The Malaysia Post

Swatch Malaysia Berjaya untuk Mencabar Rampasan 172 Jam Tangan dari Koleksi Pride oleh Kementerian Dalam Negeri

Keputusan semakan kehakiman yang diperoleh oleh Swatch Malaysia mengenai rampasan 172 jam tangan dari Koleksi Pride telah diberikan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Amarjeet Singh, yang membenarkan permohonan tersebut dan memberi ruang kepada syarikat pembuat jam ini untuk menyatakan bantahan berhubung isu yang berkaitan dengan komuniti lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) di Malaysia.

Isu Perdebatan: Rampasan Jam Tangan dan Cabaran Terhadapnya

Dalam perkembangan ini, Swatch Malaysia mendapat peluang untuk mengemukakan pandangan dan bantahan mereka terhadap rampasan 172 jam tangan yang dikaitkan dengan Koleksi Pride. Jam-jam tangan ini didakwa mempromosikan komuniti LGBT, dan tindakan rampasan ini telah menimbulkan kontroversi dan polemik dalam masyarakat.

Baca lagi | Pemakaian Jam Tangan Rainbow Jenama Swatch Kini Diharamkan di Malaysia

Kebenaran Kehakiman dan Responden yang Terlibat

Hakim Amarjeet Singh telah memberi kebenaran kepada Swatch Malaysia untuk memulakan semakan kehakimannya dalam membantah tindakan rampasan oleh Kementerian Dalam Negeri. Dalam perkara ini, responden yang terlibat termasuklah ketua setiausaha KDN, setiausaha bahagian penguatkuasaan, menteri, dan kerajaan.

Hujah Pihak Swatch Malaysia

Pihak peguam Nizam Bashir yang mewakili Swatch Malaysia menyatakan bahawa responden tidak membantah permohonan tersebut. Syarikat ini mempertahankan dakwaan bahawa rampasan itu dilakukan atas motif politik yang tidak wajar, dan dikaitkan dengan pilihan raya negeri akan datang. Mereka mendakwa bahawa tindakan responden merupakan cubaan untuk menunjukkan kesesuaian politik dengan “Islam,” dan telah bertindak berdasarkan polemik dan maklumat media sosial yang tidak boleh dipercayai.

Argumen Mengenai Kaitan dengan Koleksi Pride dan LGBT

Swatch Malaysia menjelaskan bahawa majoriti jam tangan yang dirampas tidak secara jelas menunjukkan kaitannya dengan Koleksi Pride atau mana-mana gerakan serupa LGBT. Syarikat ini berhujah bahawa sebahagian besar daripada sembilan reka bentuk jam tangan yang dirampas tidak mempunyai petunjuk luaran yang mengaitkan mereka dengan tema Pride atau gerakan serupa.

Baca lagi | Swatch Saman Kerajaan Malaysia Atas Rampasan Jam Tangan Pride Bernilai RM64,000

Pertikaian Undang-Undang dan Konstitusi

Dalam hujahan mereka, Swatch Malaysia menegaskan bahawa jam tangan ini tidak termasuk di bawah definisi penerbitan yang terkawal oleh Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA). Syarikat ini juga berpendapat bahawa tindakan responden adalah melanggar hak pemohon untuk mencari nafkah dan harta mengikut peruntukan perlembagaan. Mereka mendakwa bahawa tindakan rampasan itu sewenang-wenangnya dan tidak munasabah.

Keputusan dan Implikasinya

Dalam semakan kehakiman ini, Swatch Malaysia telah berjaya memperoleh perintah certiorari untuk membatalkan notis rampasan dan mendesak agar jam-jam tangan yang dirampas dikembalikan kepada mereka. Putusan ini akan mempengaruhi bagaimana isu-isu berkaitan LGBT dan tanggapan terhadapnya diperlakukan di peringkat undang-undang dan perundangan di Malaysia.

Read Previous

11 Power Bank Terbaik di Malaysia untuk Mengecas Semasa Dalam Perjalanan

Read Next

India Bersedia untuk Cubaan Chandrayaan-3 Mendarat di Bulan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.