The Malaysia Post

India Bersedia untuk Cubaan Chandrayaan-3 Mendarat di Bulan

Misi Chandrayaan-3, yang bermaksud “kapal bulan” dalam bahasa Sanskrit, dijadualkan akan mendaratkan pendarat Vikramnya tidak lama lagi selepas jam 6 petang waktu India (1200 GMT) berdekatan dengan kawasan kutub selatan bulan yang jarang dijelajahi. Ini akan menjadi pencapaian pertama di dunia bagi mana-mana program angkasa.

Kegagalan Misi Terdahulu dan Kejayaan Kali Ini

Usaha terdahulu oleh India pada tahun 2019 telah gagal, dan misi terkini ini berlaku hanya beberapa hari selepas misi bulan pertama Rusia dalam hampir 50 tahun, yang juga bertujuan untuk kawasan yang sama, gagal mendarat di permukaan bulan.

Bekas ketua angkasa India, K Sivan, berkata bahawa gambar-gambar terkini yang dihantar oleh pendarat memberikan petunjuk bahawa fasa terakhir pelayaran ini akan berjaya.

Penggunaan Teknologi dan Pencapaian India dalam Angkasa

India menggunakan roket yang jauh kurang bertenaga daripada yang digunakan Amerika pada masa itu. Sebagai gantinya, peronda ini berputar mengelilingi Bumi beberapa kali untuk mendapatkan kelajuan sebelum memulakan trajektori bulan yang berlangsung selama sebulan.

Pendaratan kapal angkasa, Vikram, yang bermaksud “keberanian” dalam bahasa Sanskrit, telah dipisahkan dari modul pendorongnya minggu lalu dan telah menghantar gambar-gambar permukaan bulan sejak memasuki orbit bulan pada 5 Ogos.

Baca lagi | Biden membangkitkan misi Bulan AS dalam perjuangan kanser yang diperbaharui

Peranan ISRO dalam Misi Mendarat di Bulan

Pada sehari sebelum pendaratan, ISRO mengumumkan di media sosial bahawa misi ini berjalan mengikut jadual dan kompleks kawalan misinya “bergetar dengan tenaga dan keghairahan”.

“Misi berjalan lancar,” agensi itu berkongsi di platform X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

Kejayaan India dalam Penjelajahan Angkasa

India mempunyai program angkasa dengan bajet yang lebih rendah, tetapi program ini telah berkembang pesat sejak kali pertama menghantar probe untuk mengorbit bulan pada tahun 2008. Misi terkini ini mempunyai kos sebanyak $74.6 juta – jauh lebih rendah daripada negara-negara lain, sejajar dengan kejuruteraan angkasa kreatif India.

Pakar berpendapat bahawa India dapat mengekalkan kos yang rendah dengan meniru dan menyesuaikan teknologi angkasa yang sedia ada, serta dengan keberlimpahan jurutera yang berkemahiran tinggi yang mendapat upah hanya sebahagian dari upah rakan sekerja dari luar negara.

Pada tahun 2014, India menjadi negara Asia pertama yang meletakkan satelit di orbit sekitar Mars dan dijadualkan akan melancarkan misi berawak ke orbit Bumi dalam beberapa tahun akan datang, dengan penerbangan ujian tanpa kru pada tahun 2024.

Pencapaian Ke Arah Penerokaan Kutub Selatan Bulan

Sivan, bekas ketua ISRO, berkata usaha India untuk meneroka kawasan kutub selatan bulan yang belum banyak diketahui akan memberikan sumbangan “sangat, sangat penting” kepada pengetahuan sains.

Hanya Rusia, Amerika, dan China sahaja yang sebelum ini berjaya mendarat dengan kawalan di permukaan bulan.

Dengan harapan dan keyakinan, India bersedia untuk langkah sejarah lain dalam usaha penerokaan angkasa lepas.

Read Previous

Swatch Malaysia Berjaya untuk Mencabar Rampasan 172 Jam Tangan dari Koleksi Pride oleh Kementerian Dalam Negeri

Read Next

Tindakan Undang-Undang Terhadap Pemilik Akaun Facebook Berhubung Post Menghina Perdana Menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.