The Malaysia Post

Penipuan jelajah haji: Penjara lelaki yang menggunakan rakan guru agama untuk menipu 85 mangsa S$97,000 di Singapura

Dia mengambil kesempatan daripada rakannya, yang merupakan seorang guru agama Islam yang terkenal, untuk menipu 85 orang supaya percaya mereka boleh pergi melakukan perjalanan haji dengan potongan harga.

Mohd Ramlee Ab Samad memperdaya mangsa supaya menyerahkan pasport mereka untuk memproses visa mereka, dan menyebabkan kebanyakan mereka membayar hampir S$100,000 (RM316,160) untuk perjalanan yang dikatakan itu.

Guru agama, Fahrorazi Sohoi, turut membuat bayaran pendahuluan kira-kira S$40,000 bagi pihak mangsa.

Ramlee, kini berusia 62 tahun, dipenjara dua tahun pada Khamis (7 Julai) atas kesalahannya pada 2018. Warga Singapura itu mengaku bersalah atas 20 pertuduhan menipu.

65 lagi pertuduhan serupa telah diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Fahrorazi menghadapi pertuduhan menipu pada Ogos 2018 atas penipuan ini, tetapi telah dilepaskan tanpa dibebaskan pada tahun berikutnya.

Ini bermakna dia masih boleh didakwa dan pertuduhan boleh dihidupkan semula, seperti jika bukti baru muncul.

Apa yang berlaku

Mahkamah mendengar bahawa Fahrorazi telah muflis pada masa kesalahan Ramlee. Dia juga pernah berniaga dengan Ramlee sebelum ini.

Pada Mei 2018, Ramlee memberitahu rakannya bahawa terdapat tempat untuk perjalanan berdiskaun untuk haji tahun itu.

Bilangan tempat haji yang tersedia untuk warga Singapura dan penduduk tetap adalah tertakluk kepada ketersediaan kuota yang diperuntukkan oleh Arab Saudi.

Umat Islam yang berkemampuan diwajibkan untuk menunaikan haji tahunan ke Mekah sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka jika mereka berkemampuan dan perjalanannya selamat.

Ramlee mendakwa bahawa seorang wakil daripada pihak berkuasa Saudi, yang kononnya berhubung dengan kakitangan dari Istana, telah memberitahunya tentang perjalanan diskaun itu.

Dia memberitahu Fahrorazi bahawa pihak berkuasa Saudi akan membayar penerbangan dan penginapan untuk perjalanan itu, dan peserta hanya perlu membayar S$1,550 untuk perbelanjaan seperti cukai lapangan terbang dan yuran pentadbiran.

Ramlee berkata kerana kuota haji Singapura penuh, kuota peserta akan diperoleh di bawah kuota dari Brunei Darussalam dan Batam, Indonesia.

Ramlee meminta Fahrorazi mencari peserta yang berminat, khususnya yang belum menunaikan haji sebelum ini.

Fahrorazi akan mengutip bayaran dan pasport daripada mereka sebagai balasan komisen S$200 bagi setiap peserta.

Melalui pengaturan ini, antara Julai dan Ogos 2018, 69 mangsa membayar Ramlee sejumlah S$97,250 melalui Fahrorazi.

Mereka sama ada memberi wang tunai kepada Fahrorazi atau pelajarnya, atau membuat pindahan bank ke akaun bank DBS yang dikawal oleh Fahrorazi.

Ramlee juga telah memberitahu Fahrorazi bahawa tempat dalam perjalanan dan pergaduhan di sana perlu ditempah. Oleh sebab itu, Fahrorazi membuat bayaran pendahuluan kira-kira S$40,000 atau lebih bagi pihak mangsa apabila mereka mendaftar.

Tiada kerugian kewangan untuk mangsa

Pada 13 Ogos 2018, Ramlee meninggalkan Singapura ke Batam. Haji ditetapkan antara 19 dan 24 Ogos.

Dua hari selepas dia pergi, beberapa mangsa mula mengesyaki bahawa mereka telah menjadi mangsa penipuan, selepas Fahrorazi memberitahu mereka tarikh berlepas telah ditangguhkan dari 16 Ogos hingga 17 Ogos.

Pelajar Fahrorazi kemudiannya membuat laporan polis. Ramlee telah ditangkap pada Oktober tahun itu apabila dia pulang dari Batam.

Semasa siasatan, pihak berkuasa merampas hampir S$200,000 tunai daripada peti besi Fahrorazi dan 85 pasport Singapura daripada dia dan Ramlee.

Pada Khamis, Timbalan Pendakwa Raya Tan Zhi Hao dan Ryan Lim memohon hukuman yang dikenakan. Mereka menyatakan bahawa individu mangsa telah menyerahkan sejumlah wang antara S$1,550 dan S$1,950.

Mereka memberitahu mahkamah bahawa mangsa akhirnya tidak kehilangan sebarang wang kerana wang tunai yang dirampas semasa siasatan boleh menampung kerugian mereka. Bagaimanapun, mereka berhujah bahawa Ramlee tidak sepatutnya mendapat banyak pujian untuk ini kerana dia sendiri tidak membuat pembayaran balik.

Penggunaan Fahrorazi oleh Ramlee juga “memberi penipuan itu sebagai tabir kesahihan” dan membolehkannya menjauhkan diri daripada penipuan itu, kata pendakwa raya.

Ramlee, yang tidak mempunyai peguam, telah meminta perintah mulut untuk melindungi anak lelaki dan anak saudaranya yang nampaknya sedang belajar di “universiti Islam antarabangsa di Malaysia”.

Timbalan Ketua Hakim Daerah Luke Tan menolak permintaannya tetapi membenarkan dia mula menjalani hukuman penjara pada 21 Julai. Dia telah meminta penangguhan untuk menyambut perayaan Hari Raya Haji yang akan datang pada 10 Julai.

Baca Lagi | Penipuan jelajah haji: Penjara lelaki yang menggunakan rakan guru agama untuk menipu 85 mangsa S$97,000 di Singapura

Bagi setiap pertuduhan menipu, Ramlee boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan denda. – HARI INI

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Berhujah ‘triple hearsay’, peguam Lokman Adam cuba memanggil DPP sebagai saksi menghina kes mahkamah

Read Next

Jabatan Kesihatan Kedah: Kes positif Covid dikesan dalam kalangan mangsa banjir Baling

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.