The Malaysia Post

Zahid berkata membeli RM5.9 juta ‘banglo’ pada harga diskaun kerana bos Country Heights Lee Kim Yew memerlukan wang segera

Bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini mendakwa di mahkamah bahawa pembelian 2017 dua rumah di Country Heights di Kajang, Selangor adalah pada harga “diskaun” RM5.9 juta, sebagai pemiliknya, hartawan pembangunan hartanah Tan Sri Lee Kim Yew, memerlukan wang pada masa itu.

Memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri dalam perbicaraan rasuah dan pengubahan wang haram hari ini, Ahmad Zahid menjelaskan butiran pembelian RM5.9 juta menggunakan dana amal Yayasan Akalbudi.

Ahmad Zahid menjelaskan bahawa firma guaman Lewis & Co memegang dan mengendalikan berjuta-juta ringgit dana Yayasan Akalbudi, berdasarkan arahan lisannya untuk melantik firma guaman itu untuk peranan itu. Beliau semalam mengesahkan tiada surat pelantikan untuk perkara ini.

Hari ini, Ahmad Zahid mengesahkan butiran dalam lejar firma guaman itu, yang menunjukkan bahawa firma guaman itu telah meletakkan RM2 juta dalam simpanan tetap pada 30 November 2016 dan RM5 juta dalam simpanan tetap pada 9 Disember 2016.

Ahmad Zahid mengesahkan bahawa firma guaman itu pada 4 Januari 2017 telah menarik balik atau mengeluarkan RM2 juta dan RM5 juta yang sama daripada simpanan tetap. Tarikh 4 Januari 2017 ini juga adalah hari yang sama apabila firma guaman itu telah mengeluarkan cek Maybank RM5.9 juta kepada syarikat Lee Bee Garden Holdings Sdn Bhd untuk pembelian kedua-dua rumah itu.

Ditanya oleh timbalan pendakwa raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong sama ada beliau bersetuju bahawa tempoh wang disimpan dalam simpanan tetap adalah pendek, Ahmad Zahid menjawab: “Dari segi perbankan, ia adalah pramatang, bermakna ia adalah pramatang, sebelum mencapai tempoh enam bulan atau satu tahun mengikut deposit masa atau simpanan tetap.”

Diminta menjelaskan mengapa firma guaman itu tidak menunggu tarikh matang simpanan tetap sama ada enam bulan atau setahun sebelum mengeluarkan dana, Ahmad Zahid kemudian berkata ini kerana penjual dua rumah di Country Heights memberi tempoh masa yang singkat untuk pembelian.

“Tawaran ini daripada Tan Sri Lee Kim Yew, pemilik Country Heights — dia amat memerlukan wang itu, sebab itu dia menjualnya di bawah harga pasaran, saya tahu dia menghadapi masalah untuk membayar cukai pendapatannya, sebab itu garis masa yang diberikan kepada kami sangat pendek. Itulah sebabnya harga diskaun diberikan kepada Yayasan dan keputusannya perlu sangat cepat,” Ahmad Zahid, sambil menambah bahawa pengeluaran pantas deposit tetap berjumlah RM7 juta adalah “pada dasarnya keputusan pengurusan”

Pihak pendakwaan kemudian segera bertanya sama ada pembelian RM5.9 juta bagi dua hartanah itu — sebelum ini disifatkan berulang kali sebagai “banglo” dalam perbicaraan ini — bukan untuk tujuan amal.

Harris: Pembelian bangunan itu bukan untuk amal, tetapi untuk membantu Tan Sri, ‘dia perlukan’, ini berdasarkan jawapan anda. Anda boleh bersetuju atau tidak bersetuju.

Ahmad Zahid: Saya tidak setuju.

Semalam, Ahmad Zahid berkata kedua-dua rumah itu dibeli di bawah harga pasaran RM12 juta, dan ia dibeli untuk dijadikan pusat pengajian agama Islam.

Bagi pembelian RM5.9 juta, rumah seluas 1,872 kaki persegi di Lot 356 (HSD 24906 atau PT No.20397) berharga RM3 juta, manakala rumah kecil sedikit berkeluasan 1,787 kaki persegi di Lot 403 (HSD 24881 atau PT No. 20372) berharga RM2.9 juta.

Ahmad Zahid menghadapi 47 pertuduhan, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung dana yayasan amal Yayasan Akalbudi berjumlah RM31 juta, 27 pertuduhan pengubahan wang haram dan lapan pertuduhan rasuah.

Baca Lagi | Zahid berkata membeli RM5.9 juta ‘banglo’ pada harga diskaun kerana bos Country Heights Lee Kim Yew memerlukan wang segera

Salah satu daripada 27 pertuduhan pengubahan wang haram yang dihadapi Ahmad Zahid mendakwa beliau terlibat secara langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil aktiviti menyalahi undang-undang, dengan memberi arahan untuk membeli dua “lot banglo” itu pada harga RM5.9 juta menggunakan cek yang dikeluarkan oleh firma guaman Lewis & Co melalui akaun pelanggan di Maybank, dengan dana itu dikatakan sebagai hasil haram.

Read Previous

Pegawai: Suspek menembak perarakan 4 Julai menyelinap melepasi perlindungan ‘bendera merah’ Illinois

Read Next

Pengguna media sosial China mengecam Jackie Chan kerana memberi penghormatan kepada novelis anti-China, penulis skrip Ni Kuang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.