The Malaysia Post

Laporan: Umno mungkin menyaman Pendaftar Pertubuhan jika tawaran untuk menangguhkan pengundian dalaman ditolak

Umno mempunyai pilihan undang-undang jika Pendaftar Pertubuhan (RoS) menolak permohonannya untuk meminda perlembagaannya bagi menangguhkan pemilihan parti selepas pilihan raya umum, kata dua ahli majlis tertingginya.

Datuk Puad Zarkashi berkata beliau akan mencadangkan parti itu mendapatkan semakan kehakiman jika pengawal selia persatuan menolak permohonan Umno, lapor The Star hari ini.

“Saya akan mencadangkan kepada Ibu Pejabat Umno untuk memohon semakan kehakiman selepas RoS menghantar surat penolakan secara hitam putih kepada Umno,” katanya dipetik berkata.

Speaker DUN Johor menambah bahawa terdapat preseden mahkamah yang memihak kepadanya, memetik parti Pembangkang Malaysian United Democratic Alliance (Muda), yang menyaman ROS kerana berulang kali menolak permohonan pendaftarannya dan menang.

“Tetapi saya percaya RoS akan memainkan taktik penangguhan untuk mengelakkan semakan kehakiman,” kata Puad kepada harian itu.

Another Umno supreme council member Datuk Mohd Razlan Muhammad Rafii echoed Puad.

“Jika RoS tidak membuat keputusan dan jika keputusan itu tidak memihak kepada kami, kami mempunyai jalan lain untuk membawa ini ke peringkat seterusnya. Kami mungkin membawa ROS ke mahkamah,” katanya dipetik sebagai berkata.

Razlan dilaporkan mencadangkan bahawa pengawal selia pertubuhan itu menangguhkan permohonan Umno, dengan menyatakan bahawa agensi itu berada di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri, yang menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin daripada Bersatu.

“Saya tidak akan menolaknya kerana kita telah melihat keputusan yang dibuat oleh ROS yang berakhir di mahkamah seperti Muda, di mana mereka menang dan ROS terpaksa akur dengan keputusan mahkamah,” katanya dipetik sebagai berkata.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

yang juga naib presiden Umno, berkata pihaknya berharap untuk mendengar daripada RoS sebelum tempoh keputusan 60 hari berakhir pada 16 Julai.

Pada mesyuarat agung luar biasa pada 15 Mei, perwakilan Umno sebulat suara meluluskan keputusan pemimpinnya untuk meminda perlembagaan parti yang membolehkannya mengadakan pemilihan dalaman selepas pilihan raya umum.

Baca Lagi | Laporan: Umno mungkin menyaman Pendaftar Pertubuhan jika tawaran untuk menangguhkan pengundian dalaman ditolak

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan berkata langkah sedemikian akan membantu parti itu mengelak perpecahan yang sering mengikuti pemilihan parti dan akan membantu ia menumpukan kepada memenangi kuasa persekutuan.

Read Previous

Pelakon Keanu Reeves meluangkan masa untuk autograf dan soalan peminat di lapangan terbang

Read Next

Perbicaraan rasuah Zahid: Hakim melawat dua ‘banglo’ Country Heights yang didakwa menukar agama untuk pengajian Islam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.