The Malaysia Post

AS memotong bekalan air untuk beberapa negeri, Mexico kerana musim kemarau

Bekalan air ke beberapa negeri AS dan Mexico akan dipotong untuk mengelak “keruntuhan bencana” Sungai Colorado, kata pegawai Washington semalam, sebagai kemarau bersejarah menggigit.

Lebih daripada dua dekad taburan hujan yang jauh di bawah purata telah meninggalkan sungai – nadi barat Amerika Syarikat – pada tahap kritikal, kerana perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia memburukkan kitaran kemarau semula jadi.

Walaupun amaran bertahun-tahun dan tarikh akhir yang dikenakan oleh Washington, negara-negara yang bergantung kepada sungai tidak berjaya bersetuju dengan rancangan untuk mengurangkan penggunaannya, dan semalam, kerajaan persekutuan berkata ia mengambil langkah masuk.

“Untuk mengelakkan keruntuhan Sistem Sungai Colorado dan masa depan ketidaktentuan dan konflik, penggunaan air di Lembangan mesti dikurangkan,” kata Tanya Trujillo, penolong setiausaha air dan sains di Jabatan Dalam Negeri AS.

Peruntukan Arizona dari sungai akan jatuh sebanyak 21 peratus pada 2023, manakala Nevada akan mendapat lapan peratus kurang. Peruntukan Mexico akan menurun sebanyak tujuh peratus.

California, pengguna terbesar air sungai dan paling ramai penduduk di negeri barat, tidak akan terjejas tahun depan.

Sungai Colorado menjulang di Pergunungan Rocky dan mengalir melalui Colorado, Utah, Arizona, Nevada, California dan utara Mexico, di mana ia mengalir ke Teluk California.

Ia diberi makan terutamanya oleh pek salji di altitud tinggi, yang cair perlahan-lahan sepanjang bulan-bulan yang lebih panas.

Tetapi pemendakan yang berkurangan dan suhu yang lebih tinggi yang disebabkan oleh pembakaran bahan api fosil manusia yang tidak terkawal bermakna semakin sedikit salji yang turun, dan salji yang wujud, semakin cepat cair.

Akibatnya, tidak banyak air di sungai yang membekalkan berpuluh juta orang dan tanah ladang yang tidak terkira banyaknya.

Negeri-negeri yang menggunakan air telah dikunci dalam rundingan mengenai cara mengurangkan penggunaan, tetapi terlepas tarikh akhir Isnin untuk memutuskan perjanjian, jadi Washington melangkah masuk.

Pegawai di negeri hulu mengecam semalam atas apa yang mereka lihat sebagai penyelesaian yang tidak adil, dengan California dikecualikan daripada sebarang pemotongan.

“Adalah tidak boleh diterima untuk Arizona untuk terus menanggung beban pengurangan yang tidak seimbang untuk faedah orang lain yang tidak menyumbang,” kata kenyataan oleh Tom Buschatzke, pengarah Jabatan Sumber Air negeri dan Ted Cooke, pengurus besar Pusat Projek Arizona.

Perubahan iklim

Timbalan Setiausaha Dalam Negeri Tommy Beaudreau berkata jabatannya – yang menyelia bekalan air AS – “menggunakan setiap sumber yang ada untuk memulihara air dan memastikan pengairan, Suku dan komuniti bersebelahan menerima bantuan yang mencukupi.” “Krisis kemarau yang semakin teruk yang memberi kesan kepada Lembangan Sungai Colorado didorong oleh kesan perubahan iklim, termasuk haba melampau dan hujan rendah,” katanya.

“Sebaliknya, keadaan kemarau yang teruk memburukkan lagi risiko kebakaran hutan dan gangguan ekosistem, meningkatkan tekanan pada komuniti dan landskap kita.” Barat Amerika Syarikat sedang menderita di bawah kemarau yang kini memasuki tahun ke-23, episod terburuk dalam lebih 1,000 tahun.

Kemarau itu telah menyebabkan sebahagian besar negara kering dan terdedah kepada kebakaran hutan yang lebih panas, lebih pantas dan lebih merosakkan.

Komuniti yang dilayan oleh Sungai Colorado, termasuk Los Angeles, telah diarahkan untuk menjimatkan air, dengan sekatan yang tidak popular dikenakan ke atas penyiraman luar.

Sekatan tersebut dipatuhi secara tidak sekata, dengan beberapa rumput – terutamanya di bahagian paling mewah di Los Angeles dan persekitarannya – masih sangat hijau.

Read Previous

Ringgit jatuh kerana pelabur menunggu arahan Fed

Read Next

Bintang ‘The Flash’ Ezra Miller mendapatkan rawatan untuk kesihatan mental

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.