The Malaysia Post

Berhujah ‘triple hearsay’, peguam Lokman Adam cuba memanggil DPP sebagai saksi menghina kes mahkamah

Perbicaraan bagi ahli politik Umno Datuk Lokman Noor Adam yang didakwa menghina mahkamah dengan dakwaan menggelar pegawai polis sebagai “bodoh” semasa perbicaraan rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, telah ditangguhkan semula kepada 3 Ogos.

Ini kerana peguam Lokman K. Balaguru mahu memanggil timbalan pendakwa raya Datuk Raja Rozela Raja Toran — yang meminta Mahkamah Tinggi menyebut Lokman kerana menghina — sebagai saksi.

Perbicaraan yang dijadualkan pada Isnin lalu ditangguhkan kerana Lokman tidak dapat mendapatkan peguam pilihannya ketika itu.

Pada permulaan prosiding menghina mahkamah hari ini, Balaguru mendesak agar kes itu dibicarakan di hadapan hakim lain dan bukannya Datuk Collin Lawrence Sequerah.

Peguam bela mendakwa kes itu berdasarkan “kata khabar tiga kali”, dan mengaitkan rantaian peristiwa bermula apabila pegawai polis memberitahu penolong kanan pendaftar bahawa Lokman menggunakan perkataan “bodoh” kepadanya di mahkamah Khamis lalu selepas diberitahu untuk berhenti bermain. dengan telefon bimbitnya, dan mesej itu kemudiannya disampaikan kepada Raja Rozela yang memaklumkan mahkamah tentang penghinaan itu.

Tetapi Sequerah menjawab bahawa Raja Rozela hanya diminta membantu mahkamah dalam prosiding menghina selepas kejadian itu berlaku, dan pegawai polis itu akan menjadi pengadu utama.

Hakim menambah bahawa seorang lagi peguam juga telah mendengar kenyataan itu.

“Jadi dalam erti kata itu, ia bukan khabar angin tiga kali ganda,” kata Sequerah.

Tetapi Balaguru berhujah bahawa apa yang didengar oleh Raja Rozela daripada penolong pendaftar kanan itu adalah perbalahan kerana Lokman mendakwa beliau berkata “undang-undang itu bodoh”.

Sequerah kemudian merujuk surat permohonan maaf yang ditulis oleh Lokman kepada mahkamah.

“Dia minta maaf, sekali lagi sebab itu saya beritahu anak guam saya, ‘jangan minta maaf atas sesuatu yang anda tidak buat salah’. Dia mahu perkara itu tidak berlarutan, tuan,” balas Balaguru.

“Dia sebenarnya kata dia tak panggil polis ‘bodoh’, dia panggil SOP mahkamah ‘bodoh’, sebab dia kata mereka guna telefon bimbit, kenapa saya tak boleh buat? Dia panggil sistem itu ‘bodoh’,” kata hakim kepada peguam bela.

Balaguru kemudian berkata beliau bersedia untuk meneruskan perbicaraan penghinaan itu walaupun beliau terus meminta kes itu ditangguhkan untuk dibicarakan di hadapan hakim lain.

Balaguru turut berhujah bahawa kejadian Khamis lalu tidak mengganggu perbicaraan Ahmad Zahid, namun hakim tidak kelihatan yakin.

“Tetapi anda tidak boleh membenarkan orang ramai datang ke sini dan membuat peraturan mereka sendiri semasa kes itu berjalan atau menghalang anggota polis daripada menjalankan tugas mereka yang berpunca daripada arahan yang saya berikan kepada mereka,” kata Sequerah.

Balaguru kemudian mencadangkan penggunaan telefon bimbit semasa mahkamah bersidang perlu dikaji semula.

Sequerah menyatakan bahawa Lokman memberitahu mahkamah dia sebenarnya mencatatkan nota prosiding mahkamah tetapi bertanya: “Apa urusan yang dia perlu hapuskan sedangkan dia bukan wartawan mahkamah?”

Balaguru juga mempersoalkan mengapa seorang “anggota Majlis Peguam” mencatat nota semasa perbicaraan Ahmad Zahid, tetapi hakim menegaskan bahawa peguam itu memegang surat pemerhati.

Timbalan pendakwa raya Izalina Abdullah meminta mahkamah menolak permohonan Balaguru untuk pertukaran hakim, dengan alasan Sequerah berhak mendengar kes itu seperti yang berlaku di bilik mahkamahnya.

Izalina juga cuba mengalihkan tumpuan semula kepada pokok isu penghinaan itu.

“Mengenai isu penggunaan telefon bimbit, saya rasa penghinaan hari ini bukan semata-mata melibatkan penggunaan telefon bimbit, malah ia melibatkan penghormatan kepada sistem kehakiman yang sedang menjalankan kes.

“Mahkamah cuba melindungi kepentingan awam, tetapi apabila mahkamah itu menjalankan fungsi untuk menyampaikan keadilan, jadi apabila kita memasuki sesuatu tempat, ada peraturan yang perlu dipatuhi untuk memastikan prosiding berjalan lancar, tetapi apabila seseorang tidak dapat mengikut perintah untuk tidak menggunakan telefon bimbit, itu dianggap penghinaan.

“Apa yang salah apabila kita pergi ke tempat seseorang, kita mengikut peraturan,” katanya, turut menekankan perkara itu adalah mengenai penggunaan perkataan “bodoh”.

Sequerah memutuskan bahawa dia paling sesuai untuk mendengar kes itu, menjelaskan bahawa kesalahan yang didakwa dilakukan di hadapannya.

Selepas mengesahkan bahawa Lokman sedang menuntut dibicarakan kes penghinaan itu, Balaguru berkata beliau berhasrat untuk memanggil Raja Rozela sebagai saksi kerana beliau ingin menyoal balasnya tentang apa yang dimaklumkan olehnya kepada mahkamah.

Balaguru malah berkata beliau akan menghina Raja Rozela sekiranya beliau mengelirukan mahkamah berhubung kejadian itu.

Izalina membantah meminta Raja Rozela dipanggil sebagai saksi

berkata tidak perlu berbuat demikian kerana mahkamah boleh memanggil pegawai polis secara terus untuk mengesahkan apa yang sebenarnya dikatakan oleh Lokman.

Balaguru menegaskan bahawa terdapat keperluan untuk memanggil Raja Rozela sebagai saksi sebagai Mahkamah Tinggi, dan berkata beliau akan memohon sepina ke atasnya sebagai saksi.

Memandangkan Balaguru berusaha untuk memanggil Raja Rozela, hakim kemudian menetapkan 3 Ogos sebagai tarikh perbicaraan, setelah menyatakan: “Kami tidak boleh meneruskan hari ini, jadi kami perlu menetapkan tarikh lain.” Ini bukan kali pertama Lokman mendapati dirinya berada di belakang menentang dakwaan telah melakukan penghinaan mahkamah.

Sequerah sebelum ini mendapati blogger berusia 49 tahun yang menggambarkan dirinya itu bersalah menghina tindakan sama dengan mengancam saksi pendakwaan dalam perbicaraan bekas presiden Umno Datuk Seri Najib Razak 2019 melibatkan penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad.

Baca Lagi | Berhujah ‘triple hearsay’, peguam Lokman Adam cuba memanggil DPP sebagai saksi menghina kes mahkamah

Pada 15 Julai 2021, Sequerah menjatuhkan hukuman penjara sebulan kepada Lokman. Lokman telah merayu terhadap hukuman penjara, yang belum selesai di Mahkamah Rayuan.

Read Previous

Penduduk Bangsar berkata kerja-kerja pembinaan kondo mewah dimulakan walaupun mereka membantah dan bimbang laluan air bawah tanah di kawasan itu

Read Next

Penipuan jelajah haji: Penjara lelaki yang menggunakan rakan guru agama untuk menipu 85 mangsa S$97,000 di Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.