The Malaysia Post

PMI Malaysia meningkat pada bulan Jun, menandakan peningkatan dalam sektor pembuatan

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Pembuatan S&P Global Malaysia yang diselaraskan secara bermusim mencatatkan 50.4 pada Jun, meningkat daripada 50.1 pada Mei, menandakan peningkatan sedikit, namun masih sederhana, peningkatan dalam sektor pembuatan.

Sektor perkilangan Malaysia menyaksikan keseluruhan keadaan operasi bertambah baik pada kadar sedikit lebih cepat pada pertengahan tahun 2022 dan tahap pengeluaran stabil buat kali pertama berikutan penurunan bulanan lima kali berturut-turut, manakala pesanan baharu meningkat untuk bulan ketiga berjalan, walaupun hanya pecahan.

Ketua ekonomi perniagaan Perisikan Pasaran Global S&P Chris Williamson berkata pengilang Malaysia melaporkan penghujung yang stabil tetapi tidak menakjubkan pada suku kedua, menekankan bagaimana pemulihan ekonomi telah hilang sedikit berbanding permulaan suku tersebut.

“Syarikat melaporkan jualan eksport yang lembap dan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap peningkatan kos sara hidup, terutamanya dari segi kenaikan harga tenaga dan bahan api.

“Kedua-dua kos input dan harga jualan purata kembali meningkat secara mendadak, menunjukkan tekanan inflasi terus meningkat,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Beliau juga berkata walaupun terdapat berita baik dari segi beberapa kekangan bekalan yang menunjukkan tanda-tanda jelas pelonggaran yang sepatutnya membantu mengurangkan beberapa tekanan harga industri, tenaga global dan bekalan makanan telah menjadi sumber kebimbangan yang semakin meningkat.

Sementara itu, sektor pembuatan Asean mencatatkan peningkatan dalam keadaan operasi pada bulan Jun, menurut data PMI terkini.

Pertumbuhan dalam output dan pesanan baharu bertambah pantas berbanding tempoh tinjauan sebelumnya. Bagaimanapun, firma pembuatan juga melaporkan penguncupan baharu dalam aktiviti pembelian dan pekerjaan.

Tajuk utama PMI mencatatkan 52.0 pada Jun

turun sedikit daripada 52.3 pada Mei, untuk menandakan peningkatan keseluruhan yang kukuh dalam kesihatan sektor pembuatan Asean.

Sementara itu, pertumbuhan berkurangan untuk bulan kedua berturut-turut, kepada yang kedua paling lembut dalam jujukan pengembangan sembilan bulan semasa.

Enam daripada tujuh negara Asean menunjukkan pertumbuhan pada bulan Jun, dengan Singapura mendahului jadual kedudukan untuk bulan ketujuh berturut-turut. Selain itu, kadar peningkatan (59.3) telah ditanda dan dipercepatkan kepada siri tinggi baharu.

Mengulas mengenai data PMI Pembuatan Asean, pakar ekonomi, Maryam Baluch berkata data PMI terbaharu itu menandakan kehilangan selanjutnya dalam momentum pertumbuhan merentas sektor pembuatan Asean.

“Firma, walaupun meningkatkan tahap pengeluaran dan menerima jumlah pesanan baharu yang lebih tinggi, mengurangkan jumlah pekerja, pegangan bahan mentah dan barangan separuh siap pada Jun.

“Pertumbuhan perlahan di empat daripada tujuh negara yang dipantau pada Jun manakala Myanmar mencatatkan penurunan. Inflasi yang melonjak, kekurangan bahan mentah dan kenaikan harga tenaga, memberi kesan kepada setiap wilayah dalam satu cara atau yang lain,” katanya dalam satu kenyataan berasingan.

Baca Lagi | PMI Malaysia meningkat pada bulan Jun, menandakan peningkatan dalam sektor pembuatan

Beliau menambah, bagaimanapun, sentimen positif di seluruh sektor pembuatan Asean dengan ahli panel berharap pengeluaran akan berkembang dalam 12 bulan akan datang. — Bernama

Read Previous

Pelakon veteran Eric Tsang berkata rakyat HK harus berterima kasih kepada China ketika ulang tahun ke-25 penyerahan semakin hampir

Read Next

Mahkamah Agung AS membenarkan Biden menamatkan pemerintahan imigresen era Trump

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.