The Malaysia Post

Mahkamah Tinggi Singapura mengarahkan pengaruh Rachel Wong untuk menyerahkan surat-menyurat dengan dua lelaki kepada wanita yang menuduhnya tidak setia

Hakim Mahkamah Tinggi semalam (28 Jun) mengekalkan keputusan mahkamah rendah yang membenarkan seorang wanita, yang menuduh pengaruh media sosial Rachel Wong melakukan kafir, mendapatkan surat-menyurat antara Wong dan dua lelaki.

Olivia Wu telah menjenamakan Wong sebagai “Penipu 2020” di Instagram, mendakwa Wong menipu bekas suaminya — pemain bola sepak kebangsaan Anders Aplin — dengan jurulatih gimnya dan pengacara perkahwinan mereka.

Wong dan Aplin membatalkan perkahwinan mereka empat bulan selepas dakwaan itu dan Wong kemudian menyaman wanita lain atas tuduhan memfitnah.

Dia menuntut ganti rugi sebanyak S$150,000 termasuk ganti rugi teruk.

Awal tahun ini, seorang hakim mahkamah daerah mengarahkan pengaruh berusia 27 tahun itu menyerahkan catatan diari dan surat-menyuratnya dengan dua lelaki lain.

Wong merayu keputusan ini untuk penemuan khusus kepada Mahkamah Tinggi. Penemuan ialah proses formal di mana pihak bertukar dokumen yang berkaitan sebagai persediaan untuk percubaan.

Dalam penghakiman bertulis lima muka surat semalam, hakim Mahkamah Tinggi Choo Han Teck menolak rayuan itu, bersetuju dengan mahkamah rendah bahawa Wu telah cukup menunjukkan bahawa dokumen yang dimintanya adalah relevan dan material untuk perbicaraan.

Tuduhan itu

Tuntutan fitnah Wong dicetuskan oleh enam cerita Instagram bertajuk “Penipu 2020” yang Wu – seorang jururawat sambilan yang bekerja untuk sebuah syarikat farmaseutikal – telah menyiarkan pada akaunnya pada Disember 2020.

Dalam Cerita Instagramnya, Wu, yang berkenalan dengan teman wanita Aplin sekarang, menuduh Wong bermesra dengan jurulatih gimnya dan pengacara perkahwinan, Alan Wan.

Wu seterusnya menegaskan Wong melakukan hubungan seks dengan Wan pada malam perkahwinannya.

Bagi jurulatih gim, Wu mendakwa bahawa dia terlibat dalam “perbualan intim dan seksual” dengan Cik Wong melalui mesej teks di Telegram semasa dia berpacaran dengan Aplin.

Wong kemudian menyaman Wu, mendakwa bahawa siaran itu menyebabkan dia mengalami kerosakan pada reputasinya sebagai pengaruh media sosial sepenuh masa yang bergantung pada imejnya untuk mendapatkan tawaran perniagaan dalam perkongsian.

Justice Choo menyatakan bahawa dia mempunyai kira-kira 41,400 pengikut di akaun Instagramnya.

“Itu, saya rasa, melayakkannya, pada anggarannya, untuk menjadi seorang selebriti,” tambah hakim itu.

Dalam pernyataan tuntutannya, Wong mendakwa bahawa jika dia tidak benar-benar berniat untuk berkahwin dengan Aplin, dia tidak akan mempunyai pemotretan pra-perkahwinan yang mendapat publisiti tinggi. Dia berkata bahawa dia “berniat sepenuhnya” untuk mengahwininya menjelang perkahwinan itu.

Dia juga mendakwa pada malam perkahwinan mereka, dia, Wan dan seorang lagi rakannya membantu Aplin ke bilik hotel mereka apabila dia pengsan akibat mabuk alkohol. Tambahnya lagi, dia tidak pernah berdua-duaan dengan Wan di bilik hotel ketika itu.

Dia berhujah bahawa melalui Instagram Stories, Wu menganggap bahawa dia telah merosakkan “lebih daripada satu kehidupan orang”, bahawa dia rambang, tidak sihat mental, tidak mempunyai moral, dan “tidak akan lulus pemeriksaan watak oleh MediaCorp”.

Wu membalas bahawa siaran itu tidak memfitnah kerana ia “benar dari segi substansi”. Dia telah memohon pembelaan komen yang adil.

Kononnya ‘butiran samar’

Dalam penghakimannya, Hakim Choo berkata adalah penting untuk memahami naratif itu walaupun dia hanya memutuskan perintah untuk penemuan khusus.

Hakim menulis: “Itu, adalah cabaran pertama – naratifnya tidak jelas. Dengan gabungan Instagram-speak dan kegagalan peguam bela untuk menterjemahkannya ke dalam bahasa Inggeris, pernyataan tuntutan (Wong) dipenuhi dengan sekam.”

Dia kemudian menyatakan butiran dakwaan Wong dan bahawa dia telah berlepas ke India untuk perjalanan solo beberapa hari selepas perkahwinan itu. Dia memohon untuk membatalkan perkahwinan itu apabila kembali ke Singapura.

Bagi menyokong permohonannya untuk penemuan, peguam Wu Gerard Quek telah menyerahkan salinan fotokopi mesej teks “menggambarkan butiran menyeramkan” daripada seorang lelaki yang kononnya bernama Chen Xuan Han, kata hakim lagi.

Mesej tidak menunjukkan siapa yang menerima mesej ini.

Quek juga telah melampirkan salinan apa yang kelihatan seperti entri dari diari Wong yang menyatakan cintanya kepada Encik Wan, bersama-sama dengan gambar yang dikatakan Wong berbaring di dadanya.

Pendaftar mahkamah daerah dan hakim kemudian membenarkan Wu mendapatkan surat-menyurat dari 2016 hingga 2020 antara Wong dan dua lelaki itu, serta catatan diarinya dari 2018 hingga 2020 mengenai Wan.

Hakim Choo berkata bahawa Wu telah “menunjukkan secukupnya” dokumen ini adalah relevan dan bahan untuk perbicaraan fitnah.

“Daripada eksibit yang dikemukakan oleh defendan, terdapat sebab untuk mempercayai bahawa entri lain yang serupa mungkin ditemui, dan jika diari itu dihasilkan tetapi tiada catatan sedemikian ditemui, maka sudah tentu ia akan mengukuhkan kes plaintif di perbicaraan,” tambahnya. .

Hakim merujuk kepada hujah peguam Wong Clarence Lun bahawa wanita lain itu berada dalam “ekspedisi memancing”.

“Dalam kes ini, sampel bahan yang berkaitan telah dihasilkan, dan, hanya untuk memanjangkan analogi memancing sedikit lagi, ia bukan ekspedisi memancing semata-mata jika ikan sebenarnya telah dikesan,” tambah Justice Choo.

Baca Lagi | Mahkamah Tinggi Singapura mengarahkan pengaruh Rachel Wong untuk menyerahkan surat-menyurat dengan dua lelaki kepada wanita yang menuduhnya tidak setia

Hakim kemudian berkata beliau akan mempertimbangkan isu kos jika kedua-dua pihak tidak dapat menyelesaikannya antara mereka.

Perbicaraan daujian untuk kes itu belum ditetapkan lagi. ― HARI INI

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Umat Islam di Malaysia menyambut Aidiladha pada hari Ahad, 10 Julai

Read Next

Terbuka Malaysia: Permulaan hebat untuk Aaron Chia-Wooi Yik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.