The Malaysia Post

Lompat parti mendominasi perbualan di majlis townhall Bersih di Kuching

Isu lompat parti mendominasi perbualan pada majlis dewan bandar ‘Ketuanan Pengundi’ Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil’ (Bersih) di sebuah hotel tempatan di sini hari ini.

Pengerusi Bersih Thomas Fann berkata isu lompat parti bukanlah perkara baru di negara ini tetapi ia adalah kali pertama tingkah laku sebegitu dalam kalangan ahli politik telah menjatuhkan kerajaan persekutuan yang dipilih secara demokratik pada 2020 dalam ‘Langkah Sheraton’.

“Dari hari-hari pertama selepas krisis politik ‘Sheraton Move’, kami di Bersih telah duduk bersama untuk membincangkan perkembangan dan satu-satunya isu paling penting yang dikenal pasti ialah budaya lompat parti,” kata Fann.

Fann muncul secara maya di majlis townhall itu kerana dia telah dihalang daripada memasuki Sarawak sejak 2016.

Pengerusi mendedahkan bahawa badan bukan kerajaan (NGO) itu telah mengkaji pelbagai undang-undang anti-lompat parti di negara lain, termasuk keperluan untuk pilihan raya kecil bagi sesuatu kawasan itu dipanggil segera apabila wakil rakyat itu dipecat atau meninggalkannya. parti politiknya.

Hasil daripada sokongan dua parti terhadap undang-undang anti-lompat parti untuk menstabilkan iklim politik negara, sebuah jawatankuasa khas parlimen telah ditubuhkan untuk meneliti perundangan, katanya.

Sidang parlimen pada 11 April tahun ini menyaksikan wakil rakyat merentasi jurang politik terlibat dalam perbahasan bermakna mengenai undang-undang tersebut, tambahnya.

Bagi dana pembangunan kawasan pilihan raya yang saksama kepada Ahli Parlimen (AP), Fann berkata Bersih secara konsisten mendesaknya dan pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) baru-baru ini menyebabkan ahli parlimen pembangkang diberi kira-kira RM3.5 juta setahun untuk menjalankan perkhidmatan mereka. pusat serta peruntukan untuk kawasan mereka.

“Bagaimanapun, kami mahu peruntukan yang saksama diterima pakai menjadi undang-undang tetap dan tidak dilakukan mengikut budi bicara perdana menteri,” kata Fann.

Sementara itu, naib pengerusi Bersih dan pengasas bersama Rise of Social Efforts (ROSE) Ann Teo berkata organisasi mereka telah menganjurkan pembaharuan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Dua menangani isu penindasan pengundi pada sesi dewan bandaran

Pembaharuan tersebut termasuk menyediakan kemudahan pengundian awal untuk pengundi Sabah dan Sarawak yang tinggal di Semenanjung Malaysia dan mereformasi undi pos untuk rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara.

“Kami mencadangkan pusat pengundian awal khas ditubuhkan setiap kali ada pilihan raya supaya rakyat Sarawak boleh pergi ke pusat mengundi maju untuk membuang undi secara biasa,” katanya.

Teo menggesa pengundian awal dilaksanakan dengan konstituen memohon dan memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh SPR untuk menjadi pengundi awal, sama seperti proses yang dilalui oleh anggota penguatkuasa untuk membuang undi sebelum sebarang pilihan raya.

Enam tuntutan Bersih ialah ‘Jangan Sekat Undi Kami’,


‘Hentikan Lompat Parti’, ‘Jadikan Parlimen Bebas daripada Eksekutif’, ‘Mansuhkan Undang-undang Draconian’, ‘Tiada Piawaian Berganda’ dan ‘Beri Suara Kepada Pembayar Kadar’.

Baca Lagi | Lompat parti mendominasi perbualan di majlis townhall Bersih di Kuching

Selain sesi townhall, turut diadakan forum di mana Senator Robert Lau dari Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan ADUN Batu Lintang See Chee How dari Parti Sarawak Bersatu (PSB) bertukar-tukar pandangan mengenai isu lompat parti, dana pembangunan kawasan. dan pilihan raya kerajaan tempatan.

Adun Parti Tindakan Demokratik (DAP) Pending Violet Yong turut hadir semasa majlis townhall itu. – Pos Borneo

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

‘Demokrasi sejati tidak pernah bermula’: Rakyat Hong Kong bertindak balas terhadap ucapan Xi

Read Next

Harga makanan kantin sekolah Singapura dijangka meningkat, selepas MOE menyemak semula garis panduan harga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.