The Malaysia Post

R. Kelly menyaman penjara Brooklyn kerana meletakkan dia menonton bunuh diri

R. Kelly semalam menyaman penjara Brooklyn yang menempatkannya sejak disabitkan jenayah seks dan jenayah seks, dengan mengatakan ia secara salah meletakkannya dalam pengawasan bunuh diri selepas dia menerima hukuman penjara 30 tahun walaupun mengetahui dia tidak membunuh diri.

Dalam aduan yang difailkan di mahkamah persekutuan Brooklyn, penyanyi R&B multiplatinum berusia 55 tahun itu berkata pegawai di Pusat Tahanan Metropolitan mengarahkan jam tangan itu selepas hukuman 29 Jun “semata-mata untuk tujuan menghukum” dan kerana dia adalah banduan “berprofil tinggi”. .

Peguam Kelly Jennifer Bonjean memetik seorang pendakwa sebagai berkata peguam penjara telah memberitahunya bahawa “mengikut jabatan psikologi, [Kelly] berada dalam amaran psikologi atas pelbagai sebab, seperti umur, jenayah, publisiti dan hukuman.” Tiada jadual waktu disediakan.

Bonjean tidak berpuas hati dengan penjelasan itu. “Ringkasnya, MDC Brooklyn dijalankan seperti gulag,” tulisnya.

Kelly berkata “keadaan keras” yang dihadapinya membawa kepada “kesengsaraan mental yang teruk,” dan merupakan hukuman yang kejam dan luar biasa yang melanggar Pindaan Kelapan Perlembagaan AS.

Dia menuntut ganti rugi pampasan dan punitif yang tidak ditentukan, walaupun dokumen itu menunjukkan Kelly menuntut AS$100 juta (RM440.7 juta).

Penjara tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Terkenal dengan lagu hit I Believe I Can Fly 1996 yang memenangi Grammy, Kelly telah disabitkan pada September lalu atas satu pertuduhan meragut dan lapan pertuduhan melanggar Akta Mann, yang melarang mengangkut orang merentasi laluan negeri untuk pelacuran.

Pendakwa raya berkata Kelly mengeksploitasi ketenaran dan kekayaannya selama dua dekad untuk menarik wanita dan gadis bawah umur ke orbitnya untuk seks, dengan bantuan rombongannya.

Kelly berkata dia juga telah dikenakan tindakan bunuh diri selepas disabitkan kesalahan.

Ghislaine Maxwell, seorang lagi banduan di penjara Brooklyn, diletakkan dalam pengawasan bunuh diri pada 24 Jun, empat hari sebelum dijatuhi hukuman penjara 20 tahun kerana membantu pembiaya Jeffrey Epstein melakukan penderaan seksual terhadap gadis bawah umur.

Peguam Maxwell berkata, sosialit Britain itu telah diberikan “baju bunuh diri” dan dilucutkan pakaian, ubat gigi dan sabun walaupun dia juga tidak membunuh diri.

Pemfailan semalam tidak menyatakan keadaan khusus yang dihadapi Kelly.

Baca Lagi | R. Kelly menyaman penjara Brooklyn kerana meletakkan dia menonton bunuh diri

Kelly masih menghadapi perbicaraan Ogos di mahkamah persekutuan Chicago atas tuduhan pornografi dan halangan kanak-kanak, dan pelbagai pertuduhan negeri di Illinois dan Minnesota. ― Reuters

Read Previous

Sainz meletakkan Ferrari di atas dalam latihan GP British

Read Next

‘Demokrasi sejati tidak pernah bermula’: Rakyat Hong Kong bertindak balas terhadap ucapan Xi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.