The Malaysia Post

Tindakan Undang-Undang Terhadap Pemilik Akaun Facebook Berhubung Post Menghina Perdana Menteri

Kuala Lumpur, 23 Ogos 2023 – Polis Malaysia sedang menjalankan siasatan terhadap pemilik akaun Facebook yang didakwa memuat naik kenyataan yang menghina Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Langkah-langkah undang-undang sedang diberikan penekanan untuk memastikan keselamatan dan integriti individu yang terjejas oleh perkara sedemikian.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain, menyatakan bahawa siasatan terhadap pemilik akaun Facebook ini berikutan penulisan video pada 18 Ogos lalu. Beliau menegaskan komitmen pihak berkuasa untuk memastikan hak asasi individu dijaga sepanjang siasatan ini berlangsung.

Keterangan Pemilik Akaun Facebook Diperlukan

Dalam satu kenyataan semalam (22 Ogos), dijelaskan bahwa maklumat pengendali akaun Facebook ini telah dipanggil untuk memberikan penjelasan di Unit Siasatan Jenayah Terkelassifikasi (USJT) yang terletak di Bahagian Pendakwaan dan Undang-Undang (D5), Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman pada hari sebelumnya. Tujuannya adalah untuk melancarkan proses penyiasatan. Langkah ini ditekankan sebagai bagian dari komitmen terhadap prinsip-prinsip keadilan serta menjalankan proses hukum yang adil.

Baca lagi | Bahagian Umno Masjid Tanah membuat laporan polis berhubung kenyataan menyinggung perasaan terhadap CM Melaka di Facebook

Proses Siasatan Masih Berlangsung

Mohd Shuhaily menjelaskan bahawa kes ini masih dalam peringkat penyiasatan yang teliti dan menyeluruh, dan orang ramai dinasihatkan agar tidak membuat spekulasi atau berkongsi maklumat yang salah yang boleh mengganggu proses siasatan atau menimbulkan ketidakharmonian dalam masyarakat. Ini adalah untuk memastikan hak individu serta prinsip kebenaran diutamakan.

Beliau juga menambah bahawa semalam telah dilaporkan seorang aktivis masyarakat telah mempersoalkan peranan Anwar dalam pertukaran agama seorang bukan Muslim kepada Islam di Klang, Selangor. Tindakan adil dan bersepadu sedang diambil untuk menilai dakwaan tersebut dan memastikan hak semua pihak dijamin.

Reaksi Terhadap Video Viral

Baru-baru ini, klip video yang menunjukkan Anwar mengajar seorang lelaki membaca ‘kalimah shahadah’ (Pengakuan iman dalam Islam) telah menjadi viral dan menarik pelbagai reaksi. Reaksi ini adalah semakin mencerminkan kepentingan rakyat dalam isu-isu keagamaan dan politik. Pihak berkuasa akan terus memantau perkembangan ini untuk memastikan hak asasi individu terjaga sambil mengambil kira aspirasi masyarakat secara holistik.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

India Bersedia untuk Cubaan Chandrayaan-3 Mendarat di Bulan

Read Next

Kontroversi Logo DAP pada Cek Palsu Sumbangan Sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.