The Malaysia Post

Penduduk Bangsar berkata kerja-kerja pembinaan kondo mewah dimulakan walaupun mereka membantah dan bimbang laluan air bawah tanah di kawasan itu

Penduduk Jalan Abdullah di Bangsar terkejut apabila pembinaan projek kondominium mewah berhampiran bermula pada pertengahan Mei walaupun sebelum ini mereka bantahan kepada pihak berkuasa mengenai “kewujudan laluan air semula jadi bawah tanah” di kawasan itu.

Mereka berkata kerja-kerja pembinaan kondominium mewah Bangsar Rising Sdn Bhd 32 tingkat itu tidak sepatutnya dimulakan sekiranya siasatan penuh ke atas laluan air bawah tanah itu masih belum dijalankan.

“Kami tidak menerima sebarang maklumat terkini daripada pihak berkuasa, sama ada mereka telah menjalankan siasatan atau tidak. Pertunangan terakhir kami adalah pada bulan Mac apabila kami dipanggil untuk taklimat kerja tanah,” kata penduduk lama T. Ksharmini.

Isu banjir

Penduduk 10 rumah di sepanjang Jalan Abdullah telah membuat laporan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), mengetengahkan isu keselamatan ketika mereka mengalami banjir di kawasan mereka.

Dalam laporan oleh Malay Mail pada 25 April, penduduk berkata mereka pasti ada laluan air semula jadi, dengan sebahagian daripada mereka mengingati sungai di kawasan itu ketika mereka masih kanak-kanak.

Berdasarkan itu, mereka telah meminta DBKL menjalankan satu lagi siasatan di kawasan itu untuk memastikan sama ada terdapat laluan air semula jadi.

“Mereka [JMG] telah menegaskan bahawa tiada apa-apa kecuali cek kami memberitahu kami sebaliknya. Ia adalah pada mesyuarat Disember lalu di mana pemeriksa bebas yang dilantik oleh pemaju projek dan wakil dari Jabatan Mineral dan Geosains [JMG] kedua-duanya berkata tiada laluan air semula jadi di kawasan itu.

“Tetapi kerana terdapat dua laporan yang bercanggah oleh JMG, satu yang mengatakan terdapat laluan air semula jadi di kawasan itu dan satu yang mengatakan tidak ada, itulah sebabnya kami sangat bimbang. Bagaimana mungkin terdapat dua laporan berbeza yang menunjukkan dua perkara berbeza?” kata Ksharmini.

Beliau berkata, maklumat mengenai kehadiran laluan air semula jadi itu disampaikan sebanyak dua kali.

Yang pertama adalah semasa mesyuarat yang diadakan pada 27 Mac 2021 di pejabat MP Lembah Pantai Fahmi Fadzil dengan dihadiri pegawai DBKL dan pemaju projek dan yang kedua melalui kain rentang yang diletakkan di perkarangan penduduk yang menunjukkan peta oleh JMG dan kerosakan yang disebabkan oleh laluan air semula jadi ke struktur pangsapuri (Sri Bangsar) yang terletak di sepanjang Lengkok Abdullah.

Pada masa ini, beliau berkata kerja-kerja membina bilik pameran untuk projek bertingkat itu sedang dijalankan di banglo lot 7 dan 9 di Jalan Kemuja, jalan bersebelahan dengan Jalan Abdullah.

“Pekerja yang bekerja di bilik pameran itu memberitahu kami tentang laluan air bawah tanah. Mereka memberitahu kami bahawa terdapat sumber air semula jadi di bawah tanah kerana mereka menemuinya daripada kerja-kerja penggerudian mereka,” tambahnya.

Ksharmini juga menambah bahawa pada Julai 2014, Unit Geosains, Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Selangor/Wilayah Persekutuan mengesahkan kehadiran laluan air semula jadi di Jalan Abdullah /Lengkok Abdullah, yang terletak di sekitar Bukit Persekutuan.

Bunyi yang memekakkan telinga

Sejak kerja memasang cerucuk dimulakan, Ksharmini dan jirannya yang sudah pesara terpaksa menahan bunyi yang memekakkan telinga sepanjang hari.

“Mereka mula bekerja pada pukul 7 pagi, dan berakhir pada pukul 7 malam. Jadi bayangkan seorang pesara berusia 89 tahun yang tinggal bersebelahan dengan perkarangan itu, betapa derita yang perlu dihadapinya.

“Anda tahu apa yang pemaju lakukan? Mereka menawarkan untuk membuat tingkap kalis bunyi untuknya, dan juga memberikan penyumbat telinganya. Tetapi ia tidak membantu, dia masih boleh mendengar bunyi dentuman yang kuat dari tapak pembinaan dan oleh itu semasa cerucuk berlaku dia akan tinggal di hujung rumah yang lain,” katanya.

Penduduk sejak itu telah membuat laporan mengenai pencemaran bunyi tetapi masih belum menerima sebarang maklum balas konkrit daripada pihak berkuasa.

“Kami membuat laporan itu pada 31 Mei, tetapi tiada jawapan, jadi kami membuat laporan lain dua minggu kemudian, dan kami hanya melihat maklum balas di laman web DBKL yang mengatakan mereka telah mengeluarkan notis — tiada tanda notis apa — dan itu DBKL telah meminta pemaju menyediakan ‘laporan bunyi bising’ (laporan bunyi bising).

“Walaupun pemaju membuat laporan, kebimbangan kami adalah keselamatan penduduk di Jalan Abdullah, bimbang tanah runtuh dan struktur rumah kami runtuh akibat pergerakan tanah akibat kerja-kerja pembinaan projek besar itu,” kata Ksharmini.

Ksharmini berkata rumah di sepanjang Jalan Abdullah dibina pada 1930-an, dan ini adalah struktur lama yang mungkin tidak dapat menahan jenis pergerakan tanah yang disebabkan oleh pembinaan itu.

Projek berkenaan akan mengambil alih sebidang tanah yang diduduki oleh tempat cuci kereta dan tempat letak kereta yang melayani pelanggan restoran di sekitar.

Sebidang tanah di mana Bangsar Rising akan dibina berukuran hanya di bawah satu ekar dan pada asalnya diduduki oleh tiga banglo dan dihubungkan terus dengan projek mega yang sedang dijalankan oleh SP Setia, kerana Jalan Abdullah bersempadan dengan bekas kompleks Institut Kesihatan Negara di Jalan Rumah Sakit Bangsar yang bersempadan dengan Bukit Persekutuan.

Dalam perjanjian jual beli bertarikh Disember 2018 yang disediakan oleh penduduk, dan dilihat oleh Malay Mail, menyatakan bahawa tanah tersebut plot telah diambil alih oleh Bangsar Rising Sdn Bhd untuk cadangan projek pangsapuri servis 32 tingkat.

Kolam tampungan

Sejak banjir yang berlaku pada April lalu, Ksharmini berkata penduduk menyedari terdapat kolam tadahan yang dibina oleh SP Setia di sebelah tanah mereka.

Seperti yang diterangkan oleh beberapa penduduk, beberapa rumah di Jalan Abdullah kini tersepit di antara dua projek pembangunan besar-besaran — Bangsar Rising dan SP Setia.

“Kami tidak dimaklumkan tentang kolam tadahan itu, dan sekarang setelah kami mempunyai visual mengenainya, kami ingin tahu mengapa ia dibuat? Kami tidak pasti berapa banyak, tetapi kami mendapati bahawa terdapat sekurang-kurangnya satu yang telah dibuat.

“Apabila kami bertanya kepada pemaju, mereka bertanya kepada kami bagaimana kami melihat kolam tadahan itu? Tidak kira bagaimana kita melihatnya, hakikat bahawa ia ada, kita perlukan penjelasan,” katanya.

Pengerusi Selamatkan Kuala Lumpur (SKL), Datuk M. Ali juga sebelum ini berkata projek itu tidak sepatutnya diluluskan pada awalnya tanpa penglibatan terlebih dahulu dengan penduduk Jalan Abdullah.

Ali telah beberapa kali menyatakan bahawa adalah tidak selamat untuk membina bangunan tinggi di Jalan Abdullah kerana terdapat laluan air semula jadi di kawasan itu.

Tiada jawapan

Satu lagi kebimbangan yang perlu ditangani ialah cadangan stesen janakuasa tiga tingkat (PMU). Pada Mei 2019, penduduk Jalan Abdullah dimaklumkan mengenai cadangan membina PMU bersebelahan dengan rumah mereka.

Bagaimanapun, selepas bantahan keras dan campur tangan Ahli Parlimen Lembah Pantai dan SKL, PMU, seperti yang dipersetujui oleh pihak berkaitan, telah dipindahkan ke Jalan Bangsar/Jalan Rakyat sebaliknya.

“Kami masih belum mendapat sebarang maklum balas daripada pihak berkuasa berhubung pemindahannya semula ke lokasi yang dipersetujui.

“Tetapi daripada apa yang saya kumpulkan, ia dipindahkan semula ke lokasi yang kami bantah kerana ia akan dikongsi oleh projek bertingkat 32 tingkat,” kata Ksharmini.

PMU, seperti yang dimaklumkan kepada penduduk oleh Tenaga Nasional Berhad pada Mei 2019, sekiranya ia dibina bersebelahan dengan rumah kediaman Jalan Abdullah akan mengambil satu ekar tanah dan ketinggiannya akan bersamaan dengan rumah tiga tingkat biasa.

Akibat sikap berdiam diri DBKL membetulkan lokasi yang diwartakan dalam Rancangan Bandaraya Kuala Lumpur 2020 (Alt 3) (Pt II) untuk ditempatkan bersebelahan dengan rumah Jalan Abdullah dan bukannya depan Jalan Bangsar/Jalan Rakyat yang dijanjikan sebelum ini, penduduk Jalan Abdullah akan memasang sepanduk untuk menuntut pembetulan segera rancangan itu.

“Ini tidak betul dan kami masih menunggu jawapan DBKL mengenai perkara ini. Kami masih belum mendengar khabar daripada mereka, walaupun tiada kerja dimulakan,” kata Ksharmini.

Baca Lagi | Penduduk Bangsar berkata kerja-kerja pembinaan kondo mewah dimulakan walaupun mereka membantah dan bimbang laluan air bawah tanah di kawasan itu

Malay Mail menghubungi DBKL mengenai semua perkara di atas dan telah diberitahu kenyataan akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Read Previous

Kyrgios ‘akhirnya menghargai di mana dia berada’, kata ibu

Read Next

Berhujah ‘triple hearsay’, peguam Lokman Adam cuba memanggil DPP sebagai saksi menghina kes mahkamah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.