The Malaysia Post

Aidiladha ‘balik kampung’ bergegas pagi Sabtu

“Balik kampung” keluar dari Lembah Klang yang padat penduduk menjelang sambutan Aidiladha esok sedang rancak pagi ini.

Jumlah trafik di lebuh raya utama dari ibu kota persekutuan ke utara, timur dan selatan semenanjung dilaporkan sesak sejak awal hari kerana orang ramai mengambil peluang cuti hujung minggu yang panjang untuk pulang ke kampung halaman mereka untuk sambutan itu.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) berkata peningkatan kenderaan di lebuh raya itu yang bermula jam 6 pagi dijangka berlarutan sehingga tengah malam.

Menurutnya, syarikat konsesi lebuh raya juga telah menempatkan anggota Jabatan Ikatan Relawan Malaysia (RELA) dan polis bantuan di plaza tol yang dikenal pasti sebagai kawasan ‘hotspot’ kesesakan.

“Anggota RELA ditempatkan untuk membantu pengguna tol sekiranya kad mereka menghadapi masalah manakala polis bantuan akan menggunakan motosikal untuk memantau kesesakan lalu lintas di hadapan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Sementara itu, LLM melaporkan aliran trafik perlahan ke arah Pantai Timur sebelum dan selepas Plaza Tol Gombak menghala ke Bukit Tinggi.

Di Lebuhraya Pantai Timur

trafik dilaporkan bergerak perlahan sepanjang 5.3 kilometer dari Lancang ke Temerloh.

Keadaan yang sama berlaku di Lebuhraya Utara-Selatan (Lebuhraya PLUS) arah utara dari Sungai Dua ke Plaza Tol Sg Dua dan dari R&R Rawang ke Sungai Buaya.

Di selatan, aliran trafik perlahan dari Putra Mahkota ke R&R Seremban, Senawang ke Pedas Linggi dan Bukit Gambir ke Pagoh. Di Lebuhraya ELITE, trafik juga bergerak perlahan dari Bandar Serenia ke Nilai.

Kenderaan juga dilaporkan bergerak perlahan di Lebuhraya LINKEDUA selepas Tuas, Singapura menuju ke Kompleks Sultan Abu Bakar, Johor.

Baca Lagi | Aidiladha ‘balik kampung’ bergegas pagi Sabtu

Tinjauan Bernama di tiga plaza tol, Gombak, Sungai Besi dan Jalan Duta, mendapati jumlah kenderaan yang tinggi.

Read Previous

Jabatan Kesihatan Kedah: Kes positif Covid dikesan dalam kalangan mangsa banjir Baling

Read Next

Polis memperketatkan pemantauan di 18 titik panas kesesakan lalu lintas di N. Sembilan menjelang sambutan Aidiladha

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.