan nama yang sama – yang menghadapi reaksi balas kerana menunjukkan seorang lelaki Muslim dan seorang wanita Hindu mencium latar belakang sebuah kuil. Pelakon Bollywood Bobby Deol – bintang “Aashram,” rancangan popular di platform streaming MX Player – juga menghadapi masalah undang-undang berhubung kontroversi penggambaran orang suci Hindu. Menambah masalah platform ini, pemerintah melancarkan 25 peraturan baru untuk mereka dan media digital lain, membawa Amazon Prime, Netflix, Walt Disney’s Disney + Hotstar dan banyak lagi pemain streaming video dalam talian di bawah tanggungjawab Kementerian Penerangan dan Penyiaran, dilihat oleh beberapa pihak sebagai langkah untuk memperketat cengkaman pemerintah terhadap platform ini dan sebagai serangan terhadap ekspresi bebas.

Read Previous

Najib menggunakan RM42m secara jujur kata peguamnya

Read Next

Fiksyen pendek Ling Low disenaraikan untuk Hadiah Cerpen Komanwel

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.