The Malaysia Post

Laporan: Sek-gen Umno menegaskan parti tidak berhati-hati dengan pilihan raya dalaman

Datuk Seri Ahmad Maslan menafikan Umno takut untuk mengadakan pemilihan parti, sambil berkata, buat masa ini, ia memberi tumpuan kepada mengukuhkan dan menjalin hubungan lebih erat di kalangan ahlinya.

Ahli Parlimen Pontian itu berkata jika tinjauan dalaman dijalankan sekarang, sesetengah calon boleh kehilangan jawatan mereka, dan ini seterusnya akan mewujudkan perpecahan dalam kalangan ahli Umno sehingga menjejaskan parti menjelang pilihan raya umum (PRU15) akan datang.

Bercakap kepada Utusan Malaysia

Ahmad Maslan berkata walaupun mereka mahu meneruskan, tumpuan pemilihan parti bukanlah 56 kerusi pada majlis tertingginya, sebaliknya 191 bahagian Pemuda dan Wanita serta 21,156 cawangan Umno di seluruh negara.

“Dengan mengambil kira semua faktor ini, Umno tidak mahu mengadakan pemilihan parti yang boleh menyebabkan perpecahan dalaman sebelum PRU15. Jika ini berlaku, orang lain boleh melemahkan Umno dengan mengambil kesempatan dengan tawaran kerusi dalam parti mereka,” katanya.

Ahmad Maslan menambah 75 peratus Puteri Umno dan 65 peratus kepimpinan Pemuda Umno masing-masing berumur 35 dan 40 tahun ke atas, bermakna jika pemilihan parti diteruskan sebelum PRU15, pemimpin-pemimpin ini perlu melepaskan jawatan mereka lebih awal daripada peringkat kebangsaan. undian.

Pemilihan Umno pada mulanya dijadualkan diadakan pada 30 Jun 2021 kerana tempoh tiga tahun pemegang jawatan itu akan tamat pada masa itu.

Tetapi parti itu sebelum ini menegaskan bahawa majlis tertingginya telah menangguhkan pengundian secara sah dalam tempoh maksimum 18 bulan yang dibenarkan di bawah perlembagaannya sendiri.

Parti itu dikehendaki oleh undang-undang untuk mengadakan pemilihannya menjelang 29 Disember tahun ini.

Baca Lagi | Laporan: Sek-gen Umno menegaskan parti tidak berhati-hati dengan pilihan raya dalaman

Pada 15 Mei, perwakilan pada mesyuarat agung luar biasa parti itu sebulat suara meluluskan beberapa resolusi untuk meminda perlembagaannya, termasuk membenarkan pilihan raya dalaman selepas PRU15.

Pada masa ini, Umno sedang menunggu untuk mendengar sama ada Pendaftar Pertubuhan (RoS) akan meluluskan permohonan pindaan perlembagaannya. RoS mempunyai masa sehingga 16 Julai untuk mengumumkan keputusannya.

Read Previous

Menteri Sarawak berkata negeri untuk menggabungkan agensi airnya

Read Next

Kebimbangan penguncian China melanda ekuiti Asia, pasaran minyak mentah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.