The Malaysia Post

Bersih berkata pengerusinya menghalang daripada memasuki Sarawak, tetapi ceramah pilihan raya di Kuching esok masih diteruskan

Kumpulan reformasi pilihan raya Bersih hari ini mengesahkan bahawa pengerusinya Thomas Fann telah dihalang daripada memasuki Sarawak.

Bagaimanapun, ia menambah bahawa ceramah dewan bandaran anjuran pasukan tempatan di sini untuk esok akan diteruskan seperti yang dijadualkan.

“Fann, sebagai pengerusi organisasi kami, adalah kunci dalam menerajui kempen penting ini dan dijangka berucap secara peribadi di dewan bandar Sabtu ini.

“Namun begitu, mesej mengembalikan ketuanan pengundi selepas mandat rakyat diketepikan semasa ‘Langkah Sheraton’, yang menjerumuskan negara kita kepada ketidaktentuan politik selama dua setengah tahun, tidak boleh dihentikan dan akan diteruskan di Kuching Sabtu ini dan seluruh negara selepas itu,” kata jawatankuasa pemandu Bersih dalam satu kenyataan.

Ia menambah bahawa Fann akan menyampaikan alamatnya secara maya.

Bersih berkata pihaknya menerima surat penolakan daripada pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak kepada permohonannya supaya Fann memasuki negeri itu dan menyatakan kekesalannya dengan keputusan itu.

Fann telah berada dalam “senarai tiada penyertaan” Sarawak sejak 2016.

“Walaupun Akta Imigresen memberi Sarawak dan Sabah hak untuk menafikan kemasukan kepada mana-mana bukan pemastautin di negeri-negeri Malaysia Timur, ia tidak sekali-kali bertujuan untuk menyekat aktiviti politik yang sah di bawah Seksyen 67 Akta tersebut,” kata jawatankuasa pemandu Bersih.

Kumpulan reformasi pilihan raya berkata ia sedang mengadakan Jerayawara Ketuanan Pengundi di seluruh negara untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang hak pengundi dan pembaharuan politik yang diperlukan untuk mengukuhkan demokrasi berparlimen sebelum pilihan raya umum ke-15.

Ia menggesa kerajaan Sarawak menarik balik larangan ke atas Fann, ahli politik, peguam, ahli akademik dan aktivis politik lain dalam “senarai tidak boleh masuk” mereka berkuat kuasa serta-merta.

Baca Lagi | Bersih berkata pengerusinya menghalang daripada memasuki Sarawak, tetapi ceramah pilihan raya di Kuching esok masih diteruskan

“Kerajaan yang bersih, stabil dan yakin yang tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan tidak perlu takut kepada penyokong reformasi institusi atau sebarang suara sumbang, apabila ia kononnya mendesak untuk Malaysia yang lebih terbuka dan terdesentralisasi,” tegas jawatankuasa pemandu itu.

Read Previous

Peluru berpandu membunuh 14 berhampiran Odesa selepas Ukraine menawan semula Pulau Ular

Read Next

Pelakon veteran Eric Tsang berkata rakyat HK harus berterima kasih kepada China ketika ulang tahun ke-25 penyerahan semakin hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.