The Malaysia Post

Xi dari China ‘sangat menyesali’ kematian Ab dari Jepun

Presiden China Xi Jinping mengucapkan takziah hari ini atas kematian bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, yang Xi berkata telah bekerja keras untuk memperbaiki hubungan antara jiran, lapor media negara China.

Pemimpin moden Jepun yang paling lama berkhidmat telah ditembak mati semalam di bandar Nara, Jepun ketika membuat ucapan kempen untuk pilihan raya parlimen. Seorang suspek lelaki warga Jepun berusia 41 tahun telah ditahan.

“Saya amat menyesali kematiannya yang mengejut,” media kerajaan memetik Xi sebagai berkata bagi pihak kerajaan dan rakyat China dalam mesej kepada Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida.

“Saya pernah mencapai kata sepakat penting dengannya dalam membina hubungan China-Jepun.” Xi juga mengucapkan takziah kepada keluarga Abe, lapor televisyen negara.

Hubungan antara Jepun dan China telah dibelenggu selama bertahun-tahun oleh pertikaian wilayah ke atas sekumpulan pulau kecil Laut China Timur serta warisan pencerobohan tentera Jepun yang lalu.

Tetapi hubungan semakin hangat semasa Abe menjadi perdana menteri, terutamanya semasa penggal keduanya dari 2012 hingga 2020.

Abe membuat lawatan negara yang jarang berlaku ke China pada 2018 dan, sebagai balasan, Xi dijangka melawat Jepun pada 2020, yang akan menandakan lawatan pertama seorang presiden China ke Jepun sejak 2008.

Tetapi rancangan itu dibatalkan kerana wabak Covid-19.

Hubungan dua hala telah menjadi lebih kompleks dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan kerajaan Kishida menggesa untuk meningkatkan perbelanjaan pertahanan dan menyatakan kebimbangan terhadap ancaman yang dihadapi oleh Taiwan yang memerintah sendiri, yang didakwa China sebagai miliknya.

Kishida juga berkata beliau kecewa dengan usaha China untuk membangunkan kawasan di Laut China Timur, dengan mengatakan ia “tidak boleh diterima”.

Pertikaian mengenai kepulauan Laut China Timur, yang dikuasai Jepun tetapi juga didakwa China, dan perairan di sekelilingnya, telah menjadi punca ketegangan yang lama antara ekonomi kedua dan ketiga terbesar dunia itu.

Baca Lagi | Xi dari China ‘sangat menyesali’ kematian Ab dari Jepun

Dalam mesejnya kepada Kishida, Xi berkata beliau bersedia bekerjasama dengannya dalam membangunkan hubungan mesra dan kejiranan. ― Reuters

Read Previous

Polis memperketatkan pemantauan di 18 titik panas kesesakan lalu lintas di N. Sembilan menjelang sambutan Aidiladha

Read Next

Imej budak jahat Kyrgios ialah ‘persona panggung’, kata bekas pengurus

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.