The Malaysia Post

Suspek ditangkap dalam menembak pada perarakan 4 Julai di pinggir bandar Highland Park di Chicago

Polis hari ini menangkap seorang yang berkepentingan yang dikaitkan dengan kejadian tembakan yang mengorbankan enam orang dan mencederakan lebih 36 orang apabila seorang lelaki dengan senapang berkuasa tinggi melepaskan tembakan dari atas bumbung pada perarakan Empat Julai di pinggir Chicago di Highland Park, menurut sebuah stesen televisyen NBC tempatan.

Reuters tidak dapat mengesahkan laporan NBC secara bebas.

Polis sebelum ini telah mengenal pasti orang yang berkepentingan dalam tembakan itu, Robert E Crimo III, 22, yang berasal dari kawasan itu. Mereka berkata dia memandu kereta Honda Fit 2010 berwarna perak.

“Dia dianggap bersenjata dan berbahaya,” kata jurucakap jabatan sheriff Christopher Covelli kepada wartawan, sambil menambah bahawa orang ramai tidak harus mendekatinya jika mereka melihatnya.

Pegawai berkata senapang telah ditemui dari tempat kejadian.

Lebih 36 orang cedera, kebanyakannya dengan luka tembakan, kata Jim Anthony, jurucakap Sistem Kesihatan Universiti NorthShore. 26 mangsa yang dibawa ke hospital Highland Park berumur antara 8 hingga 85 tahun, kata Brigham Temple, seorang doktor bilik kecemasan.

Sekurang-kurangnya seorang daripada mereka yang terbunuh adalah warga Mexico, kata seorang pegawai kanan Kementerian Luar Mexico di Twitter.

Tembakan itu datang dengan keganasan senjata api yang segar dalam fikiran ramai rakyat Amerika, selepas pembunuhan beramai-ramai pada 24 Mei membunuh 19 kanak-kanak sekolah dan dua guru di sebuah sekolah rendah di Uvalde, Texas, yang menyusuli serangan 14 Mei yang membunuh 10 orang di sebuah kedai runcit di Buffalo, New York.

Kanak-kanak mengibarkan bendera Amerika, menunggang basikal roda tiga atau menikmati menaiki gerabak yang ditarik oleh orang dewasa terkaku apabila orang ramai menjerit ketika tembakan pistol berbunyi, video di media sosial menunjukkan.

Satu video telefon bimbit, dilihat tetapi tidak disahkan oleh Reuters, merekodkan apa yang berbunyi kira-kira 30 syot pantas, jeda, dan kemudian kira-kira 30 syot lagi. Di antara dua letupan itu, kedengaran seorang wanita berkata dari sisi laluan perarakan: “Ya Tuhanku, apa yang berlaku?”

Beliau berkata, tembakan berlaku dari atas bumbung perniagaan yang dicapai lelaki bersenjata itu melalui tangga lorong yang dipasang pada bangunan yang tidak selamat.

Polis tidak mempunyai motif tembakan.

Presiden Joe Biden berkata dia dan isterinya Jill “terkejut dengan keganasan senjata api yang tidak masuk akal yang sekali lagi membawa kesedihan kepada masyarakat Amerika pada Hari Kemerdekaan ini.”

Biden berkata dia telah “mendorong penguatkuasaan undang-undang persekutuan untuk membantu dalam pencarian segera bagi penembak itu.”

Dalam kenyataannya, Biden merujuk kepada undang-undang pembaharuan senjata bipartisan yang ditandatanganinya baru-baru ini tetapi berkata banyak lagi yang perlu dilakukan dan menambah: “Saya tidak akan berputus asa memerangi wabak keganasan senjata api.”

‘Betul-betul trauma’

Amarani Garcia, yang berada di perarakan bersama anak perempuannya, memberitahu sekutu ABC tempatan dia mendengar tembakan, kemudian berhenti seketika untuk apa yang disyakinya dimuatkan semula, dan kemudian lebih banyak tembakan.

Terdapat “orang menjerit dan berlari. Ia benar-benar trauma,” kata Garcia. “Saya sangat ketakutan. Saya bersembunyi dengan anak perempuan saya sebenarnya di sebuah kedai kecil. Ia membuatkan saya berasa seperti kita tidak selamat lagi.”

Video media sosial menunjukkan pancaragam tiba-tiba melanggar formasi dan melarikan diri, dan imej lain orang meninggalkan barang-barang mereka ketika mereka mencari keselamatan.

“Semua orang berlari, bersembunyi dan menjerit,” kata Penerbit Digital CBS 2 Elyssa Kaufman, yang berada di tempat kejadian.

Seorang anak kelahiran Highland Park berusia 36 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Sara, memberitahu Reuters dia telah menghadiri perarakan tahunan paling banyak tahun sejak zaman kanak-kanaknya.

“Tidak sampai lima minit selepas itu, sejurus selepas itu, polis dan trak bomba sebahagian daripada perarakan telah berlalu saya mendengar ‘pop, pop, pop, pop, pop,’” katanya, sambil menambah bahawa dia mula-mula menyangka ia adalah senapang yang kadangkala digunakan. dalam perarakan.

“Saya melihat dan tidak ada senapang. Popping tidak berhenti … sekali lagi ia berbunyi ‘pop, pop, pop, pop, pop’ dan saya berpaling dan saya berkata ‘itu adalah tembakan pistol, lari!'”

Penduduk Highland Park ialah 30,000 dan hampir 90 peratus kulit putih, menurut Biro Banci AS. Kira-kira satu pertiga daripada populasi adalah Yahudi, menurut Agensi Telegrafik Yahudi.

Tembakan itu berkemungkinan akan menghidupkan semula perdebatan Amerika mengenai kawalan senjata, dan sama ada langkah yang lebih ketat boleh menghalang tembakan besar-besaran yang berlaku begitu kerap di Amerika Syarikat.

Selepas tembakan Uvalde dan Buffalo, Kongres bulan lalu meluluskan pembaharuan senjata api persekutuan yang pertama dalam tiga dekad, menyediakan pembiayaan persekutuan kepada negeri-negeri yang mentadbir undang-undang “bendera merah” yang bertujuan untuk mengeluarkan senjata api daripada orang yang dianggap berbahaya.

Baca Lagi | Suspek ditangkap dalam menembak pada perarakan 4 Julai di pinggir bandar Highland Park di Chicago

Ia tidak melarang penjualan senapang gaya serangan atau majalah berkapasiti tinggi, tetapi mengambil beberapa langkah pada pemeriksaan latar belakang dengan membenarkan akses kepada maklumat mengenai jenayah besar yang dilakukan oleh juvana. ― Reuters

Read Previous

Nadal ke suku Wimbledon ketika Kyrgios mengintai

Read Next

Pada 4 Julai, Biden berkata kebebasan di bawah serangan; menggesa ‘patriotisme berprinsip’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.