The Malaysia Post

Pasukan penyelamat meneruskan pencarian selepas glasier Itali runtuh mengorbankan enam orang

Pasukan penyelamat akan meneruskan pencarian mangsa yang terselamat pada hari Isnin selepas runtuhan salji akibat runtuhan glasier terbesar di Pergunungan Alps Itali mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang dan mencederakan lapan yang lain.

Pihak berkuasa berkata mereka tidak mengetahui “jumlah pendaki” yang melanda apabila glasier runtuh Ahad di Marmolada, gunung tertinggi di Dolomites Itali.

Bencana itu berlaku sehari selepas suhu tertinggi rekod 10 darjah Celsius (50 darjah Fahrenheit) direkodkan di puncak glasier.

“Salji salji, ais dan batu melanda laluan masuk pada ketika terdapat beberapa pesta bertali, sebahagian daripadanya dihanyutkan,” kata jurucakap perkhidmatan kecemasan Michela Canova kepada AFP.

Enam orang telah disahkan maut dan lapan cedera, tambahnya manakala “jumlah pendaki terbabit belum diketahui”.

Dua daripada yang cedera telah dibawa ke hospital di Belluno, seorang lagi dalam keadaan lebih serius dibawa ke Treviso dan lima ke Trento.

Dia tidak menyatakan kewarganegaraan mangsa, tetapi media Itali melaporkan bahawa warga asing adalah antara mereka.

Pasukan penyelamat Alpine telah mengaktifkan nombor bebas tol untuk orang ramai melaporkan rakan atau saudara mara yang tidak pulang dari lawatan ke glasier.

Beberapa helikopter bergegas untuk mengambil bahagian dalam operasi menyelamat awal tetapi pencarian mangsa yang terselamat terpaksa ditangguhkan pada waktu malam dan akan disambung awal Isnin.

Pasukan penyelamat di wilayah Veneto berhampiran timur laut Itali berkata mereka telah mengerahkan semua pasukan Alpine mereka, termasuk anjing penghidu.

Perdana Menteri Itali Mario Draghi menyatakan “takziah ikhlas” kepada mangsa dan keluarga mereka di Twitter.

Massimo Frezzotti, seorang profesor sains di Universiti Roma Tre, memberitahu AFP bahawa keruntuhan itu disebabkan oleh cuaca panas luar biasa yang dikaitkan dengan pemanasan global, dengan kerpasan turun 40-50 peratus semasa musim sejuk yang kering.

“Keadaan semasa glasier sepadan dengan pertengahan Ogos, bukan awal Julai,” katanya.

Keruntuhan selanjutnya ditakuti

Imej yang dirakam dari tempat perlindungan berhampiran dengan kejadian menunjukkan salji dan batu meluncur menuruni cerun gunung dan menyebabkan bunyi gemuruh.

Rakaman lain yang dirakam oleh pelancong pada telefon bimbit mereka menunjukkan runtuhan salji kelabu menghanyutkan segala-galanya di laluannya.

Pasukan penyelamat gunung mengeluarkan imej yang menunjukkan penyelamat dan helikopter di tempat kejadian untuk membawa mangsa dari lembah ke perkampungan Canazei.

Tugas mereka menjadi lebih berat kerana mayat terperangkap di bawah lapisan ais dan batu.

Sepasukan ahli psikologi berada di tangan untuk menyokong saudara-mara mangsa. Pejabat pendakwa raya Trento telah membuka siasatan untuk menentukan punca tragedi itu.

Pakar yang dipetik oleh harian Corriere della Sera berkata mereka bimbang ais akan runtuh lagi.

Pakar glasier Renato Colucci memberitahu agensi Itali AGI bahawa fenomena itu “terikat untuk berulang”, kerana “selama beberapa minggu suhu di ketinggian di Alps telah jauh melebihi nilai normal”.

Suhu panas baru-baru ini telah menghasilkan sejumlah besar air daripada glasier cair yang terkumpul di bahagian bawah bongkah ais dan menyebabkan ia runtuh, tambahnya.

Glasier Marmolada adalah yang terbesar di banjaran gunung Dolomites, yang merupakan sebahagian daripada Alps Itali dan terletak di muka utara Marmolada.

Glasier, yang digelar “ratu Dolomites”, memberi makan kepada sungai Avisio dan menghadap ke Tasik Fedaia di wilayah autonomi Itali, Trento.

Menurut laporan Mac oleh Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim (IPCC), pencairan ais dan salji adalah salah satu daripada 10 ancaman utama yang disebabkan oleh pemanasan global, mengganggu ekosistem dan infrastruktur.

IPCC berkata glasier di Scandinavia

Eropah tengah dan Caucasus boleh kehilangan antara 60 dan 80 peratus daripada jisimnya menjelang akhir abad ini.

Baca Lagi | Pasukan penyelamat meneruskan pencarian selepas glasier Itali runtuh mengorbankan enam orang

Cara hidup tradisional orang seperti Sami di Lapland Finland, yang menternak rusa, telah terjejas.

Pencairan permafrost juga menghalang aktiviti ekonomi di Kanada dan Rusia. — AFP

Read Previous

Anwar: Harga ayam melambung selama enam bulan, kenapa pasukan petugas ‘jihad’ baru dilancarkan minggu lepas?

Read Next

BTS menghidupkan semula perdebatan tentang perkhidmatan tentera di Korea Selatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.