The Malaysia Post

Lelaki menyerang pegawai keselamatan di luar pasar raya besar Giant di Singapura didakwa selepas diarah memakai topeng

Seorang pegawai keselamatan yang bertugas di pasar raya besar Giant di Tampines Retail Park telah diserang pada malam Isnin (4 Julai) yang didakwa oleh seorang lelaki yang dinasihatnya memakai topeng muka sebelum memasuki bangunan itu.

Dalam satu kenyataan media semalam, Persatuan Keselamatan Singapura berkata bahawa ia telah menerima laporan dan rakaman video mengenai “insiden mengerikan”, yang berlaku kira-kira 10.20 malam di pintu masuk utama pasar raya besar Giant di Tampines.

Pegawai keselamatan yang bertugas pada masa itu – Sures Perimal – ditugaskan, antara lain, untuk memastikan orang yang memasuki bangunan itu memakai topeng mereka seperti yang dikehendaki oleh peraturan Singapura untuk memerangi penyebaran Covid-19.

Perimal, 46, dikatakan menasihatkan seorang lelaki yang tidak mempunyai topeng untuk memakainya sebelum memasuki bangunan atau membeli topeng dari farmasi berhampiran pintu masuk jika dia tidak mempunyai topeng, kata persatuan itu.

“Orang itu tidak berpuas hati kerana Perimal telah memanggilnya kerana tidak memakai topeng dan selepas menjerit beberapa perkara kesat di Perimal, dia memasuki bangunan itu. Perimal terus menjalankan tugasnya selepas pertemuan awal dengan orang itu,” tambahnya.

Dalam rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dikongsi oleh persatuan itu, seorang lelaki berpakaian berwarna gelap dan kelihatan tidak bertopeng didatangi Perimal di pintu masuk bangunan.

Lelaki itu kemudian memberi isyarat ke arah bangunan dan berjalan meninggalkan Perimal. Lelaki itu bagaimanapun, terus memerhati Perimal dari jauh selama kira-kira 40 saat.

Seminit kemudian, lelaki yang sama muncul dalam rakaman dan menyerang Perimal dengan menolak pegawai keselamatan dan menumbuk kepalanya.

Orang awam boleh dilihat berhadapan dengan penyerang dan meletakkan sedikit jarak antara dia dan Encik Perimal. Seorang kakitangan Gergasi juga boleh dilihat menghadiri Perimal.

Penyerang terus memberi isyarat ke arah Perimal apabila lebih ramai orang ramai kelihatan cuba menenangkannya.

Persatuan Keselamatan Singapura berkata bahawa Perimal tidak bertindak balas dan mengalami lebam dan lebam akibat serangan itu.

Ia menambah bahawa ia “mengutuk sekeras-kerasnya tindakan penderaan yang tidak masuk akal dan ganas ini terhadap Encik Perimal, yang hanya menjalankan tugasnya”.

Majikan Perimal, agensi keselamatan TwinRock

memberitahu TODAY bahawa ia telah membantu pekerjanya untuk memfailkan laporan polis mengenai kejadian itu.

Menjawab pertanyaan HARI INI, polis berkata malam tadi bahawa mereka dimaklumkan tentang kes serangan di sepanjang Tampines North Drive 2 pada kira-kira 10.20 malam hari sebelumnya. Mereka menahan seorang lelaki berusia 57 tahun berhubung kesalahan di bawah Akta Kesihatan Mental (Penjagaan dan Rawatan) 2008.

“Dia juga akan disiasat atas kesalahan menyebabkan kecederaan kepada pegawai keselamatan secara sukarela di bawah Seksyen 17B Akta Industri Keselamatan Persendirian 2007. Siasatan polis sedang dijalankan,” tambah mereka.

Pihak polis juga berkata mereka memandang tegas terhadap sebarang perlakuan kasar terhadap pegawai keselamatan yang menjalankan tugas mereka.

-‘Lembut tutur kata dan rajin’- Terence Stahlmann, pengarah urusan TwinRock, berkata bahawa Encik Perimal telah menjadi pekerja firma itu selama lebih daripada enam tahun dan “tidak pernah menghadapi sebarang masalah di tempat kerja”.

“Dia seorang yang lembut tutur kata dan rajin. Saya tidak dapat bayangkan mengapa sesiapa akan berhadapan dengannya dan menyerangnya dengan cara ini,” kata Stahlmann.

Raj Joshua Thomas, presiden Persatuan Keselamatan Singapura, berkata bahawa serangan yang didakwa adalah satu lagi “insiden penderaan yang memuakkan terhadap seorang pegawai keselamatan yang hanya menjalankan tugasnya”.

“Pegawai keselamatan memainkan peranan penting dalam memastikan keselamatan dan keselamatan kami. Sebagai pekerja yang menghadap ke hadapan, mereka sering terpaksa berhadapan dengan orang dan situasi yang sukar.

“Kita semua mempunyai tanggungjawab untuk menyokong mereka dan memberi kerjasama kepada mereka. Kita mesti mempunyai toleransi sifar untuk sebarang penyalahgunaan pegawai kita,” kata Thomas, yang juga Ahli Parlimen Dicalonkan.

Persatuan Keselamatan Singapura dan TwinRock berkata bahawa mereka akan terus menghulurkan bantuan kepada Perimal. Persatuan itu berkata bahawa ia juga akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi tiga pihak — kesatuan sekerja, majikan dan Kerajaan — untuk memerangi penyalahgunaan pegawai keselamatan dan untuk meningkatkan kesedaran tentang hukuman berat bagi kesalahan tersebut.

Secara berasingan, timbalan setiausaha agung NTUC Desmond Tan berkata bahawa “tiada tempat untuk sebarang bentuk penderaan terhadap pegawai barisan hadapan kami yang menjalankan tugas mereka untuk memastikan kami selamat”.

Memberi maklumat terkini tentang keadaan Perimal

Tan berkata bahawa pegawai dari Kesatuan Pegawai Keselamatan — yang mana Perimal adalah ahli — telah melawat lelaki itu.

“Saya diberitahu bahawa walaupun dia mengalami kecederaan di muka, dia dalam keadaan baik. Saya berharap (Encik Perimal) cepat sembuh,” kata Tan, sambil menambah bahawa NTUC dan kesatuan gabungannya akan melakukan “segala yang (mereka) boleh” untuk memastikan kebajikan dan keselamatan pegawai keselamatan.

Insiden terbaru ini berlaku berikutan kes di mana orang ramai didakwa atas dakwaan keganasan terhadap pegawai keselamatan. Terdahulu pada bulan Mei, seorang lelaki yang dirakam dalam video cuba memandu

Bentleynya ke dalam Sekolah Swastika Merah manakala seorang pengawal keselamatan berdiri di hadapan keretanya telah diheret ke mahkamah.

Lelaki itu, Neo Hong Chye, 61, didakwa dengan satu pertuduhan setiap satu menyebabkan kecederaan kepada pengawal keselamatan dengan perbuatan terburu-buru, dan memandu tanpa perlindungan insurans pihak ketiga.

Baca Lagi | Lelaki menyerang pegawai keselamatan di luar pasar raya besar Giant di Singapura didakwa selepas diarah memakai topeng

Dalam kejadian lain, seorang pemandu BMW didakwa pada April kerana mencederakan seorang pegawai keselamatan dengan parah selepas didakwa bertempur dengannya di luar pusat beli-belah United Square akhir tahun lalu. ― HARI INI

Read Previous

Perbicaraan rasuah Zahid: Hakim melawat dua ‘banglo’ Country Heights yang didakwa menukar agama untuk pengajian Islam

Read Next

Gangguan bekalan air untuk lebih 200,000 rakyat Kedah selepas loji rawatan ditutup berikutan banjir Baling

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.