The Malaysia Post

Adakah perubahan iklim akan menjadi medan pertempuran pilihan raya utama untuk Malaysia? Berikut adalah senarai ahli politik yang berpendapat demikian

Banjir yang semakin teruk. Kemarau berpanjangan disertai dengan jampi panas terik. Ribut petir yang kelihatan lebih ganas.

Apa yang pernah dianggap sebagai sebahagian daripada kehidupan di rantau Khatulistiwa telah menjadi anomali iklim yang semakin sukar untuk diabaikan apabila kesan pemanasan global yang semakin pantas mula mengganggu kehidupan seharian, dan mengancam mata pencarian.

Ini telah menyebabkan minat yang lebih besar dalam politik iklim, paling ketara di kalangan pengundi muda.

Beberapa tinjauan pendapat yang diadakan sejak 2018 menunjukkan lebih ramai anak muda Malaysia berfikir tentang alam sekitar hari ini berbanding generasi sebelumnya, dan melihat pemuliharaan sebagai perkara yang mendesak.

Dalam satu tinjauan, tujuh daripada 10 responden menamakan pemanasan global antara isu yang akan mempengaruhi cara mereka mengundi.

Namun, kumpulan alam sekitar berkata kebimbangan iklim jarang dipaparkan dalam perbahasan politik dan dasar arus perdana tempatan.

Walaupun dasar hijau mungkin menjadi lebih biasa dalam kempen pilihan raya selama bertahun-tahun, ia telah dicemuh oleh aktivis iklim kerana aksesori yang baik digunakan untuk memberi kata-kata kepada pengundi yang semakin mementingkan alam sekitar sementara ahli politik terus mendesak pembangunan yang berbahaya. kepada alam sekitar.

Dengan hanya 11 tahun lagi sebelum kesan pemanasan global terhadap planet ini menjadi tidak dapat dipulihkan, dan apabila lebih ramai rakyat Malaysia terdedah kepada kesannya, adakah perubahan iklim akhirnya menjadi medan pertempuran pilihan raya yang penting?

Kami menyenaraikan beberapa ahli politik (atau parti) yang mungkin percaya bahawa ia sepatutnya:

Sebagai ahli parlimen Pembangkang, Yeo Bee Yin terus menjadi salah satu suara utama dalam kempen iklim, menyelia portfolio sebagai pendebat yang ditetapkan partinya mengenai dasar alam sekitar

Yeo Bee Yin (Ahli Parlimen Bakri, DAP)

Yeo, bekas menteri tenaga, sains, teknologi, alam sekitar dan perubahan iklim, memainkan peranan penting di sebalik Rang Undang-undang khusus pertama negara untuk menangani krisis iklim – Akta Perubahan Iklim.

Pada 2019, Yeo berikrar untuk menyediakan Rang Undang-undang untuk dibentangkan pada tahun depan tetapi ini telah dipatahkan oleh rampasan kuasa yang menggulingkan PH pada 2020.

Sebagai ahli parlimen Pembangkang, beliau terus menjadi salah satu suara utama dalam kempen iklim, menyelia portfolio sebagai pendebat yang ditetapkan partinya mengenai dasar alam sekitar.

Sebagai menteri, Yeo mengambil tindakan terhadap pencemar plastik dengan mengisytiharkan perang terhadap penyeludup yang menjadikan Malaysia tempat pembuangan plastik yang tidak diingini, dan telah mendesak hukuman yang lebih tegas terhadap industri kotor penyangak.

Beliau mahu tenaga bersih dan teknologi hijau menjadi keutamaan pelaburan, satu dasar yang kini menjadi antara teras utama dalam Rancangan Malaysia Ke-12.

Yeo kini mengetuai pertuduhan untuk menekan kerajaan pimpinan Umno supaya membentangkan Akta Perubahan Iklim sejurus selepas penggantinya Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata RUU itu hanya boleh siap menjelang 2025.

Ahli Parlimen PKR itu telah berpihak kepada kumpulan alam sekitar untuk menentang projek pembangunan utama, termasuk yang dimulakan oleh rakan gabungannya sendiri

Nurul Izzah Anwar (Permatang Pauh MP, PKR)

Anak perempuan sulung Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memperjuangkan isu iklim sejak 2008 sebagai ahli parlimen debutan, isu yang dia kekal lantang sepanjang tempohnya sebagai ahli parlimen persekutuan, kini dalam penggal ketiga.

Ahli Parlimen PKR itu berpihak kepada kumpulan alam sekitar untuk menentang projek pembangunan utama, termasuk yang dimulakan oleh rakan gabungannya sendiri.

Beliau mengkritik keputusan kerajaan PH untuk melanjutkan lesen pelombong nadir bumi Lynas dan projek Penambakan Selatan Pulau Pinang yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri pimpinan DAP, yang mengeruhkan hubungan.

Apabila pada Disember 2021 banjir skala rekod melanda kawasan kejiranan berpendapatan rendah hingga sederhana di Taman Sri Muda, Shah Alam, Selangor, penyokong menyorot penggubal dasar kerana tidak mengendahkan amaran penggubal undang-undang lima bulan sebelum itu bahawa kesan iklim akan menjadikan monsun akhir tahun lebih banyak. memusnahkan, dan meminta langkah-langkah mitigasi yang lebih ketat.

Banjir bertukar maut, membunuh sembilan orang. Lima puluh penduduk sejak itu memfailkan saman tindakan kelas bagi menuntut pampasan bagi ganti rugi bernilai lebih RM3.7 juta daripada beberapa kementerian dan agensi kerana gagal mencegah bencana akibat kecuaian, antara lain.

Parti Sosialis Malaysia

Mereka berkemungkinan satu-satunya parti politik setakat ini yang mengeluarkan pelan tindakan untuk menangani perubahan iklim dengan matlamat dasar tertentu, melancarkan pemacu krisis iklim pada 2019 untuk menekan pentadbiran PH menjadikan pemanasan global sebagai keutamaan.

Golongan kiri sentiasa melihat krisis iklim sebagai produk hiperkapitalisme. Kemerosotan alam sekitar berlaku kerana usaha mencari keuntungan tanpa henti, yang PSM berikrar untuk menanganinya.

Parti itu pada masa ini tidak mempunyai perwakilan di peringkat persekutuan atau negeri tetapi beberapa pemerhati politik percaya nilai progresif parti itu boleh bergema dengan pengundi muda yang lebih idealistik yang akan mengundi buat kali pertama dalam pilihan raya umum ke-15 akan datang.

Sebagai orang nombor dua Umno, amaran Datuk Seri Mohamad Hasan tentang bencana iklim mungkin akan diterjemahkan kepada ikrar pilihan raya untuk pemulihan.

Datuk Seri Mohamad Hasan (Umno)

Penerimaan Umno terhadap sebab iklim agak baru-baru ini. Sehingga kini, banyak masalah alam sekitar negara dipersalahkan atas dasar yang telah dilaksanakan sebagai parti yang memerintah selama lebih 50 tahun.

Tetapi memandangkan iklim yang tidak menentu boleh mengancam untuk merunsingkan pangkalan kuasanya – petani, pekebun kecil dan nelayan – isu itu telah mendapat sekutu dalam beberapa pemimpinnya.

Salah seorang daripada mereka ialah timbalan presiden mereka. Selepas banjir Disember tahun lalu, Mohamad telah menyokong gesaan untuk dasar iklim yang akan mengekang industri seperti pembalakan dan mengurangkan plastik sekali guna.

Sebagai orang nombor dua Umno, amaran Mohamad tentang bencana iklim mungkin akan diterjemahkan kepada ikrar pilihan raya untuk pemulihan.

Baca Lagi | Adakah perubahan iklim akan menjadi medan pertempuran pilihan raya utama untuk Malaysia? Berikut adalah senarai ahli politik yang berpendapat demikian

Tetapi seperti yang ditegaskan oleh pengkritik, mengelakkan krisis iklim yang akan berlaku memerlukan menghentikan amalan perniagaan yang telah lama memberi manfaat kepada ramai pemimpin parti, jadi sama ada Umno akan benar-benar membuat lompatan itu masih perlu dilihat.

Read Previous

Kementerian Wanita memberi sokongan moral dan emosi kepada mangsa banjir Baling, kata menteri

Read Next

Menteri Sarawak berkata negeri untuk menggabungkan agensi airnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.