The Malaysia Post

Jabatan Kesihatan Kedah: Kes positif Covid dikesan dalam kalangan mangsa banjir Baling

Jabatan Kesihatan Kedah telah mengesan kes positif Covid-19 dalam kalangan mangsa banjir dan lonjakan air di Baling baru-baru ini.

Pengarahnya Dr Othman Warijo berkata, mangsa yang merupakan pesakit kategori 2 kini diasingkan di wad isolasi Hospital Baling.

“Tiga kenalan rapat telah dikenal pasti dan diasingkan di pusat pemindahan sementara (PPS) khas dan kesemua mereka tidak bergejala dan negatif melalui ujian RTK-Ag.

“Jabatan Kesihatan juga menjalankan pemantauan terhadap penyakit berjangkit dalam kalangan penduduk yang terjejas terutamanya Covid-19, penyakit seperti influenza (ILI), leptospirosis, cirit-birit serta penyakit bawaan makanan dan air,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, pasukan pemerhati kesihatan persekitaran juga terus melakukan pemeriksaan dan pengawasan berkala membabitkan pencegahan lipas, lalat dan tikus serta nyamuk di tiga PPS yang dibuka di daerah ini.

“Pemeriksaan ini bagi memastikan kebersihan persekitaran berada pada tahap terbaik demi kesihatan dan keselesaan mangsa serta kakitangan di PPS. Setakat 8 malam tadi, tiga PPS masih dibuka iaitu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerai, Sekolah Menengah Agama (SMA) Yayasan Al-Khairiah dan Surau An-Nur.

“Bagi memastikan kesihatan penduduk yang kini ditempatkan di ketiga-tiga PPS, pejabat kesihatan daerah Baling terus menyediakan perkhidmatan klinik perubatan statik melibatkan tiga pasukan perubatan dengan kekuatan 12 anggota,” katanya.

Tambahnya, di PPS SMK Jerai klinik beroperasi 24 jam manakala dua lagi klinik – di PPS SMA Yayasan Al-Khairiah dan PPS Surau An-Nur – beroperasi dari jam 8 pagi hingga 5 petang.

Dalam pada itu

Dr Othman berkata pihaknya juga telah menggerakkan pasukan perkhidmatan sokongan kesihatan mental dan psikososial untuk menilai tindak balas psikososial di lapangan serta memberi bantuan kecemasan psikososial kepada mangsa banjir yang terjejas.

“Pasukan ini akan terus memantau kesihatan mental mangsa dan kakitangan dari semasa ke semasa serta menasihati mereka yang mengalami masalah seperti tekanan, keresahan dan kemurungan akibat bencana itu untuk datang ke klinik berhampiran untuk mendapatkan sokongan.

Baca Lagi | Jabatan Kesihatan Kedah: Kes positif Covid dikesan dalam kalangan mangsa banjir Baling

“Jabatan Kesihatan juga menasihatkan mangsa yang terlibat supaya sentiasa mengutamakan kebersihan diri dan persekitaran serta minum air bersih dan hanya mengambil makanan yang dimasak dengan betul supaya tidak terdedah kepada sebarang penyakit,” katanya. — Bernama

Read Previous

Penipuan jelajah haji: Penjara lelaki yang menggunakan rakan guru agama untuk menipu 85 mangsa S$97,000 di Singapura

Read Next

Aidiladha ‘balik kampung’ bergegas pagi Sabtu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.