The Malaysia Post

Pembuat filem Paul Schrader bermain dengan menulis ‘Pemandu Teksi’ wanita

Pembikin filem terkenal AS Paul Schrader terkenal dengan penulisan utama lelaki yang kuat, tetapi pada usia 76 tahun, dia telah memutuskan untuk menuju ke wilayah yang belum dipetakan dan menghasilkan lakon layar dengan protagonis wanita.

Schrader, yang menulis atau menulis bersama empat filem Martin Scorsese, termasuk Taxi Driver dan Raging Bull, juga telah mengarahkan lebih 20 filem dan menerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat di Festival Filem Venice hujung minggu ini.

Bercakap kepada Reuters selepas menerima hadiah itu, Schrader berkata dia telah mencapai semua yang dia ingin lakukan di pawagam, tetapi masih menganggap dia mempunyai lebih banyak kerja yang tinggal dalam dirinya.

“Saya duduk di sini berfikir, bagaimana jika (protagonis Pemandu Teksi) Travis Bickle memakai skirt?” katanya.

“Saya tahu setiap penulis selalu disuruh menulis apa yang anda tahu. Dan saya telah menulis apa yang saya tahu sekarang. Mungkin saya patut menulis apa yang saya tidak tahu. Anda tahu, mungkin saya patut menulis tentang seorang wanita.”

Dia mendedahkan bahawa dia sebenarnya baru sahaja menyelesaikan skrip yang berpusat pada seorang jururawat trauma wanita, tetapi mengakui ia adalah proses yang sukar dan berkata dia mungkin tidak mengarahkan projek itu sendiri.

“Saya juga tergoda untuk mencari … pengarah bersama hanya kerana ia adalah karya wanita. Dan saya tidak tahu sama ada saya mungkin lebih baik berkhidmat dengan pengarah bersama wanita,” tambahnya, tanpa memberikan sebarang butiran lanjut mengenai projek itu.

Filem terbaharunya Master Gardener ditayangkan pada festival itu pada hari Sabtu — yang ketiga dalam trilogi longgar berpusat pada idea “lelaki kesepian di dalam bilik”.

Filem ini dibintangi oleh Joel Edgerton sebagai tukang kebun yang setia Narvel Roth yang koyak apabila majikannya yang kaya, Norma, yang dilakonkan oleh Sigourney Weaver, menugaskannya untuk mengambil anak saudaranya yang bermasalah Maya, yang dimainkan oleh Quintessa Swindell, sebagai perantis.

Edgerton berkata peranan itu membuka kunci aspek dirinya yang biasanya dimatikan. “Saya bukan seorang yang ganas, tetapi saya boleh. Dan lakonan membolehkan saya meluahkan perkara yang saya tutup dalam kehidupan peribadi saya,” katanya kepada Reuters.

Read Previous

Antony menjaringkan gol pada penampilan sulung ketika Man United menamatkan permulaan sempurna Arsenal

Read Next

Anggota Parti Pekerja Singapura berkata parti melihat ke dalam catatan Facebooknya di Raeesah Khan saga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.