The Malaysia Post

Tengku Zafrul: Kerajaan akan meningkatkan pelaksanaan strategi berkaitan ESG dalam Bajet 2023

Kerajaan kekal komited untuk mengutamakan program dan projek pembangunan berfokuskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus korporat (ESG) seperti yang digariskan dalam penyata pra-belanjawan 2023, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata keutamaan fokus ESG ini juga merupakan pemboleh utama bagi Malaysia untuk beralih daripada fasa pemulihan semasa kepada pembaharuan jangka panjang seperti yang digariskan dalam Rancangan Malaysia Ke-12.

“Oleh itu, Bajet 2023 mempunyai tumpuan yang lebih tajam kepada pembangunan dan kesejahteraan holistik, dibantu oleh peluang pendapatan yang lebih baik untuk semua,” katanya dalam ucaptama pada pelancaran Pelan Tindakan dan Laporan Kelestarian Edotco 2021 di sini hari ini.

Tengku Zafrul berkata kerajaan akan meningkatkan pelaksanaan pelbagai strategi dan langkah kemampanan di bawah Bajet 2022 yang akan menyokong aspirasi berasaskan ESG jangka panjang Malaysia.

Beliau menekankan bahawa transformasi berkekalan hanya boleh dicapai apabila seluruh negara – termasuk sektor awam dan swasta – bersatu di belakang visi kemampanan yang sama.

“Kita tidak boleh lagi mengabaikan isu struktur utama yang diburukkan lagi oleh pandemik, serta banyak bencana negara berkaitan perubahan iklim yang melanda negara yang menyebabkan kehilangan nyawa dan harta benda yang tidak perlu, setiap tahun, tahun- keluar,” tambahnya.

Mengenai hubungan antara kemampanan dan teknologi

Tengku Zafrul menyatakan bahawa sektor teknologi maklumat dan komunikasi bertanggungjawab untuk kira-kira tiga peratus hingga empat peratus daripada pelepasan karbon global — dua kali ganda saiz malah sektor penerbangan.

Sebahagian besar daripada ini dipengaruhi oleh wabak baru-baru ini, disebabkan oleh peningkatan data untuk menjana aplikasi digital, dan hanya akan meningkat pada masa hadapan, katanya.

“Tetapi kami juga menyedari bahawa terdapat keperluan mendesak untuk merapatkan jurang digital merentas negara dan masyarakat luar bandar-bandar,” katanya.

Beliau menekankan bahawa Malaysia sedang mempercepatkan agenda ketersambungannya, termasuk memastikan liputan 5G di 80 peratus kawasan berpenduduk pada akhir 2024.

“Walau bagaimanapun, seperti jiran serantau kita, kita juga mesti menyedari kesan alam sekitar yang lebih buruk daripada pembangunan digital yang tidak dikawal.

“Inovasi mesti terus berkembang untuk semua orang meraih faedahnya ― dan ketersambungan adalah darah yang memberinya kehidupan.

Baca Lagi | Tengku Zafrul: Kerajaan akan meningkatkan pelaksanaan strategi berkaitan ESG dalam Bajet 2023

“Oleh itu, kita mesti melihat bagaimana kita boleh bekerjasama untuk merealisasikan faedah bersama, tanpa memberi kesan buruk kepada alam sekitar,” tambahnya. ― Bernama

Read Previous

Pahlawan Wimbledon Nadal akan menentang Kyrgios sebagai Halep, Rybakina mara ke separuh akhir

Read Next

Pembelaan berusaha untuk mendakwa saksi bintang dalam perbicaraan Syed Saddiq atas keterangan yang bercanggah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.