The Malaysia Post

Anwar: Harga ayam melambung selama enam bulan, kenapa pasukan petugas ‘jihad’ baru dilancarkan minggu lepas?

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas kerajaan pusat kerana hanya mengumumkan pasukan petugas Kabinet untuk menangani inflasi minggu lepas, walaupun harga ayam dan barangan sudah meningkat selama enam bulan.

Presiden PKR itu berkata malam ini bahawa berdasarkan semasa beliau menjadi anggota Kabinet

satu jawatankuasa dilancarkan pada permulaan sesuatu isu, bukan beberapa bulan selepas orang ramai mengalaminya.

“Harga ayam sudah enam bulan naik, sejak Hari Raya, sekarang Hari Raya Haji dan sejak Tahun Baru Cina. Dan baru minggu lepas mereka mengumumkan jawatankuasa. Kerajaan jenis apa ini?

“Sekarang harga telah melonjak dan mereka mewujudkan jawatankuasa Kabinet… Mereka langsung tidak membantu masalah rakyat,” katanya pada perhimpunan Pakatan Harapan Selangor di Tanjung Karang.

Pada 29 Jun, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Pasukan Petugas Khas Jihad Melawan Inflasi yang dipengerusikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa bersama empat menteri lain dan ketua setiausaha kerajaan untuk merangka strategi menangani inflasi dan peningkatan harga barang.

Baca Lagi | Anwar: Harga ayam melambung selama enam bulan, kenapa pasukan petugas ‘jihad’ baru dilancarkan minggu lepas?

Beliau berkata jawatankuasa khas itu akan mengadakan mesyuarat dua kali seminggu, pada hari Isnin dan Khamis, sambil menambah bahawa sidang media akan diadakan selepas setiap mesyuarat untuk memberi penjelasan mengenai isu yang dibincangkan.

Pasukan petugas itu diumumkan pada hari yang sama kerajaan memperkenalkan semula harga siling ayam pada RM9.40 sekilogram selepas mengumumkan harga siling RM8.70 akan dikeluarkan pada 1 Julai.

Read Previous

Ronaldo mahu meninggalkan Man United, kata laporan

Read Next

Pasukan penyelamat meneruskan pencarian selepas glasier Itali runtuh mengorbankan enam orang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.