The Malaysia Post

Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak akan bekerjasama dengan dua institusi penyelidikan terkenal di peringkat antarabangsa, kata menteri negeri

Majlis Penyelidikan dan Pembangunan Sarawak (SRDC) akan bekerjasama dengan dua pusat penyelidikan penyakit berjangkit terkenal di peringkat antarabangsa untuk menubuhkan Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak (SIDC) di sini, kata Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat negeri Datuk Roland Sagah Wee Inn hari ini.

Beliau berkata baru-baru ini beliau mengetuai delegasi dari Sarawak ke Imperial College London dan Institut Kesihatan Tropika dan Awam Switzerland di Basel, Switzerland untuk perbincangan.

“Kami mahu mengadakan kerjasama dengan mereka, dan saya rasa perbincangan kami dengan mereka membuahkan hasil dan, sudah tentu, kami mahu mereka datang ke sini dan membuat penyelidikan dengan kami,” kata Sagah kepada pemberita selepas menyaksikan penyerahan pembersihan tapak dan pakej kerja tanah untuk pembinaan SIDC daripada pengurusan projek Borneo Development Corporation Sdn Bhd (BDC) kepada Kejuruteraan Syatek Sdn Bhd.

Katanya, kerjasama itu juga akan memberi peluang kepada pakar dan penyelidik tempatan mengenai penyakit tropika di Sarawak.

Sagah berkata SRDC juga akan menyantuni penyelidik dan profesional Sarawak yang berpangkalan di luar negara untuk bekerja di pusat itu.

“Terdapat ramai rakyat Sarawak yang mempunyai kepakaran yang diperlukan bekerja di luar negara dan kami mahu mereka kembali,” katanya.

Beliau berkata SIDC, kemudahan penyelidikan yang dilaksanakan oleh SRDC, adalah untuk memastikan Sarawak mempunyai kapasiti dan keupayaan untuk bertindak balas terhadap sebarang wabak.

Beliau berkata SIDC, yang akan dikategorikan sebagai pusat penyelidikan tahap tiga tinggi, akan mempunyai kapasiti, sumber dan pengetahuan saintifik untuk melindungi Sarawak dengan menambah baik penyelidikan mengenai penyakit berjangkit.

Beliau menambah ia akan dapat menghasilkan dan menyimpan stok ubat

vaksin dan peralatan yang diperlukan untuk membendung sebarang wabak atau penyebaran penyakit tersebut dan untuk melindungi dan merawat mereka yang terjejas.

Sagah berkata SIDC akan mempunyai keupayaan untuk bertindak balas secara berkesan di peringkat negeri dan tempatan sekiranya berlaku wabak di Sarawak.

Beliau menambah tapak seluas 3.8 hektar di pusat itu telah diperuntukkan untuk hospital lapangan dengan sehingga 1,000 katil.

Baca Lagi | Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak akan bekerjasama dengan dua institusi penyelidikan terkenal di peringkat antarabangsa, kata menteri negeri

Beliau berkata kemudahan itu boleh dibina dalam masa beberapa hari sekiranya berlaku wabak.

Sagah berkata SIDC bernilai RM200 juta itu dijangka siap pada 2024.

Read Previous

Gangguan bekalan air untuk lebih 200,000 rakyat Kedah selepas loji rawatan ditutup berikutan banjir Baling

Read Next

White House: Membebaskan Griner WNBA sebagai ‘keutamaan’ untuk Biden

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.