The Malaysia Post

Pilih antara Muafakat atau Perikatan – PAS

PAS mesti memutuskan sama ada akan kekal di Perikatan Nasional atau membina Muafakat Nasional dengan UMNO, kata Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Bekas timbalan menteri itu mengatakan parti Islam itu tidak lagi dapat memainkan kedua-dua belah pihak untuk kelangsungan politiknya sendiri, tetapi harus memutuskan dengan tulus sama ada mahu bekerjasama dengan satu pasangan atau yang lain.

Pada hari Selasa, UMNO mengumumkan bahawa mereka sedang mengkaji sokongannya terhadap gabungan PN Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kecuali parti itu mendapat syarat yang lebih baik.

“PAS menjalin kerjasama politik dengan UMNO terlebih dahulu melalui Muakafat Nasional dan hanya bergabung dalam menyokong PN kemudian.

Umno sebelum ini mengatakan lebih suka membina MN dengan PAS daripada bergabung dengan gabungan PN secara rasmi dan mengulanginya ketika mengumumkan tinjauan semula sokongannya pada hari Selasa.

UMNO dan PAS menandatangani piagam lima mata rasmi untuk kerjasama politik mereka pada bulan September 2019 dan telah merancang untuk memformalkan MN pada bulan Mei sebelum peristiwa itu ditimpa oleh pandemi Covid-19.

Sejak itu, PN telah didaftarkan sebagai parti dan bertanding secara rasmi sebagai gabungan untuk pertama kalinya dalam pilihan raya negeri Sabah bulan lalu.

Hubungan antara UMNO, PAS, dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia Muhyiddin berbelit-belit, bagaimanapun, ketika yang kedua juga telah menerima undangan untuk bergabung dengan MN walaupun mendorong pihak sekutu untuk berada dalam PN

Read Previous

Pemandu Perodua Myvi dijatuhkan hukuman penjara enam tahun, denda kerana menyebabkan kematian anggota tentera laut

Read Next

Syarikat Nur Sajat didenda kerana memiliki, menjual produk kosmetik yang tidak berdaftar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.