The Malaysia Post

Menteri Sarawak berkata negeri untuk menggabungkan agensi airnya

Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak mahu menggabungkan semua agensi airnya.

Setiausaha tetapnya Datuk Alice Jawan Empaling berkata penggabungan itu bertujuan meningkatkan kecekapan, keberkesanan, serta tahap perkhidmatan dalam pentadbiran dan pengurusan agensi air.

Agensi terbabit ialah Jabatan Bekalan Air Luar Bandar Sarawak (JBALB), Lembaga Air Kuching (KWB), Lembaga Air Sibu (SWB) dan Laku Management Sdn Bhd (Laku).

“Ini juga sebahagian daripada sektor pembangunan bekalan air untuk memastikan Pelan Induk dan Sistem Grid Bekalan Air Sarawak dilaksanakan,” katanya dalam ucapannya pada Majlis Makan Malam Ngiling Bidai Laku pada Jumaat.

Beliau mewakili Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Datuk Julaihi Narawi untuk merasmikan majlis itu yang diadakan di Kelab Bot Piasau.

Antara yang hadir ialah ADUN Pujut dan Datuk Bandar Miri Adam Yii, Pengerusi Laku Datuk Nelson Balang Rining, dan Ketua Pegawai Eksekutif Laku Daneil Punang.

“Ketika kita membangunkan dan mengubah industri bekalan air di negeri ini, adalah penting juga untuk kita melibatkan kakitangan kita. Ini adalah untuk mendapatkan pembelian atau pemilikan mereka terhadap transformasi. Kami adalah pemangkin penting perubahan ini,” kata Alice.

Beliau berkata semua yang terlibat harus berbangga dengan transformasi itu dan mereka harus menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab, profesionalisme serta integriti, tanpa mengira kedudukan mereka dalam organisasi.

“Memandangkan semua transformasi rasmi sedang berlaku, kita juga perlu memulakan fasa mengenali dan interaksi pegawai kita.

“Salah satu cara untuk kami mengukuhkan kerjasama dan hubungan profesional dalam bekalan air adalah dengan mengadakan pertemuan biasa, termasuk acara sosial seperti makan malam kami malam ini,” katanya.

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada semua pegawai Laku dan JBALB kerana bekerjasama dalam menyelesaikan krisis air akibat kebocoran sesalur air di Miri bulan lepas.

“Inilah semangat kerja berpasukan. Kami berharap pegawai kami akan terus cekap, berkesan serta mampu melakukan pelbagai tugas dan sentiasa peka terhadap keperluan orang ramai,” katanya.

Sementara itu

Nelson yang bercakap sebelum ini berkata, krisis air di Miri baru-baru ini telah mengajar mereka untuk menjadi lebih tabah, sabar dan lebih produktif.

“Terdapat kebocoran dan gangguan paip yang kerap. Pada masa tertentu dalam setahun terutamanya sekarang, isu air berwarna timbul akibat musim kemarau. Untuk peluasan masa hadapan, kerajaan harus memperkenalkan pelan redundansi dengan pengenalan dua saluran paip.

“Kami sedang menubuhkan pasukan Penyelenggaraan Pencegahan khusus, ERT/ERP (pasukan tindak balas kecemasan/pelan tindak balas kecemasan) dan pusat Pengurusan Krisis. Ini adalah langkah yang diambil oleh pihak pengurusan,” katanya.

Baca Lagi | Menteri Sarawak berkata negeri untuk menggabungkan agensi airnya

Beliau menambah bahawa Laku akan lebih bersedia dalam krisis masa depan, dan beliau menghargai komitmen pasukan dalam mengendalikan dan menyelesaikan krisis air baru-baru ini, kerana ini menunjukkan bahawa sistem kerja yang ada adalah produktif dan cekap. — Borneo Post Online

Read Previous

Adakah perubahan iklim akan menjadi medan pertempuran pilihan raya utama untuk Malaysia? Berikut adalah senarai ahli politik yang berpendapat demikian

Read Next

Laporan: Sek-gen Umno menegaskan parti tidak berhati-hati dengan pilihan raya dalaman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.