The Malaysia Post

Pegawai: Suspek menembak perarakan 4 Julai menyelinap melepasi perlindungan ‘bendera merah’ Illinois

Lelaki yang didakwa membunuh tujuh orang di kawasan Chicago Perarakan Keempat Julai melepasi perlindungan undang-undang “bendera merah” Illinois yang direka untuk menghalang orang yang dianggap mempunyai kecenderungan ganas daripada mendapatkan senjata, dedah pegawai semalam.

Pendedahan itu menimbulkan persoalan tentang kecukupan undang-undang “bendera merah” negeri walaupun seorang pendakwa memuji sistem itu sebagai “kuat” semasa sidang akhbar mengumumkan tujuh pertuduhan pembunuhan peringkat pertama terhadap suspek berusia 21 tahun, Robert, E. Crimo III.

Sarjan Chris Covelli dari Pejabat Syerif Lake County berkata pada awal hari bahawa Crimo telah secara sah membeli sejumlah lima senjata api, termasuk senjata yang disyaki membunuh, walaupun telah mendapat perhatian penguatkuasa undang-undang dua kali kerana berkelakuan mencadangkan dia mungkin mencederakan diri sendiri atau orang lain.

Contoh pertama ialah panggilan kecemasan-911 April 2019 yang melaporkan bahawa Crimo telah cuba membunuh diri, diikuti pada September tahun itu dengan lawatan polis berhubung dakwaan ancaman “untuk membunuh semua orang” yang diarahkannya kepada ahli keluarga, kata Covelli.

Menurut Covelli, polis yang bertindak balas terhadap insiden kedua merampas koleksi 16 pisau, pisau belati dan sebilah pedang dari rumah Crimo di Highland Park, Illinois, pinggir bandar Chicago di mana kejadian tembakan berlaku pada Isnin. Tetapi tiada tangkapan dibuat kerana pihak berkuasa pada masa itu tidak mempunyai sebab yang berkemungkinan untuk membawanya ke dalam tahanan, kata sarjan syerif.

“Tiada aduan yang ditandatangani oleh mana-mana mangsa,” jelas Covelli.

Kemudian semalam datang kenyataan berasingan daripada Polis Negeri Illinois yang menceritakan bahawa agensi itu telah menerima laporan daripada Polis Highland Park yang mengisytiharkan Crimo sebagai “bahaya yang jelas dan sekarang” selepas dakwaan ancaman terhadap saudara mara pada September 2019.

Pada masa itu, bagaimanapun, Crimo tidak memiliki kad “pengenalan pemilik senjata api (FOID)” negeri yang boleh dibatalkan atau permohonan FOID yang belum selesai untuk dinafikan. Jadi penglibatan polis negeri dalam perkara itu ditutup, kata agensi itu.

Polis negeri juga berkata tiada saudara atau sesiapa pun yang bersedia “untuk meneruskan dengan aduan rasmi” atau memberikan “maklumat mengenai ancaman atau kesihatan mental yang akan membolehkan penguatkuasaan undang-undang mengambil tindakan tambahan.”

Semakan latar belakang lulus

Tiga bulan kemudian, pada usia 19 tahun, Crimo memohon kad FOID pertamanya, di bawah tajaan bapanya. Tetapi kerana tiada perintah larangan senjata api atau tindakan mahkamah lain terhadap Crimo pernah dicari, “ada asas yang tidak mencukupi untuk mewujudkan bahaya yang jelas dan hadir dan menafikan permohonan FOID,” kata polis negeri.

Crimo meluluskan empat pemeriksaan latar belakang dalam pembelian senjata apinya, kesemuanya dijalankan pada 2020 dan 2021, selepas insiden 2019 yang menarik perhatian polis, menurut polis negeri.

Polis negeri berkata, satu-satunya kesalahan yang dikesan dalam sejarah jenayah Crimo semasa pemeriksaan latar belakang adalah kerana memiliki tembakau yang menyalahi undang-undang pada 2016, dan bahawa “tiada laporan larangan kesihatan mental” daripada penyedia penjagaan kesihatan pernah muncul.

Polis negeri berkata bahawa apabila pegawai yang melawat rumah keluarga itu atas dakwaan ancaman yang dibuat oleh Crimo pada September 2019, mereka bertanya kepadanya “sama ada dia berasa ingin mencederakan diri sendiri atau orang lain,” dan bahawa “dia menjawab ‘tidak’.”

“Tambahan dan yang penting, bapa mendakwa pisau itu miliknya dan ia disimpan di dalam almari (anaknya) untuk disimpan,” kata polis negeri.

“Berdasarkan maklumat itu, Polis Highland Park memulangkan pisau kepada bapanya pada petang itu.”

Sebilangan ahli politik AS dalam kedua-dua parti telah menggesa penggubalan yang lebih meluas dan penguatkuasaan undang-undang “bendera merah”, yang biasanya membolehkan mahkamah mengeluarkan perintah sekatan yang membenarkan pihak berkuasa merampas senjata api daripada individu, atau menghalang mereka daripada membeli senjata, apabila ia dianggap menimbulkan ancaman besar kepada diri sendiri atau orang lain.

Tetapi Reinhart, peguam negara yang mendakwa Crimo semalam, buntu untuk menjelaskan bagaimana Crimo boleh dibenarkan mendapatkan senjata secara sah tanpa ancaman 2019 yang didakwa dan laporan “bahaya yang jelas dan hadir” yang mencetuskan langkah “bendera merah” negeri.

Baca Lagi | Pegawai: Suspek menembak perarakan 4 Julai menyelinap melepasi perlindungan ‘bendera merah’ Illinois

Kongres bulan lalu meluluskan rang undang-undang pembaharuan senjata api negara termasuk peruntukan untuk menyediakan pembiayaan persekutuan kepada negeri yang mentadbir statut bendera merah. ― Reuters

Read Previous

White House: Membebaskan Griner WNBA sebagai ‘keutamaan’ untuk Biden

Read Next

Zahid berkata membeli RM5.9 juta ‘banglo’ pada harga diskaun kerana bos Country Heights Lee Kim Yew memerlukan wang segera

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.