The Malaysia Post

Mahkamah Agung AS membenarkan Biden menamatkan pemerintahan imigresen era Trump

Mahkamah Agung AS semalam memberi lampu hijau kepada pentadbiran Presiden Joe Biden untuk menamatkan apa yang dipanggil dasar Kekal di Mexico yang dimulakan oleh Donald Trump sebagai sebahagian daripada pendekatan garis kerasnya terhadap imigresen.

Di bawah dasar itu, beberapa orang bukan Mexico yang memasuki Amerika Syarikat secara haram merentasi sempadan selatan dihantar pulang ke Mexico untuk menunggu sementara kes imigresen mereka dijalankan di mahkamah, dan bukannya ditahan atau dibebaskan sementara.

Sejak awal penggalnya, Biden telah cuba mengecilkan dasar itu sebagai sebahagian daripada apa yang didakwanya sebagai tindakan yang lebih berperikemanusiaan terhadap imigresen.

Peguambela untuk pendatang berkata dasar itu mendedahkan pencari suaka kepada keadaan berbahaya di Mexico ketika mahkamah AS yang terharu perlahan-lahan menangani kes tertunggak.

Keputusan semalam yang memihak kepada pentadbiran Biden berpecah 5-4, dengan Ketua Hakim Negara John Roberts menyertai rakan konservatif Brett Kavanaugh dan tiga hakim liberal mahkamah dalam majoriti.

Roberts, yang mengarang pendapat majoriti, berhujah bahawa undang-undang imigresen persekutuan membenarkan cawangan eksekutif memulangkan pencari suaka ke Mexico, tetapi tidak memaksanya berbuat demikian.

“Kongres memberikan kuasa pemulangan wilayah bersebelahan dalam terma budi bicara yang jelas,” pendapat itu menyatakan.

Percubaan Biden untuk menamatkan dasar itu

yang dimulakan oleh Trump pada 2019, dicabar oleh sekumpulan negeri yang ditadbir Republikan yang diketuai oleh Texas.

Negeri-negeri ini berhujah bahawa tindakannya melanggar undang-undang imigresen AS dengan memaksa pihak berkuasa membebaskan pendatang yang telah mereka tahan ke wilayah AS. Mereka juga mengatakan bahawa pegawai Biden tidak mengikuti prosedur pentadbiran yang betul.

Mahkamah rendah pada Ogos 2021 memutuskan terhadap pentadbiran Biden dan kes itu akhirnya berakhir di hadapan mahkamah tertinggi negara.

Pada mulanya, Mahkamah Agung hanya enggan membekukan keputusan mahkamah rendah, memaksa pentadbiran untuk memulakan semula dasar, secara rasmi dipanggil Protokol Perlindungan Migrasi (MPP), sementara ia meneruskan rayuannya.

Dari permulaan dasar pada Januari 2019 sehingga penggantungannya di bawah Biden, hampir 70,000 orang dihantar pulang ke Mexico, menurut Majlis Imigresen Amerika.

Sepanjang tempoh Biden sebagai presiden, lebih 200,000 orang yang cuba memasuki negara itu secara haram telah dilarang di sempadan setiap bulan dan dihantar pulang, di bawah MPP atau dasar berasingan berkaitan Covid yang menyekat orang di sempadan.

Lintasan sempadan yang menyalahi undang-undang selalunya berbahaya, baik untuk keadaan fizikal di rantau ini dan layanan buruk oleh penyeludup manusia. Minggu ini 53 orang maut selepas dibungkus dalam trak treler traktor tanpa penghawa dingin yang kemudiannya ditinggalkan di San Antonio, Texas.

Kesatuan Kebebasan Awam Amerika memuji keputusan mahkamah semalam.

“Mahkamah Agung adalah tepat untuk menolak hujah palsu bahawa dasar kejam ini diperlukan mengikut undang-undang,” kata Judy Rabinovitz dari Projek Hak Pendatang ACLU.

Di bandar Mexico Ciudad Juarez, yang terletak di seberang sempadan dari Texas, pencari suaka yang telah dipulangkan dari Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada dasar Kekal di Mexico menceriakan keputusan semalam.

Baca Lagi | Mahkamah Agung AS membenarkan Biden menamatkan pemerintahan imigresen era Trump

Nicaragua Pedro Antonio Rizo, 41, yang tinggal di pusat perlindungan pendatang tempatan berkata keputusan itu memberinya harapan untuk masa depannya dan menambah bahawa hanya keadaan luar biasa akan memaksa seseorang meninggalkan rumahnya dan melarikan diri.

“Seseorang tidak meninggalkan rumah kerana mahu pergi,” katanya kepada AFP. ― AFP

Read Previous

PMI Malaysia meningkat pada bulan Jun, menandakan peningkatan dalam sektor pembuatan

Read Next

Xi China: Tiada sebab untuk menukar formula ‘satu negara, dua sistem’ Hong Kong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.