The Malaysia Post

Gangguan bekalan air untuk lebih 200,000 rakyat Kedah selepas loji rawatan ditutup berikutan banjir Baling

Operasi Loji Rawatan Air (LRA) Kulim Hi-Tech Park dan LRA Bukit Pinang/Sungai Petani terpaksa digantung kerana kekeruhan air mentah yang tinggi (unit Nephelometric Turbidity), akibat fenomena banjir dan lonjakan air di Baling pada hari Isnin.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor

dalam catatan di Facebooknya hari ini berkata bahawa kedua-dua LRA itu ditutup sepenuhnya pada 10.50 malam dan 11.10 malam semalam.

“Penutupan sementara itu akan menjejaskan 80,000 pengguna di Kulim Hi-Tech Park dan 121,000 pengguna di Pinang Tunggal/Sungai Petani. Syarikat Air Darul Aman (SADA) akan menghantar air terawat melalui lori dan lori tangki ke kawasan terjejas akibat penutupan LRA,” katanya.

Baca Lagi | Gangguan bekalan air untuk lebih 200,000 rakyat Kedah selepas loji rawatan ditutup berikutan banjir Baling

Bencana pukul 4 petang itu meragut tiga nyawa manakala lebih 1,400 penduduk terpaksa dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS). Tujuh rumah musnah sepenuhnya dan kira-kira 70 rumah lain rosak. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Lelaki menyerang pegawai keselamatan di luar pasar raya besar Giant di Singapura didakwa selepas diarah memakai topeng

Read Next

Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak akan bekerjasama dengan dua institusi penyelidikan terkenal di peringkat antarabangsa, kata menteri negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.