The Malaysia Post

‘Demokrasi sejati tidak pernah bermula’: Rakyat Hong Kong bertindak balas terhadap ucapan Xi

Ketika pemimpin China Xi Jinping meninggalkan Hong Kong pada Jumaat selepas lawatan jarang untuk meraikan ulang tahun ke-25 penyerahan bandar itu dari Britain, reaksi terhadap ucapannya adalah daripada menganggapnya “meyakinkan” kepada menyebut pendiriannya “khayal”.

Parti Komunis China sangat mementingkan ulang tahun, dan lawatan itu memberi peluang kepada Xi untuk menekankan kuasa China ke atas Hong Kong selepas tiga tahun pergolakan politik di sana.

“Pertuturan dan bahasa Xi mengulangi mesej politik kepada Hong Kong sejak undang-undang keselamatan negara,” kata ahli sains politik Kenneth Chan dari Universiti Baptist Hong Kong kepada AFP.

“Beijing kini menjalankan kawalan penuh ke atas bandar itu melalui penyokong setia.”

Sejak China mengenakan undang-undang keselamatan negara ke atas bandar itu berikutan protes besar-besaran pro-demokrasi yang melanda bandar itu pada 2019, perbezaan pendapat telah disekat di bandar yang dahulunya rancak dari segi politik.

Desakan Xi bahawa demokrasi berkembang walaupun tindakan keras politik selama bertahun-tahun disambut dengan cemuhan oleh mereka yang paling terjejas oleh cengkaman ketat Beijing di bandar itu.

Ted Hui, bekas ahli parlimen pembangkang yang melarikan diri ke luar negara pada 2020 selepas ditangkap beberapa kali, berkata kenyataan Xi bahawa “demokrasi sebenar” hanya bermula selepas penyerahan itu “pembohongan”.

“Seawal 1970-an dan 1980-an, rakyat Hong Kong telah memulakan gerakan demokrasi kita sendiri, dan mula membangunkan masyarakat sivil kita,” katanya kepada AFP.

Beliau berkata di bawah pemerintahan British bandar itu tidak pernah mempunyai demokrasi penuh, tetapi kini “kita telah kehilangan kedua-dua formaliti dan intipati demokrasi, terutamanya selepas pelaksanaan undang-undang keselamatan negara”.

Salah seorang bekas rakan sekerjanya, Emily Lau, berkata bahawa “demokrasi sejati tidak pernah bermula di Hong Kong – tidak sebelum atau selepas 1997”.

Dia bersetuju bahawa kini, bandar itu telah “kehilangan kedua-dua kebebasan dan demokrasi”.

‘Jelas dan padat’

Selepas melambai Xi di stesen kereta api berkelajuan tinggi, Ketua Eksekutif Hong Kong yang baharu John Lee berkata lawatan itu “memberi inspirasi”.

Xi berulang kali berkata bahawa Satu Negara, Dua Sistem — model tadbir urus yang dipersetujui oleh Britain dan China di mana bandar itu akan mengekalkan beberapa autonomi dan kebebasan — berfungsi dengan baik dan tidak perlu diubah.

Lee berkata kenyataan Xi adalah deklarasi “sangat jelas dan sangat kukuh”.

Sentimen itu disuarakan oleh Persatuan Undang-undang Hong Kong, yang mengeluarkan kenyataan yang mengatakan “jaminan jelas dan arahan inspirasi Xi mengenai kesejahteraan Hong Kong dan integrasi kami ke dalam pembangunan keseluruhan negara kami adalah menggalakkan”.

Hui mengecam idea bahawa model tadbir urus berfungsi dengan baik.

“Saya fikir ia adalah khayalan untuk mengatakan bahawa Hong Kong boleh terus mengekalkan kelebihan uniknya di bawah sistem semasa,” katanya. “Kerana keunikan Hong Kong dahulunya terletak pada kebebasannya, autonominya dalam pembuatan dasar.”

Di jalanan Hong Kong, basah akibat ribut petir yang melanda bandar itu sepanjang hari Jumaat, Jonathan Yeung yang berusia 46 tahun berkata pendirian Xi bahawa Satu Negara, Dua Sistem tidak mempunyai sebab untuk berubah adalah “ketawa”.

“Dia berada di belakang perubahan terbesar,” katanya.

“Ucapan (Xi) hanyalah senarai tugasan untuk John Lee, saya tidak fikir dia bercakap dengan warga Hong Kong seperti saya.”

Seorang pemilik kedai barang kemas bernama Wan, 44, berkata dia fikir adalah baik Xi telah menetapkan keutamaan yang jelas untuk pentadbiran seterusnya.

Beliau bersetuju dengan sentimen Xi bahawa Hong Kong “tidak mampu untuk jatuh ke dalam huru-hara”.

“Beberapa tahun kebelakangan ini adalah sangat sukar, tidak kira politik dan pekerjaan seseorang,” kata Wan.

Dalam ucapannya, Xi memberi penekanan khusus kepada golongan muda, dengan mengatakan bahawa pihak berkuasa “mesti meningkatkan kebanggaan negara dan rasa memiliki”.

Seorang lelaki bernama Lee, seorang pelajar universiti berusia 19 tahun, tidak terkesan dengan desakan Xi.

Baca Lagi | ‘Demokrasi sejati tidak pernah bermula’: Rakyat Hong Kong bertindak balas terhadap ucapan Xi

“Apabila dia berkata lebih fokus kepada belia, itu hanya bermakna lebih banyak agenda nasionalistik ditekan di sekolah,” katanya kepada AFP.

“Dia tidak peduli apa yang orang muda mahukan.” — AFP

Read Previous

R. Kelly menyaman penjara Brooklyn kerana meletakkan dia menonton bunuh diri

Read Next

Lompat parti mendominasi perbualan di majlis townhall Bersih di Kuching

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.