The Malaysia Post

Syarikat Nur Sajat didenda kerana memiliki, menjual produk kosmetik yang tidak berdaftar

Sebuah syarikat milik pengusaha kosmetik Nur Sajat hari ini didenda RM14,500 oleh Mahkamah Majistret di sini kerana memiliki dan menjual produk kosmetik yang tidak didaftarkan dan tanpa pemberitahuan Kementerian Kesihatan dua tahun lalu.

Majistret Hanie Dzatul Akhmar Zulkefli menjatuhkan denda kepada Nur Sajat Aesthetic Sdn Bhd setelah pengarahnya, Nur Sajat, 35, dan Ashaari Maznan, 44, mengubah pengakuan mereka kepada bersalah atas semua 17 tuduhan.

Hanie Dzatul Akhmar mendenda syarikat itu sebanyak RM12,000 atas 12 daripada caj dan masing-masing RM500 atas baki lima pertuduhan.

Atas 11 daripada tuduhan tersebut, Nur Sajat Aesthetic Sdn Bhd, didakwa memiliki produk tidak berdaftar, sementara lima tuduhan lain adalah kerana memiliki produk kosmetik tanpa pemberitahuan Kementerian Kesihatan.

Kesalahan itu dilakukan di pejabat syarikat di Jalan Serai Wangi K16 / K, Seksyen 16 di sini pada 15 Ogos 2018 jam 11.40 pagi.

Syarikat itu juga didakwa menjual produk yang tidak didaftarkan kepada seorang wanita di tempat yang sama sekitar jam 11.35 pagi pada hari yang sama.

Sebagai langkah pencegahan, peguam Hasshahari Johari Mawi, yang mewakili syarikat itu, memberitahu mahkamah bahawa kedua-dua pengarah itu meminta maaf atas kesalahan itu dan berjanji akan lebih berhati-hati agar tidak melanggar peraturan di masa depan.

Pendakwaan dilakukan oleh pegawai pendakwa dari Bahagian Perkhidmatan Farmasi Jabatan Kesihatan Selangor, Nor Afizah Latip.

Read Previous

Pilih antara Muafakat atau Perikatan – PAS

Read Next

UMNO : Kami mahukan jawatan DPM dan jawatan-jawatan kementerian utama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.