The Malaysia Post

Pada 4 Julai, Biden berkata kebebasan di bawah serangan; menggesa ‘patriotisme berprinsip’

Meraikan Hari Kemerdekaan AS, Presiden Joe Biden semalam berkata kebebasan di Amerika sedang diserang dan menggesa rakyat untuk terlibat dalam “patriotisme berprinsip” sementara negara itu menghadapi cabaran ekonomi dan perpecahan negara.

“Daripada kedalaman terdalam krisis terburuk kami, kami sentiasa meningkat ke tahap yang lebih tinggi,” kata Biden dalam ucapan di Rumah Putih. “Kami telah diuji sebelum ini, sama seperti kami diuji hari ini, tetapi kami tidak pernah gagal kerana kami tidak pernah meninggalkan kepercayaan dan janji teras yang mentakrifkan negara ini.”

Tanpa menyebutnya secara khusus, Biden seolah-olah mengakui keputusan Mahkamah Agung baru-baru ini untuk menjatuhkan Roe v Wade, yang melindungi hak wanita untuk melakukan pengguguran, sambil turut menyatakan cabaran yang dihadapi rakyat Amerika dari segi ekonomi.

“Ekonomi kita berkembang, tetapi bukan tanpa kesakitan. Liberty berada di bawah … serangan, di sini dan di luar negara,” katanya.

Biden menggesa perpaduan walaupun terdapat perpecahan di negara itu.

Baca Lagi | Pada 4 Julai, Biden berkata kebebasan di bawah serangan; menggesa ‘patriotisme berprinsip’

“Pada hari ini di tengah-tengah ribut dan persengketaan, semoga kita komited kepada patriotisme yang berprinsip,” katanya. “Saya percaya kita lebih bersatu daripada kita berpecah. Lebih-lebih lagi saya percaya ia adalah pilihan yang kita buat, dan saya percaya ia berada dalam kuasa kita untuk memilih perpaduan dan kesatuan tujuan.” ― Reuters

Read Previous

Suspek ditangkap dalam menembak pada perarakan 4 Julai di pinggir bandar Highland Park di Chicago

Read Next

Puad Zarkashi dari Umno meramalkan ketidakstabilan politik lebih teruk jika Muhyiddin memilih Azumu berbanding Azmin sebagai calon TPM Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.