The Malaysia Post

Harga makanan kantin sekolah Singapura dijangka meningkat, selepas MOE menyemak semula garis panduan harga

Pelajar di kolej rendah, menengah dan rendah mungkin membayar harga makanan kantin yang lebih tinggi, selepas Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menyemak semula garis panduan harga kantin sekolah baru-baru ini.

TODAY difahamkan bahawa kali terakhir garis panduan itu disemak adalah pada 2018, dan kenaikan yang dibenarkan di bawah garis panduan baharu itu adalah kurang daripada S$1 (RM3.16) merentas sekolah rendah, menengah dan kolej rendah.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan TODAY, MOE berkata pada hari Jumaat (1 Julai): “Dengan peningkatan kos bekalan makanan, MOE baru-baru ini menyemak semula garis panduan penetapan harga kantin sekolah untuk membimbing sekolah dalam semakan tetap harga makanan kantin.”

Pemilik gerai kantin yang merasakan harga makanan mereka tidak mampan boleh menghubungi sekolah dengan cadangan, dan pihak sekolah akan menilai permintaan tersebut selaras dengan garis panduan.

Garis panduan penetapan harga disediakan untuk memastikan makanan kantin sekolah mampu milik untuk pelajar, sambil menyediakan pendapatan yang mencukupi kepada peniaga untuk mengekalkan perniagaan mereka, tambah kementerian itu.

“Sekolah digalakkan untuk menyesuaikan harga makanan kantin mereka secara berkala untuk mencerminkan kos asas barangan makanan sambil menyedari memastikan makanan mampu milik untuk pelajar.”

Bagi keluarga yang memerlukan, “subsidi murah hati” akan disediakan melalui KPM atau sokongan berasaskan sekolah, bagi memastikan makanan kekal mampu milik untuk pelajar, kata kementerian itu.

HARI INI telah meminta KPM untuk pengesahan bahawa semakan terakhir garis panduan itu adalah pada 2018.

Menurut laman web MOE

sewa bulanan untuk gerai kantin berkisar antara S$5 hingga S$15 bergantung kepada penduduk sekolah.

Empat peniaga kantin yang didatangi TODAY menyatakan harga yang mereka bayar untuk bahan-bahan lebih tinggi. Tidak semua telah menerima berita tentang garis panduan yang disemak.

Rosemee, yang mengendalikan gerai makanan Barat di sebuah sekolah menengah di Sembawang, berkata bahawa dia tidak diberitahu mengenai garis panduan yang disemak semula.

Lelaki berusia 55 tahun itu, yang tidak mahu memberikan nama penuhnya, telah mengusahakan gerainya selama sembilan tahun. Beliau berkata, harga bekalan makanan semakin meningkat sejak wabak melanda.

Sebungkus ayam beku berharga S$5.40 sekilogram sekarang, meningkat daripada S$4 tahun lalu. Harga keju juga meningkat, dengan pek 2kg keju mozzarella kini berharga S$24, berbanding S$18 tahun lalu.

Beliau menambah bahawa selepas “memohon sedikit kenaikan”, pihak sekolah membenarkan kenaikan 10 sen untuk hidangan yang mengandungi keju pada bulan Mei, tetapi ini masih tidak mencukupi untuk menampung kos yang semakin meningkat.

“Tiada untung. Apa yang saya peroleh sekarang hanya cukup untuk menampung gaji dan membayar pembantu saya, saya tidak mempunyai banyak simpanan,” kata Rosemee.

Kebimbangannya dikumandangkan oleh peniaga gerai Roszini dan Siti. Kedua-duanya memberitahu HARI INI bahawa sekolah mereka telah membenarkan mereka menyerahkan dokumen untuk menyesuaikan harga makanan dan minuman mereka, dan mereka merancang untuk berbuat demikian.

“Saya bercadang untuk menaikkan harga makanan saya sebanyak 20 hingga 30 sen, cukup untuk saya menampung keuntungan saya,” kata Puan Siti, juga enggan memberikan nama penuhnya. Burgernya kini berharga S$2.

Lelaki berusia 40 tahun itu mengusahakan gerai makanan ringan menjual sandwic dan burger di sebuah sekolah menengah yang terletak di Bukit Batok selama 13 tahun. Kali terakhir dia terpaksa menaikkan harga ialah tujuh tahun lalu.

Walau bagaimanapun, dia tidak berhasrat untuk menaikkan harga lebih daripada itu, kerana dia bimbang tentang pelajar yang mungkin tidak begitu kaya.

“Saya risau. Keprihatinan saya lebih kepada pelajar yang memerlukan. Jika harga meningkat terlalu banyak, mereka yang berada dalam skim bantuan kewangan akan terjejas,” katanya.

“Melainkan mereka mendapat lebih banyak subsidi, maka itu tidak mengapa. Jika tidak, ia akan menyusahkan mereka.”

Begitu juga, seorang lelaki berusia 39 tahun yang memberikan namanya sebagai Roszini berhasrat untuk meminta kebenaran pihak sekolah menaikkan harga sebanyak 30 hingga 50 sen. Dia mengusahakan gerai nasi ayam di Sekolah Anglo-Chinese di Barker Road.

“Saya perlu bersaing dengan kos. Walaupun kami ingin mengekalkan harga rendah untuk kanak-kanak sekolah, kami sendiri perlu bertahan.”

Tambahnya, kos bekas minyak masak 17 liter meningkat dua kali ganda sejak tahun lepas, bernilai S$60 sekarang.

Berbeza dengan peniaga gerai lain, Peter Chia, yang mengusahakan gerai buah-buahan dan minuman di sebuah sekolah menengah di daerah timur laut Singapura, memberitahu HARI INI bahawa dia tidak berhasrat untuk menaikkan harga walaupun dia telah dimaklumkan mengenai garis panduan yang disemak.

Baca Lagi | Harga makanan kantin sekolah Singapura dijangka meningkat, selepas MOE menyemak semula garis panduan harga

Dia percaya hanya dia seorang peniaga gerai di kantin sekolah itu yang masih belum mengemukakan permintaan. Cawan buahnya berharga dari 80 sen hingga S$1.20, cukup untuk dia mengaut sedikit keuntungan.

“Kos (buah-buahan) memang tinggi. Tetapi bagi saya, hanya membuat sedikit sahaja. Saya hanya mahu menggembirakan ramai pelajar dan membuat mereka makan lebih banyak buah-buahan.” – HARI INI

Read Previous

Lompat parti mendominasi perbualan di majlis townhall Bersih di Kuching

Read Next

Muhyiddin jumpa PM, bincang jawatan TPM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.