The Malaysia Post

Pelakon veteran Eric Tsang berkata rakyat HK harus berterima kasih kepada China ketika ulang tahun ke-25 penyerahan semakin hampir

Ketika Hong Kong bersiap sedia untuk menyambut ulang tahun ke-25 kepulangannya ke China pada hari Jumaat, pelakon Eric Tsang berkata rakyatnya harus berterima kasih kepada China.

Tsang, 69 tahun, yang menjadi pengurus besar TVB sejak tahun lalu, berkata kepulangannya ke stesen itu membolehkan lebih ramai orang mengenali negara itu semula.

“Kali pertama saya ke luar negara selepas kepulangan Hong Kong, akhirnya saya dapat menulis perkataan China pada borang pelepasan. Air mata saya mula mengalir tepat pada masa itu.”

Dia juga mengimbau perasaannya ketika mengeluarkan kenyataan bersama untuk menyokong Undang-undang Keselamatan Negara untuk Hong Kong, sambil menyatakan bahawa “ia seperti melihat cahaya dalam kegelapan”.

Dalam temu bual dengan Global Times

Tsang berkata apabila dia mula-mula mendengar lagu kebangsaan dan menaikkan bendera negara mereka sendiri, dia sangat terharu.

“Kepulangan adalah satu perubahan besar bagi kami. Sebelum pulang, setiap kali kami ke luar negara, kami perlu mengisi Hong Kong sebagai kewarganegaraan kami.”

“Tetapi jika perkataan Hong Kong tidak diikuti dengan perkataan UK, orang akan bertanya adakah Hong Kong sebuah kewarganegaraan?”

“Apabila kami mengisi UK, orang Inggeris akan berkata, adakah anda benar-benar British?”

Tambahnya, ia bukan perasaan yang baik kerana mereka mempunyai mata hitam dan kulit kuning dan mereka berasa seperti anak yatim.

Tsang juga ditanya mengenai sokongannya terhadap undang-undang keselamatan negara yang kontroversi dan mengapa dia memilih untuk berbuat demikian.

Beliau berkata peraturan itu diperlukan untuk menghentikan keganasan dan undang-undang adalah seperti cahaya dalam kegelapan.

Baca Lagi | Pelakon veteran Eric Tsang berkata rakyat HK harus berterima kasih kepada China ketika ulang tahun ke-25 penyerahan semakin hampir

Undang-undang itu dikenakan oleh Beijing sebagai tindak balas terhadap protes pro-demokrasi selama berbulan-bulan pada 2019.

Read Previous

Bersih berkata pengerusinya menghalang daripada memasuki Sarawak, tetapi ceramah pilihan raya di Kuching esok masih diteruskan

Read Next

PMI Malaysia meningkat pada bulan Jun, menandakan peningkatan dalam sektor pembuatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.