The Malaysia Post

Perbicaraan rasuah Zahid: Hakim melawat dua ‘banglo’ Country Heights yang didakwa menukar agama untuk pengajian Islam

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah akan membuat lawatan tapak ke dua “banglo” di Country Heights, Selangor yang dibeli pada 2017 dengan RM5.9 juta dana milik Yayasan Akalbudi sebagai sebahagian daripada rasuah berterusan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan perbicaraan pengubahan wang haram.

Semasa perbicaraan pagi tadi, peguam bela Hisyam Teh Poh Teik menjemput hakim untuk membuat pemeriksaan tapak memandangkan kedua-dua hartanah itu adalah subjek salah satu daripada 27 pertuduhan pengubahan wang haram terhadap Ahmad Zahid.

“Banyak yang diperkatakan mengenai banglo itu, mungkin kita menjemput Yang Arif untuk mengadakan lawatan tapak kedua-dua banglo itu dan Yayasan Al-Falah,” kata Hisyam.

Bagaimanapun, Datuk Raja Rozela Raja Toran, yang mengetuai pihak pendakwaan berhujah terhadap lawatan tapak, berkata ia tidak perlu kerana gambar dua hartanah itu boleh dikemukakan di mahkamah.

“Tetapi untuk kami benar-benar mengambil perjalanan, ia bukan tentang pengubahsuaian apa, ada pembelian, saya rasa saya akan menolak pelawaan untuk melawat lot banglo itu. Ia tidak perlu,” katanya.

Tetapi Hisyam berkeras.

“Adalah penting bagi Tuanku untuk melawat tapak tersebut kerana isu-isu telah dibangkitkan mengenai perkara ini, dan untuk memberikan gambaran yang jelas kepada Tuanku mengenai status semasa kedua-dua bahagian tanah, maka Tuanku akan dapat menggambarkan di mana surau ialah, lokasi, jarak kedua-dua lot banglo ke masjid terbabit,” katanya.

Raja Rozela kemudian mencadangkan agar lawatan tapak itu diatur untuk tarikh yang tidak bercanggah dengan perbicaraan perbicaraan di mahkamah jika hakim percaya ia perlu.

Sequerah bersetuju.

“Saya fikir demi keadilan, saya fikir saya akan bersetuju dengan permintaan untuk lawatan tapak, tetapi kita sentiasa boleh menetapkannya untuk masa yang lain. Kita boleh mengatur tarikhnya kemudian,” katanya.

Semasa pemeriksaan balas hari ini

Ahmad Zahid diminta menerangkan dua hartanah Country Heights yang dibeli dengan wang Yayasan Alkalbudi dan berkata ia berada jauh dari rumahnya sendiri yang berada di kawasan kejiranan yang sama.

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata mereka “bersebelahan” dengan atau dalam “jarak berjalan kaki” dari Surau An-Nur di Country Heights, yang disifatkannya sebagai pusat Islam di kawasan kejiranan itu.

Beliau terlebih dahulu mencadangkan pemeriksaan tapak kedua-dua hartanah oleh mahkamah supaya mereka boleh membuat penilaian peribadi di lokasi dalam perbicaraan semalam.

“Saya minta mahkamah melawat rumah-rumah itu, sama ada kediaman atau pusat maahad tahfiz,” kata presiden Umno itu semalam.

Sebelum ini, Ahmad Zahid berkata dua lot tanah yang mempunyai rumah atau dua “banglo” yang sudah dibina di atasnya dibeli bagi tujuan mendirikan pusat pengajian al-Quran untuk pesara dan pelajar tahfiz yang ingin belajar dan menghafaz al-Quran.

Banglo di UK dan bahagian lain di dunia biasanya merujuk kepada rumah setingkat kecil tetapi di Malaysia dan Singapura telah berkembang untuk merujuk kepada rumah berkembar dengan lebih daripada satu tingkat.

Ahmad Zahid menghadapi 47 pertuduhan, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung dana yayasan amal Yayasan Akalbudi berjumlah RM31 juta, 27 pertuduhan pengubahan wang haram dan lapan pertuduhan rasuah.

Salah satu daripada 27 pertuduhan pengubahan wang haram yang dihadapi Ahmad Zahid mendakwa beliau terlibat secara langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil aktiviti menyalahi undang-undang, dengan memberi arahan untuk membeli dua “lot banglo” itu pada harga RM5.9 juta menggunakan cek yang dikeluarkan oleh firma guaman Lewis & Co melalui akaun pelanggan di Maybank, dengan dana itu dikatakan sebagai hasil haram.

Baca Lagi | Perbicaraan rasuah Zahid: Hakim melawat dua ‘banglo’ Country Heights yang didakwa menukar agama untuk pengajian Islam

Sepanjang perbicaraan, Ahmad Zahid dan peguamnya telah menegaskan bahawa Lewis & Co adalah pemegang amanah Yayasan Akalbudi dan memegang dana atas kepercayaan untuknya dalam akaun pelanggan.

Yayasan Akalbudi ditubuhkan dengan tujuan untuk membasmi kemiskinan dan membantu golongan miskin, dan Ahmad Zahid adalah pemegang amanah yayasan itu dan juga penandatangan tunggal untuk cek.

Read Previous

Laporan: Umno mungkin menyaman Pendaftar Pertubuhan jika tawaran untuk menangguhkan pengundian dalaman ditolak

Read Next

Lelaki menyerang pegawai keselamatan di luar pasar raya besar Giant di Singapura didakwa selepas diarah memakai topeng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.