The Malaysia Post

BTS menghidupkan semula perdebatan tentang perkhidmatan tentera di Korea Selatan

Keputusan mengejut oleh kumpulan lelaki Korea Selatan BTS untuk berehat daripada pertunjukan langsung telah mencetuskan semula perdebatan tentang perkhidmatan ketenteraan wajib di negara yang menetapkan trend budaya pop global semasa berdepan ancaman Perang Dingin yang sudah berdekad lamanya.

Perkhidmatan ketenteraan menjadi pertikaian besar di Korea Selatan di mana semua lelaki yang berumur antara 18 dan 28 tahun akan berkhidmat selama kira-kira dua tahun sebagai sebahagian daripada usaha untuk bertahan menentang Korea Utara yang bermusuhan.

Selama bertahun-tahun, kategori tertentu lelaki telah memenangi pengecualian — sama ada dibenarkan menangguhkan perkhidmatan untuk masa tertentu atau dibenarkan melakukan perkhidmatan yang lebih singkat — termasuk lelaki yang memenangi pingat di Sukan Olimpik atau Sukan Asia dan pemuzik dan penari klasik yang memenangi hadiah utama pada pertandingan tertentu.

Di bawah semakan undang-undang 2019, bintang K-pop yang diiktiraf di peringkat global dibenarkan menangguhkan perkhidmatan mereka sehingga umur 30 tahun.

Parlimen kini sedang membahaskan pindaan baharu yang membolehkan bintang K-pop melakukan latihan ketenteraan selama tiga minggu sahaja.

Bagi BTS dan khususnya untuk ahli tertua kumpulan itu, yang dikenali peminat sebagai Jin, hasil perbincangan di parlimen akan menjadi penting.

Walaupun syarikat pengurusan kumpulan itu telah lama membentangkan tujuh ahli BTS sebagai berminat untuk menjalankan tugas mereka, realiti dua tahun perkhidmatan tentera sepenuh masa semakin menjadi tumpuan apabila masa berlalu.

Jin, 29, telah menangguhkan perkhidmatannya selama yang dia boleh dan sedang berdepan dengan prospek hampir penuh – bermakna dua tahun tidak dilihat umum – apabila dia mencapai usia 30 tahun.

Bagi Jin dan rakan sepasukannya

menunggu parlimen membuat keputusan adalah sangat tertekan dan merupakan sebab utama mereka berehat daripada membuat persembahan, kata Yoon Sang-hyun, ahli parlimen yang mencadangkan pindaan itu termasuk latihan tiga minggu untuk K- bintang pop.

“Anggota menyebut keletihan dan keperluan untuk berehat sebagai sebab utama tetapi sebab sebenar adalah perkhidmatan tentera Jin,” kata Yoon kepada Reuters.

Sejauh mana BTS telah menaikkan profil Korea Selatan di seluruh dunia melalui “kuasa lembut” harus diambil kira apabila mempertimbangkan perkhidmatan tentera mereka, kata Yoon.

“BTS telah melakukan kerja yang memerlukan lebih 1,000 diplomat untuk melakukannya,” katanya.

‘Masa sukar’ Sejak penampilan sulung mereka pada tahun 2013, BTS telah menjadi sensasi di seluruh dunia dengan lagu-lagu hits dan kempen sosial mereka yang optimis bertujuan untuk memperkasakan belia.

BTS menjadi kumpulan Asia pertama yang memenangi artis terbaik tahun ini di Anugerah Muzik Amerika tahun lalu, dan mereka bertemu Presiden AS Joe Biden di Rumah Putih pada Mei untuk membincangkan jenayah kebencian yang menyasarkan orang Asia.

Choi Kwang-ho, setiausaha agung Persatuan Kandungan Muzik Korea

gabungan agensi K-pop termasuk syarikat pengurusan Big Hit kumpulan itu, berkata penantian untuk keputusan adalah menyiksakan.

“Artis muda telah diseksa dengan harapan yang tidak pernah menjadi kenyataan,” kata Choi.

Tinjauan Gallup pada April menunjukkan hampir 60 peratus rakyat Korea Selatan menyokong rang undang-undang yang mengecualikan bintang K-pop yang berjaya di peringkat global daripada perkhidmatan tentera sepenuhnya, dengan 33 peratus menentang.

Kumpulan itu dan syarikat pengurusan mereka telah mengelak daripada perdebatan itu tetapi pada bulan April, pegawai Big Hit Lee Jin-hyung memberitahu sidang akhbar di Las Vegas bahawa beberapa ahli kumpulan mengalami “masa sukar” kerana “ketidakpastian” mengenai perbahasan parlimen. Dia meminta keputusan.

Jin, ditanya beberapa jam kemudian tentang komen Lee, berkata dia membiarkan Big Hit menangani isu itu walaupun menambah bahawa apa yang Lee katakan mencerminkan pandangannya.

K-pop bukan satu-satunya sektor yang mengharapkan perubahan dalam peraturan. Pentadbiran baharu Presiden Yoon Suk-yeol sedang mempertimbangkan pengecualian untuk beberapa jurutera dan penyelidik dalam cip komputer dan bidang teknologi lain.

Kementerian Pertahanan menunjukkan keperluan perlembagaan untuk semua rakyat menjalankan tugas mereka untuk mempertahankan negara.

“Menambah artis budaya pop dalam skop seni dan kakitangan sukan yang layak mendapat pengecualian memerlukan pertimbangan yang teliti dari segi keadilan,” kata seorang pegawai kementerian.

Beberapa lelaki muda juga tertanya-tanya tentang kes untuk rawatan khas untuk BTS.

Seo Chang-jun, 20, berkata dia faham mengapa pemenang Olimpik mendapat pengecualian tetapi tidak pasti tentang BTS.

Baca Lagi | BTS menghidupkan semula perdebatan tentang perkhidmatan tentera di Korea Selatan

“Sukan Olimpik adalah acara kebangsaan di mana semua rakyat Korea bersorak untuk pasukan yang sama tetapi tidak semua peminat BTS. Ramai orang tidak berminat dengan mereka,” katanya kepada Reuters. — Reuters

Read Previous

Pasukan penyelamat meneruskan pencarian selepas glasier Itali runtuh mengorbankan enam orang

Read Next

Pesuruhjaya Kehakiman Azhar mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat ulasan mengenai kes Syed Saddiq

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.