The Malaysia Post

Kebimbangan penguncian China melanda ekuiti Asia, pasaran minyak mentah

Pasaran Asia dan harga minyak kebanyakannya jatuh pada hari Isnin dengan kemunculan Covid-19 baru di Shanghai yang menimbulkan kebimbangan terhadap satu lagi penutupan ekonomi yang menyakitkan di bandar terbesar di China itu.

Berita itu datang selepas laporan pekerjaan AS yang memusnahkan ramalan minggu lalu menunjukkan ekonomi tertinggi dunia itu menghadapi kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan setakat ini, memberikannya ruang untuk lebih banyak ketika ia berdepan dengan inflasi yang melambung tinggi.

Peniaga juga memantau perkembangan di Washington ketika Presiden Joe Biden mempertimbangkan untuk menghapuskan beberapa tarif era Donald Trump ke atas barangan China yang bernilai ratusan bilion dolar.

Shanghai merekodkan lebih daripada 120 kes virus pada hujung minggu, setelah melihat kes pertama strain BA.5 Omicron yang sangat menular, memaksa pegawai melancarkan satu lagi pemacu ujian besar-besaran.

Dengan China tertumpu pada strategi sifar-Covid untuk menghapuskan penyakit itu, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat bahawa pihak berkuasa akan kembali kepada satu lagi penutupan yang menyakitkan, dengan penduduk Shanghai baru sahaja keluar dari kurungan selama dua bulan pada bulan Jun.

Terdapat juga jangkitan baru ditemui di bahagian lain negara, termasuk Beijing.

Data minggu ini akan memberikan kemas kini baharu tentang kesan ekonomi daripada langkah tersebut, serta kawalan ketat yang serupa di Beijing.

Prospek penguncian yang lain mencetuskan penjualan di Hong Kong dan Shanghai, manakala terdapat juga kerugian di Sydney, Seoul, Taipei, Manila, Jakarta dan Wellington.

Bagaimanapun, terdapat keuntungan di Tokyo apabila peniaga mengalu-alukan blok pemerintah Jepun yang memperoleh kemenangan kuat dalam pilihan raya dewan atasan Ahad, yang diadakan beberapa hari selepas pembunuhan bekas perdana menteri Shinzo Abe.

Hasilnya sepatutnya memberikan kerajaan sedikit kestabilan, sementara terdapat juga harapan untuk rombakan kabinet dan rangsangan ekonomi.

Fed ‘mesti tegas’

Permulaan minggu yang lemah berikutan pendahuluan yang lemah dari Wall Street, di mana bacaan pekerjaan yang kukuh meningkatkan pertaruhan pada kenaikan kadar Fed yang besar lagi selepas pegawai berkata ekonomi cukup kukuh untuk menahannya.

Bank pusat itu diramalkan akan mengumumkan kenaikan 0.75 mata peratusan kedua berturut-turut pada mesyuarat seterusnya bulan ini, manakala kenaikan besar selanjutnya juga dijangka sebelum akhir tahun.

Penggubal dasar telah berkata mereka berazam untuk menurunkan inflasi daripada paras tertinggi empat dekad, walaupun itu bermakna menjejaskan pertumbuhan.

Pada hari Jumaat

presiden Fed New York John Williams mengulangi keazamannya, berkata dalam ucapannya: “Inflasi adalah setinggi langit, dan ia adalah bahaya nombor satu kepada keseluruhan kesihatan dan kestabilan ekonomi yang berfungsi dengan baik.

“Saya mahu jelas: ini bukan tugas yang mudah. Kita mesti tegas, dan kita tidak boleh gagal.” Kebimbangan tentang satu lagi kejutan kepada ekonomi China daripada kemungkinan penutupan juga menjejaskan pasaran minyak kerana kebimbangan mengenai kesan terhadap permintaan mengatasi kebimbangan berterusan mengenai bekalan yang ketat.

Namun, terdapat pandangan bahawa harga akan kekal dinaikkan buat masa ini.

“Nombor Covid semakin meningkat,” kata Stephen Innes dari Pengurusan Aset SPI.

Baca Lagi | Kebimbangan penguncian China melanda ekuiti Asia, pasaran minyak mentah

“Walaupun kemungkinan kesan permintaan akibat kemelesetan terus mempengaruhi sentimen, pandangan lazim, sekurang-kurangnya buat masa ini, ialah isu struktur jangka panjang yang dihadapi pasaran minyak akan menyokong harga.” Pelabur akan memerhatikan lawatan Biden minggu ini ke Arab Saudi, di mana beliau dijangka mendesak agar gergasi minyak mentah itu meningkatkan pengeluaran bagi mengimbangi pengeluaran yang hilang akibat sekatan terhadap Rusia. — AFP

Read Previous

Laporan: Sek-gen Umno menegaskan parti tidak berhati-hati dengan pilihan raya dalaman

Read Next

Penduduk dunia mencecah lapan bilion tahun ini, kata PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.