The Malaysia Post

Lokman Adam dari Umno hadir ke mahkamah tanpa peguam atas kes penghinaan atas kenyataan ‘bodoh’ kepada pegawai polis

Ahli politik Umno Datuk Lokman Noor Adam menghadirkan diri di Mahkamah Tinggi di sini hari ini tanpa peguam atas kes menghina mahkamah, walaupun berkeras mahu diwakili apabila diminta tunjuk sebab minggu lepas kerana didakwa menghina pegawai polis semasa perbicaraan rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Lokman yang berusia 49 tahun menggelar dirinya sebagai “blogger bebas” dan memberitahu hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bahawa dia tidak mempunyai peguam.

Menurut notis tunjuk sebab yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah, Lokman didakwa melakukan kesalahan menghina mahkamah apabila dia berkata: “Yang depan boleh, kenapa saya tak boleh? Bodoh!” kepada pegawai polis mahkamah ketika perbicaraan Zahid berlangsung Khamis lalu.

Ketika ditanya bagaimana dia merayu, Lokman berkata: “Yang Arif, terdapat ayat dalam pertuduhan yang tidak begitu benar. Jadi izinkan saya untuk menyatakan apa yang berlaku, dan saya telah memohon maaf kepada lans-koperal dan saya telah memohon maaf kepada Yang Arif. .”

Hakim menyatakan bahawa ini adalah pengakuan yang layak dan Lokman perlu mengangkat sumpah kerana nampaknya dia mempunyai beberapa penjelasan untuk ditawarkan.

Timbalan pendakwa raya Datuk Raja Rozela Raja Toran yang mengetuai pendakwaan bagi perbicaraan Zahid, kemudian diminta Mahkamah Tinggi untuk membantu prosiding menghina Lokman.

Tidak lama selepas itu, Raja Rozela meminta Lokman menceritakan kejadian antara dia dan anggota polis yang membawa kepada pertikaian itu dan pengesahannya bahawa pegawai itu memintanya untuk mematikan telefon bimbitnya.

Peguam Zahid, yang turut hadir di mahkamah, kemudian mencadangkan prosiding dihentikan sementara memandangkan Lokman berkata Khamis lalu bahawa dia mahu peguam mewakilinya, walaupun dia datang tanpa seorang hari ini.

Selepas berehat sebentar, peguam Zahid Datuk Ahmad Zaidi Zainal memberitahu mahkamah bahawa Lokman berkeras untuk mendapatkan peguamnya, tetapi beliau kini tidak berada di Kuala Lumpur dan akan hadir pada Jumaat ini.

Hakim Sequerah kemudian menangguhkan perbicaraan ke hari Jumaat, berkata beliau tidak mempunyai alternatif memandangkan Lokman mempunyai hak terhadap peguam pilihannya.

Hakim juga mengesahkan bahawa Lokman telah membuat pengakuan yang layak, yang bermaksud tiada pengakuan bersalah atau sebaliknya direkodkan.

Hakim kemudian berkata Lokman akan diarahkan memastikan peguamnya hadir apabila kes penghinaan dibicarakan Jumaat ini.

Khamis lalu, pihak pendakwaan telah menggesa Lokman disebut kerana menghina mahkamah, kerana dia dikatakan memanggil pegawai polis itu “bodoh” apabila diarah berhenti bermain telefon bimbitnya.

Pada hari itu, hakim meminta Lokman datang hari ini untuk kes penghinaan dengan peguamnya untuk menjelaskan mengapa dia tidak boleh disebut kerana menghina mahkamah, kerana Lokman berkata dia mahu mengupah peguam untuk mewakilinya.

Pada Khamis lalu, Lokman cuba menjelaskan bahawa dia melihat orang lain didakwa mengambil nota menggunakan komputer riba dan bertanya mengapa mengambil nota menggunakan telefon bimbit tidak dibenarkan, menegaskan bahawa dia telah mengambil nota pada telefon bimbitnya.

Memandangkan Lokman pada Khamis lalu memilih untuk mendapatkan peguam untuk membelanya, hakim telah menjadualkan pagi ini untuk mendengar kes penghinaannya.

Ini bukan kali pertama Lokman mendapati dirinya terpaksa mempertahankan diri terhadap dakwaan telah melakukan penghinaan terhadap mahkamah.

Sebelum ini pada 15 Julai 2021

Hakim Mahkamah Tinggi Sequerah mendapati Lokman bersalah menghina mahkamah berikutan tindakannya pada September 2019 yang mengancam saksi pendakwaan dalam perbicaraan bekas presiden Umno Datuk Seri Najib Razak membabitkan penyelewengan lebih RM2 bilion 1Malaysia Dana Development Berhad (1MDB).

Sequerah, yang merupakan hakim yang mendengar perbicaraan berasingan Najib, pada masa itu telah menjatuhkan hukuman penjara sebulan kepada Lokman atas penghinaan mahkamah yang dilakukan, tetapi juga membenarkan hukuman itu ditangguhkan sementara menunggu rayuan Lokman ke Mahkamah Rayuan.

Baca Lagi | Lokman Adam dari Umno hadir ke mahkamah tanpa peguam atas kes penghinaan atas kenyataan ‘bodoh’ kepada pegawai polis

Lokman adalah ahli majlis tertinggi Umno, tetapi pada Februari 2020 dipecat dan dipecat oleh parti itu.

Pada September 2021, Umno memutuskan untuk membenarkan Lokman menyertai parti itu semula, tetapi hanya menerimanya sebagai ahli parti biasa.

Read Previous

Pesuruhjaya Kehakiman Azhar mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat ulasan mengenai kes Syed Saddiq

Read Next

Sainz memenangi F1 pertamanya dalam filem thriller Silverstone

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.