The Malaysia Post

Pembelaan berusaha untuk mendakwa saksi bintang dalam perbicaraan Syed Saddiq atas keterangan yang bercanggah

Pembelaan cuba untuk menolak saksi bintang dalam perbicaraan Syed Saddiq atas keterangan bercanggah Peguam pembelaan dalam perbicaraan Syed Saddiq Abdul Rahman kerana pecah amanah jenayah dan penyelewengan dana sedang berusaha untuk mendakwa saksi bintang Rafiq Hakim Razali.

Peguam Gobind Singh Deo bertanya kepada Hakim Datuk Azhar Abdul Hamid sama ada terdapat cara untuk mendakwa Rafiq kerana keterangan lisannya di mahkamah berbeza dengan keterangan saksinya.

“Biasanya apabila peguam berpandangan saksi telah membuat kenyataan sebelum ini yang tidak konsisten dengan kenyataan yang dibuatnya di mahkamah, prosedurnya adalah untuk memberikan pembelaan salinan kenyataan yang diberikannya kepada polis atau Pencegahan Rasuah Malaysia. Suruhanjaya (SPRM) kerana dalam kes biasa, anda tidak mempunyai keterangan saksi.

“Anda perlu mendapatkan kenyataan yang diberikan semasa siasatan dan melihat jika terdapat percanggahan, membuat penghujahan kepada hakim menjelaskan mengapa terdapat percanggahan dan hakim akan memutuskan sama ada pihak pendakwaan perlu membekalkan anda salinan dokumen.

“Hari ini berbeza, seperti sebelum perbicaraan, pihak pendakwaan memberikan keterangan saksi kepada kami. Persoalannya, apabila pihak pendakwaan tidak menggunakan kenyataan saksi itu dan membaca keterangan lisan daripada saksi, dan kami mendapati kenyataan lisan saksi itu bercanggah dengan kenyataan saksi mereka yang kami ada di hadapan kami, maka apakah prosedur yang akan digunakan di sini?

“Jadi soal undang-undang adalah apa yang perlu dilakukan dalam keadaan seperti ini di mana permohonan untuk menolak kredibiliti saksi adalah perkara baru,” kata Gobind ketika ditemui di luar bilik mahkamah.

Rafiq adalah bekas penolong bendahari Armada dan saksi utama pendakwaan dalam perbicaraan ini di mana Syed Saddiq dituduh bersubahat dengan Rafiq untuk mengeluarkan RM1 juta dana milik sayap Pemuda Bersatu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Bhd, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020, Dia juga didakwa menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri iaitu RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang tersebut di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Dia juga menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 dipercayai hasil daripada aktiviti haram daripada akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, pada 16 dan 19 Jun 2018.

Bagaimanapun

sejak awal minggu, Rafiq bercanggah dengan pendiriannya. Dia mengaku diasak oleh pegawai SPRM pada Isnin.

Rafiq memberi keterangan bahawa beliau telah diberitahu oleh Syed Saddiq untuk mengeluarkan wang itu daripada bank kerana wang itu adalah miliknya hasil usahanya mengumpul dana untuk berkempen di kawasan Muarnya.

Rafiq Rafiq, bekas penolong setiausaha Armada Ahmad Redzuan Mohamed Shafi, berkata mengeluarkan wang itu bukan satu kesalahan, dan satu kesalahan hanya akan dilakukan jika wang itu dibelanjakan tanpa kelulusan terlebih dahulu.

Kemudian, semalam, Gobind menuduh Rafiq dibimbing oleh timbalan pendakwa raya dan pegawai SPRM mengenai apa yang perlu dikatakan dalam perbicaraan supaya dia akan mengaitkan Syed Saddiq.

Hakim Azhar berkata ini adalah kali pertama permintaan sedemikian dibuat dan meminta perbicaraan itu dihentikan supaya kedua-dua pihak boleh membuat sedikit bacaan berhubung perkara itu dan kembali pada Isnin, tetapi ia kemudian ditukar kepada pagi esok.

“Kita perlu berhati-hati dalam hal ini dan saya tidak mahu apa-apa yang boleh menjejaskan tertuduh disalah terima, jadi untuk selamat saya akan meminta kedua-dua pihak membuat sedikit bacaan mengenai perkara ini,” kata Hakim Azhar kepada mahkamah. sebelum ditangguhkan.

Prosiding pendakwaan adalah untuk memburukkan keterangan saksi berdasarkan ia bertentangan dengan apa yang dikemukakan di mahkamah.

Baca Lagi | Pembelaan berusaha untuk mendakwa saksi bintang dalam perbicaraan Syed Saddiq atas keterangan yang bercanggah

Mahkamah akan mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak dan mencapai keputusan selepas mengambil kira hujah.

Read Previous

Tengku Zafrul: Kerajaan akan meningkatkan pelaksanaan strategi berkaitan ESG dalam Bajet 2023

Read Next

Kementerian Perpaduan Negara: Geran bernilai RM5.3 juta diserahkan kepada 92 rumah ibadat bukan Islam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.