The Malaysia Post

Mengutamakan Transformasi Sektor Air Malaysia

Transformasi Sektor Air 2040

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan Transformasi Sektor Air 2040 (WST 2040) ke arah menjadikan sektor air sebagai sumber ekonomi dan Malaysia sebagai hab air global menjelang 2040.

Beliau berkata tumpuan akan diberikan kepada usaha meningkatkan akses bekalan air terutama di kawasan luar bandar dan pulau kepada 98 peratus menjelang akhir Rancangan Malaysia Ke-12.

97 Peratus Dicapai

Nik Nazmi berkata akses telah mencapai 97 peratus pada masa ini.

“Tumpuan juga adalah untuk meningkatkan liputan perkhidmatan pembetungan kepada 90 peratus, mengurangkan kadar air bukan hasil kepada 25 peratus menjelang 2025 dan meningkatkan kemampanan kewangan sektor air supaya pelaburan dan penambahbaikan berterusan perkhidmatan kepada pengguna dapat dipertingkatkan. ,” katanya kepada pemberita selepas perasmian Ekspo dan Forum AsiaWater 2022 di sini hari ini.

Baca Lagi | Rundingan mengenai Perjanjian Pandemik Global akan Dimulakan pada Februari

Baca Lagi | Zafrul Panggil SPRM Lebih RM600 Bilion Penyalahgunaan

WST 2040

Beliau berkata strategi dan pelan tindakan untuk mencapai sasaran itu akan diusahakan dengan teliti dalam pelaksanaan WST 2040.

Nik Nazmi berkata kementerian juga akan memberi tumpuan kepada empat agenda utama dalam pengurusan air negara.

Ia termasuk menjamin bekalan air yang berterusan dan mampan untuk rakyat, menambah baik kemampanan kewangan industri air negara, menambah baik akses kepada bekalan air dan kecekapan operasi industri air serta meningkatkan daya tahan sektor air terhadap perubahan iklim, katanya.

Memperhebatkan Usaha

Beliau berkata kementerian juga akan mempergiatkan usaha menangani isu banjir melalui pendekatan struktur dan bukan struktur.

Ia melibatkan pelaburan besar daripada kerajaan, termasuk menaik taraf tembok penahan banjir, penyelenggaraan takungan banjir, pintu kawalan air, pam tetap dan mudah alih, kamera pemantauan serta sistem ramalan dan amaran, tambahnya.

Read Previous

Zafrul Panggil SPRM Lebih RM600 Bilion Penyalahgunaan

Read Next

Kes Demam Denggi Meningkat 11.6pc dalam Minggu Epidemiologi Ke-48

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.