The Malaysia Post

Anggota Parti Pekerja Singapura berkata parti melihat ke dalam catatan Facebooknya di Raeesah Khan saga

Anggota kader Parti Pekerja (WP) Daniel Goh berkata pada hari Sabtu (3 Sept) bahawa parti itu telah menubuhkan jawatankuasa disiplin untuk meneliti catatan Facebooknya mengenai saga Raeesah Khan, tetapi dia enggan ditemu bual oleh jawatankuasa itu.

Dalam catatan Facebook pada hari Sabtu, Profesor Madya Goh mendakwa bahawa WP berkata jawatankuasa itu mahu menemu bualnya kerana jawatannya telah membolehkan “lawan politik” WP mempunyai pemahaman dalaman tentang bagaimana parti itu beroperasi, dan telah “membuang awan” pada watak kepimpinan parti.

Bekas Ahli Parlimen (AP) Bukan Kawasan Pilihan Raya, yang meletak jawatan dalam jawatankuasa eksekutif pusat WP pada 2020, telah membuat beberapa catatan Facebook tentang cara parti itu mengendalikan pengakuan Cik Raeesah pada 1 Nov tahun lalu bahawa dia telah berbohong. Parlimen.

Dia telah mendakwa dalam ucapan parlimen pada bulan Ogos bahawa dia telah menemani mangsa serangan seksual ke balai polis, di mana mangsa dikatakan diperlakukan secara tidak sensitif.

Cik Raeesah kemudiannya mengakui bahawa dia tidak menemani mangsa ke balai polis, dan bahawa dia hanya mendengar tentang akaun yang didakwa di kumpulan sokongan wanita yang kononnya dia hadiri.

Sehari selepas Cik Raeesah meletak jawatan daripada parti dan sebagai ahli parlimen pada November tahun lalu, Prof Madya Goh berkata di Facebook bahawa “banyak soalan yang menyusahkan kepimpinan WP masih tidak dijawab”.

“Dalam politik, ini boleh menjadi bau hodoh melekit yang menghakis kepercayaan,” tulisnya.

Dalam catatan Facebook berasingan pada November, Prof Madya Goh juga menggesa panel disiplin parti – yang ditugaskan untuk meneliti pengakuan Cik Raeesah berbohong – supaya tidak “melemparkannya ke bawah bas”.

Sebaliknya, beliau berkata bahawa kepimpinan parti harus mengambil sedikit tanggungjawab untuk “membiarkan pelanggaran ini berlaku dan berterusan selama beberapa bulan”.

WP berkata tahun lepas akan meneliti tindakan Prof Madya Goh, yang merupakan ahli kader parti itu.

Beliau berkata pada hari Sabtu bahawa beliau telah dipanggil oleh jawatankuasa disiplin untuk temu duga.

Nampaknya memetik WP dalam jawatannya, beliau berkata bahawa jawatankuasa itu mahu “mendengar sebab dan rasional” di sebalik kenyataannya sebagai: “1. Siaran anda telah mendedahkan kerja dalaman kaukus Parlimen Ahli Parlimen WP, dan membolehkan lawan politik kita mempunyai pemahaman dalaman tentang cara WP beroperasi; 2. Catatan anda telah menimbulkan awan terhadap watak kepimpinan WP”.

Bagaimanapun, dia menolak temu bual itu kerana “tiada apa lagi untuk dikatakan” tentang jawatannya.

Prof Madya Goh memberikan beberapa sebab untuk ini:

• Beliau tidak pernah dikaitkan dengan hal parti sejak berundur dan beliau berkata bahawa jawatannya terdiri daripada “soalan berdasarkan maklumat awam”. Beliau menambah bahawa WP tidak membuat sebarang komunikasi khas dengan ahli parti mengenai perkara Raeesah Khan, dan beliau tidak menerima sebarang maklumat seperti itu sebagai ahli kader. “Kepimpinan parti hanya tampil dengan lebih banyak maklumat mengenai pengendalian mereka selepas jawatan saya,” katanya.

• Beliau telah mengajukan soalan-soalan itu sebagai “warganegara yang prihatin dan sebagai ahli parti yang percaya bahawa akauntabiliti dan integriti awam adalah nilai yang tidak boleh dirunding yang dituntut kepada pemimpin politik kita”. “Dalam isu kepentingan awam yang serius, soalan mesti ditanya mengenai kerja dalaman mana-mana organisasi,” katanya. “Jika bertanya soalan itu membawa harga, saya bersedia membayarnya, dan menganggapnya murah.”

• Beliau menambah bahawa beliau tidak bersetuju dengan bagaimana WP melihat Kerajaan atau mana-mana parti politik sebagai “lawan politik kita”. Beliau juga tidak faham apa yang dimaksudkan dengan “membuang awan ke atas watak kepimpinan WP”. “Ia seolah-olah mencadangkan bahawa soalan saya, bukannya tindakan dan tindak balas pemimpin, telah menyebabkan orang ramai hilang kepercayaan kepada pemimpin WP,” katanya.

Prof Madya Goh menambah bahawa beliau tidak berhasrat untuk mengambil bahagian dalam urusan parti, termasuk Persidangan Ahli Kader yang akan diadakan dalam masa beberapa bulan lagi untuk memilih pemimpin parti.

“Saya menghabiskan hampir 10 tahun bekerja bersama ramai rakan sekerja, membina WP sebagai parti politik yang boleh dipercayai, dengan nilai teras integriti, perkhidmatan dan akauntabiliti awam,” katanya.

“Dalam semangat akauntabiliti awam yang sama, saya akan meminta pemimpin parti mendedahkan alasan keputusan mereka dan menjelaskan sebarang sekatan tatatertib yang akan mereka kenakan kepada saya.”

Prof Madya Goh, seorang ahli sosiologi di Universiti Nasional Singapura, berundur daripada pelantikannya dalam jawatankuasa eksekutif pusat WP tahun lalu untuk memberi tumpuan kepada pemulihan daripada keadaan kesihatan yang tidak ditentukan. Beliau adalah setiausaha penganjur parti dan pengerusi pasukan medianya.

HARI INI telah menghubungi WP untuk mendapatkan ulasan.

Prof Madya Goh memberitahu HARI INI pada Ahad bahawa beliau tidak mendapat sebarang maklum balas daripada parti itu sejak menerbitkan catatan Facebooknya pada Sabtu.

Read Previous

Pembuat filem Paul Schrader bermain dengan menulis ‘Pemandu Teksi’ wanita

Read Next

Penyakit Legionnaires meragut nyawa kelima di Argentina, kata pegawai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.