The Malaysia Post

Sheila Majid Berkongsi Detik Bersama Arwah Ibu Semasa Covid-19

Datuk Sheila Majid Jejas Nyawa

Covid-19 telah menjejaskan banyak kehidupan di seluruh dunia, dan begitu juga dengan penyanyi Datuk Sheila Majid.

Penyanyi veteran dan ibu kepada empat anak itu dalam sidang media untuk mempromosikan konsert Sheila Majid Big Band Live di Kuala Lumpur baru-baru ini, berkongsi bagaimana wabak yang memuncak pada 2020. menawarkan sedikit rahmat untuknya.

Anak perempuan dan Seorang Ibu

Sheila berkongsi bahawa dia mempunyai tahun 2019 yang sangat sibuk dan telah banyak melakukan perjalanan untuk bekerja, dengan ibunya yang berusia 96 tahun sentiasa dalam fikirannya.

“Saya sentiasa berdoa sekiranya apa-apa berlaku kepadanya, saya mahu berada di KL. Ya Allah, pastikan saya berada di KL.

“Kerana setiap kali saya mendapat panggilan telefon dari rumah saya seperti ‘Alamak, tolong, jangan sekarang’.

“Maksud saya, saya tahu masanya akan tiba tetapi anda tahu, apabila tiba, anda tidak mahu ia datang, bukan?” dia berkata.

Sheila Majid Berkongsi Detik Berharga Bersama Arwah Ibu

Pada Mac 2020, Malaysia telah berkurung dengan kerajaan melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang menyebabkan kebanyakan rakyat Malaysia tinggal di rumah, termasuk Sheila dan keluarganya.

Penyanyi Sinaran itu dapat meluangkan masa untuk menjaga ibunya semasa berkurung, yang kebetulan merupakan detik terakhir arwah ibunya, berlalu beberapa bulan kemudian pada Ogos tahun itu.

“Saya mempunyai lima bulan yang baik untuk menjaganya, hari demi hari dan saya berasa puas apabila dia meninggal dunia, saya telah melakukan segala yang saya mampu untuknya.

“Saya puas dapat mandikan dia, beri dia makan. Ketika sebelum itu, saya tidak pernah ada masa kerana saya selalu terbang dan dia mempunyai pembantu rumah dan jururawat (untuk menjaganya),” kata Sheila.

Tambahnya, keadaan ibunya mula merosot sejak Jun 2020 sebelum meninggal dunia, dan dikebumikan di Bukit Kiara.

Baca Lagi | Anwar Bertemu Agong Bincang Pelantikan Timbalan Menteri

Baca Lagi | Sime Darby Motors melancarkan SUV elektrik sepenuhnya BYD Atto 3 di Malaysia

Lebih baik dan lebih kuat

Selain daripada tugas anak perempuannya, Sheila menghabiskan PKP dengan membuat persembahan secara langsung di Instagram Livenya untuk bulan pertama PKP untuk membantu menceriakan mereka yang terperangkap di rumah ketika itu.

Dia merasakan bahawa dia telah berjaya berhubung dengan peminat dan pengikutnya kerana dia dapat melihat mereka berinteraksi dan menjalin hubungan antara satu sama lain di bahagian komen semasa sesi Instagram Livenya.

Sheila berkata walaupun industri muzik dianggap sebagai tidak penting semasa PKP, dia merasakan muzik adalah salah satu faktor yang membuatkan orang ramai terus bertahan dalam masa yang sukar itu.

“Semasa pandemik, apa yang orang lakukan di rumah, mereka akan pergi ke YouTube, orang ramai pergi ke Netflix, jadi kami bukan tidak penting, kami penting untuk kesejahteraan orang ramai. Untuk kesihatan mental mereka.

“Oleh kerana muzik boleh menaikkan semangat mereka dan boleh memberi mesej positif untuk orang ramai kekal kuat, jadi ingat itu.

“Muzik bukan sekadar satu bentuk hiburan semata-mata, kita perlu berundur setapak ke belakang untuk melihat muzik sebagai satu seni,.

“Ia menyentuh anda, ia menggerakkan hati anda. Dan saya rasa muzik itulah yang membuatkan orang ramai terus hidup semasa wabak itu,” jelas Sheila.

Sheila turut meminjamkan suaranya dalam Wira Hatiku, runut bunyi rasmi untuk filem pandemik Juang, yang juga merupakan apresiasi petugas barisan hadapan.

Sheila Majid Big Band Live in Kuala Lumpur

Apabila kehidupan perlahan-lahan mula meningkat semula, Sheila akan membuat persembahan untuk satu malam sahaja. Konsert Sheila Majid Big Band Live in Kuala Lumpur di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur pada 18 Mac 2023.

Konsert itu akan mempunyai 23 pemuzik yang menyokong Sheila, diketuai oleh pengarah muzik Mac Chew dan diterbitkan oleh Jennifer Thompson.

Penjualan tiket bermula pada 12 Disember, sila klik di sini untuk maklumat lanjut.

Read Previous

Sime Darby Motors melancarkan SUV elektrik sepenuhnya BYD Atto 3 di Malaysia

Read Next

Warga Singapura Mengaku Perbuatan Sumbang Mahram dengan Anak Perempuan Di Bawah Pelajaran Seks

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.